Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wykonać gąsienice do robota? - opis
Autor Wiadomość
treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 27 Mar 07 04:48   Jak wykonać gąsienice do robota? - opis

Trudno jest znaleź coś gotowego, sprawnego i taniego, ale przy nie dużym nakładzie pracy możemy utworzyć idealne jak dla nas gąsienice.
Wystarcz kilka rzeczy:

-Nity
-Nitownica
-Blaszki
-Kawałki gumy
-Dwa łańcuchy rowerowe
-Podkładki pod nity

Przez kawałki gumy przekładamy nity, a z drugiej strony nakładamy blaszki

Następnie nitujemy w całość konstrukcje z nakładki->łańcucha->blaszki->gumy

Jak trochę popracujemy dostaniemy ładne i równe gąsienice.

Rozwiązanie to jest bradzo dobre gdyś napęd można przekazać w bardzo prosty sposób ;)
Wystarczą po 2 zębtaki z koła rowerowego, ale niestety należy trzeba obciąc co drugi ząb (palnik,szliwfierka kątowa), ale dla chcącego to żaden problem ;)

Fotografie zaczerpnięte z http://nemesisrobot.spaces.live.com/
Postaw piwo autorowi tego posta

daniel93 

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 27 Mar 07 07:54   

A skąd wziąć taką gumę?

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 27 Mar 07 08:13   

Nie wiem dokładnie, mam tylko fotki opakowania w czym to było, może komuś się uda rozszyfrować ;)

PoPeK 

Wysłany: 28 Mar 07 05:08   

jak widać na zdjęciu to to jest z dodatków do samochodu... czy jakoś tak. Daniel na allegro na pewno znajdziesz ;)

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 28 Mar 07 06:12   

No, że do samochodów to sie można domyslic, ale co to jest dokładnie :/

PoPeK 

Wysłany: 05 Kwi 07 02:47   

To chyba jest od opon : " All Season Rear Runner ". I chyba wiem co to jest tylko nie wiem jak to się nazywa :-/

svmsung 

Wysłany: 21 Maj 07 07:44   

Kurcze wiecie jak się to nazywa(tak dokładnie)? A na allegro nie znalazłem.

gonzo93 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 02 Cze 07 02:59   

To się nazywa wykładzina gumowana ;) Coś w rodzaju wycieraczki do samochodu, tylko że na pakę. Gruba miękka guma. Do tego mocna nożyczki lub nożyce do blachy i wycinanki łowickie można robić.
Sposób z łańcuchem super. Ciekawe czy nie będzie spadać z kółek napędowych.

Tu są pokazane różne sposoby robienia podwozia gąsienicowego.
http://www.rctankcombat.c.../track-systems/

Więcej szczegółów
Wystawiono 4 piw(a):
PoPeK, daniel93, Master, damoon
Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 27 Lis 07 09:13   

Jakby się uprzeć to chyba takie kawałki gumy można wyciąć ze starych opon :?: :->
To tylko taki pomysł... A gąsienice przednie
Blaszki sam wycinałeś + wierciłeś czy kupne ?

kamelsux

Wysłany: 03 Gru 07 08:40   

no tak ... tylko moje pytanie teraz brzmi skad wziasc takie zebatki? bo raczje zwykle rowerowe nie spasuja ze wzgledu na te wystajace nity. ktos juz moze to budowal?

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 03 Gru 07 09:53   

Nie budowałem ale chyba wystarczy flex i sciąć co drugi ząb w rowerowej.. albo nawet wcięcie zamiast niego i powinno pasować.

kamelsux

Wysłany: 03 Gru 07 11:22   

fakt .. niedoczytalem. tyle ze rodzi sie przez to problem z wywazeniem zebatki i przy duzej predkosci obrotowej moze wprowadzac caly wał w dosc duze wibracje ;/ ale juz ja cos wymysle :D a jak wymysle i zrobie to sie pochwale :)

drukarz 

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 09 Lip 08 09:34   

Temat trochę stary ale może napiszę skąd ja mam takie gumy. Otóż wziąłem je z uchwytów na rury wentylacyjne, klimatyzacyjne czy kanalizacyjne. Te uchwyty mają właśnie takie gumy. Co prawda kupić takie gumy same bez uchwytów jest ciężko ale w niektórych hurtowniach instalacyjnych czy sklepach może można kupić. Ja kiedyś trafiłem na taki jeden sklep właśnie. Mają też ten plus że łatwo je mocować do blaszki bo są "zawinięte" i się same trzymają.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
treker
Ikar 

Otrzymał 36 piw(a)

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 21 Lip 08 01:14   

A ja znalazłem przypadkowo tą platformę na youtube. Można zobaczyć jak takie gasiennice dają rade. KILK!
pozdro

Ostatnio zmieniony przez Ikar 21 Lip 08 01:18, w całości zmieniany 1 raz  

marek91 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 28 Lip 08 01:21   

Może sie przydać:
http://www.whm.pl/produkty.html
:-D

andrzej31-91

Wysłany: 01 Wrz 08 04:53   

Drukarz czy te uchwyty na rury mają jakąś nazwę albo mógłbyś podać adres miejsca gdzie kupiłeś.

drukarz 

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 02 Wrz 08 08:10   

Kupić je można w każdym sklepie z instalacjami hudaulicznymi albo z wentylacją. Nie wiem jak to się tak całkiem fachowo nazywa ale są to po prostu uchwyty do rur metalowe z gumą. Powinni wiedzieć o co chodzi. Tyle że z kupnem samych gum mogą być problemy.

Kshaq

Otrzymał 27 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 02 Wrz 08 01:34   

Coś takiego można znaleźć pod nazwą cybant

Vexatus 

Wysłany: 08 Paź 08 08:25   

Witajcie,

a macie może pomysł, z czego by te blaszki najprościej wykombinować? Ja zalazłem coś takiego => CLICK , ale cena jest troszkę odstraszająca - na komplet dwóch gąsienic potrzeba 116 takich blaszek, czyli 3 opakowania. 150x0,56 to 84 zeta, a już same 4 łańcuchy kosztowały prawie 60 :-( ... Może jakiś płaskownik alu pociąć? :roll:

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 08 Paź 08 08:50   

Zobacz to:
http://www.dioda.com.pl/f...enice-vt963.htm

Vexatus 

Wysłany: 09 Paź 08 06:21   

Witam,

no właśnie poczytałem, oglądnąłem, ale:
po pierwsze ja bym chciał zrobić gąsienie o szerokości 7-10 cm, po drugie potrzebuje 116 takich blaszek. Co do gumy coś wymyślę, mam już nawet pomysł.

Może płaskownik aluminiowy? Wystarczyłoby pociąć i nawiercić - alu jest dość łatwe w obróbce.

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 09 Paź 08 07:22   

Dodałem kilka nowych zdjęć ;-)

drukarz 

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 11 Paź 08 08:36   

Ja te blaszki miałem z ajkiegoś starego transformatora ale raczej by było ciężko taki znaleźć. Niedawno robiłem nowe gąsiennice i wyciąłem sobie takie "blaszki" z laminatu. Nie są idealnie równe ale na tym i tak są gumy. Jak kupisz sobie laminat dwustronny to pewnie będzie wystarczająco wytrzymały. Możesz też kupić grubszy laminat. Z grubszą warstwą miedzi. Myślałem też o pleksie ale jak dla mnie była trochę za krucha.

Jest tylko jeden problem. Sporo piłowania i wiercenia ;-)
Ale wytrwałem i wyciąłem sobie ok 50 sztuk ;-)
Możesz też poszukać jakiejś firmy która takie rzeczy wycina. Jak znajdziesz to koniecznie daj znać :-)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez drukarz 11 Paź 08 08:40, w całości zmieniany 1 raz  

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 11 Paź 08 09:17   

JStan do swojej pracy
http://www.dioda.com.pl/f...lator-vt920.htm
wycinał w firmie Merkar, zobacz tam www.merkar.pl

Vexatus 

Wysłany: 22 Paź 08 01:58   

Już udało mi się rozwiązać problem. Otóż zakupiłem płaskownik alu 20x3. Ponieważ zastosowałem 2 łańcuchy po 116 ogniw każdy - potrzebowałem 12 metrów płaskownika. Wyszło z tego 120 kawałków po 90 mm. plus odpad. Pociąłem o znajomego na elektrycznym brzeszczocie do metalu. Miał imadło, więc ciąłem po 12 złożonych razem. Teraz zostało jeszcze wyweircić te 232 otwory :-P

Teraz mam kolejny problem - z czego zrobić koła jezdne (u mnie będzi koncepcja jak np. w filmie krótkie spięcie, czyli dwa koła jezdne i jedno, na górze, napędowe). W zamieszczonym tu projekcie zastosowano również koła zębate, ale ze zdjęć wnioskuję, że do każdego z zębów dospawano jeszcze kawałek metalu (wydłużono je). Zapewne chodziło o rozwiązanie problemu ściągania gąsienic z kuł na zakrętach.

Może macie jakiś lepszy pomysł na rozwiązanie? Ja myślę nad zrobieniem "czołgowego" zawieszenia, czyli wielu kół prowadzących, ale kontrargumentem jest na pewno zwiększenie masy, komplikacji całej konstrukcji i zwiększenie oporów toczenia. Przedłużanie zębów wydaje mi się dość trudnym do zrealizowania...

Z chęcią przeczytam inne propozycje.

Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia
Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez Vexatus 22 Paź 08 03:16, w całości zmieniany 1 raz  

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 22 Paź 08 05:48   

Wydaje mi się, że w tamtym projekcie zęby nie zostały przedłużone, gdyby tak zrobiono, byłby problem bo te blaszki(gąsienice) zrzucałyby się same z kół, chyba to malowanie kół wydłużyło optycznie zęby.

Vexatus 

Wysłany: 23 Paź 08 08:31   

No tak, teraz to widze :oops: To raczej te wycięcia po zębach dają takie wrażenie...

No ale jak widziałem filmik z tym robotem w akcji, to ma jeszcze dorobione trzecie, środkowe koło - ciekawe, czy spowodowane to jest ściąganiem gąsienic na zakrętach, czy zbyt dużym ugięciem przy pokonywaniu wierzchołków wzniesień - zrobię moje podwozie, to zobaczymy :lol:

:idea: udało mi się znaleźć tanie koła zębate :!: za 6 PLN za sztuke :mrgreen: więc po weekendzie praca powinna ruszyć nareszcie :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi :)

P.S. jak skończę, to napiszę jakąś relację

damoon 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 25 Paź 08 10:24   

hehe ludzie ludzie :) gąsienice fajne ale te kolo zębate przenoszące napęd na resztę układu nie są kolami rowerowymi:) po pierwsze zębaty rowerowe są nawiercane by zmniejszyć ich wagę a tu na zdjęciu widać cale zębatki po drugie używanie szlifierki palnika to wogule dziwny pomysł no bo ta na zdjęciach macie idętyczne wcięcia:) niech ktoś spróbuje zrobić to szlifierką a już o palniku nie wspomne po następne:P zobaczcie jak działa lańcuch rowerowy:) pomyslcie na spokojnie zobaczcie na te foty oryginału a dojdziecie do tego ze tu jest zrobiony tak jakby pientro( jest to zaznaczone w 2kółkach:)) srednica tez odpada:) na tej focie za mała a w żeczywistości ten otwór jest duży kolo fi 70mm
a więc bombardując ten pomysł ztwierdźam ze te zębatki zostały wykonane metoda numeryczna oczywiście się mogę mylić:)

a jeżeli chodzi o zębaty rowerowe możecie mieć problem z wyśrodkowaniem tego chociaż to jest łatwiejsze a jeżeli chodzi o wycinanie co 2 zęba to zrobicie ze ten układ dostanie przezajebi.... oporów własnych dlaczego??? ponieważ po obcięciu tych zębów łańcuch będzie miał większy dystans miedzy zębem a zębem co spowoduje wżynanie się go w pozostałe zęby może spowodować to mocne wciśnięcie łańcucha w resztę zębatki:)
( problem wżynania się w pozostałe zęby został w tamtym przypadku rozwiązany przez te "piętra" zaznaczone na zdjęciu w czerwonych kółkach :) :))