Wysłany: 16 Lut 07 11:32 Jak przerobić serwomechanizmy do napędzania robotów?
Jak przerobić serwomechanizmy na silniki zdolne do współpracy z naszymi robotami.
Niestety serwomechanizmy są zdolne tylko do pracy o 180°, ale ich dużym plusem jest to, że są bardzo sile można nawet znaleźć takie, działają z obciążeniem 750N/cm!
Ja opisze sposób na przerobienie serw zakupionych w sklepie conrad.pl jest to dość popularne serwo ES-030 cena około 25zł/szt.
2.Nasz główny bohater
3. Zaczynamy najpierw na spodzie okręcamy 4 śrubki
4. Gdy zdjęliśmy już spód teraz podnosimy górną pokrywę. Wtedy ujrzymy koła zębate.
5. Zdejmujemy je i musimy pamiętać, aby odkręcić 2 małe śrubki, które są pod nimi.
6. Po odkręceniu z drugiej strony delikatnie podważamy płytkę PCB i wyjmujemy ją razem z silnikiem i potencjometrem. Należy odciąć ten potencjometr a przewody zostawić sobie w środku.
Można też usunąć płytkę całkiem. Opisane w postach poniżej
7.Następnie bierzemy największe z kół zębatych.
Ścinamy nożykiem blokadę, która jest na nim tak, aby wyglądało tak jak na zdjęciu o bok.
Składamy i uruchamiamy
Pozdrawiam
McRancor Pomógł: 4 razy Posty: 48 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: ze wsi
Wysłany: 16 Lut 07 06:57
Lepiej wylutować płytkę z elektroniką całkowicie, zostawić same kable. Robot jest lżejszy i unikamy źródła potencjalnych problemów.
Wysłany: 17 Lut 07 10:11
Zapomniałem, że te śrubki trzymają silnik. Myślałem, że trzymają się tylko na płytce , bo kiedyś miałem takie serwa. Jak by ktoś chciał to po wyciągnięciu płytki, jest tam pełno miejsca na np. mostki
Pozdrawiam
//edit
Już wszystko zmieniłem. Po niżej fotki wylutowanej płytki i pokazanego samego silnika w obudowie. Najlepsze to, że znalazłem dziś super koła! Ze starej zabawki. Wysokie z gumy dobry bieżnik i lekkie są świetne. Połączyłem je bezpośrednio z serwomechanizmami za pomocą osiek pasują idealnie. Dałem tez fotki kul a na końcu filmik tam pokazałem jak działają serwa z tymi kołami Jeszcze dziś dorobię resztę z laminatu
Pozdrawiam
DSC00950.JPG
Plik ściągnięto 3112 raz(y) 26,45 KB
DSC00956.JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 59,69 KB
DSC00955.JPG
Plik ściągnięto 26 raz(y) 65,52 KB
DSC00953.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 34,23 KB
abxyz Expert programowanie Pomógł: 16 razy Posty: 158 Otrzymał 26 piw(a) Skąd: zza winkla
Wysłany: 27 Kwi 07 11:55
Ach! szkoda niszczyć sprawne serwomechanizmy; do napędu kół robota można wykorzystać silniki wydobyte ze zużytego sprzętu (magnetofony, walkmany, cdromy od PC itp.). Sprzęty te zawierają w swym wnętrzu wraz z silnikiem przekładnie, najczęściej w postaci kółek sprzężonych gumowymi paskami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum