|
Robot klasy minisumo. |
| Autor |
Wiadomość |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Lip 08 05:15 Robot klasy minisumo.
|
|
|
Robot klasy minisumo.
Przedstawiam mojego robota, który nie jest jeszcze ukończony. Z założenia miał to być robot klasy minisumo, ale wyszło coś innego Zgadza się rozmiar (10na10cm) i waga (do 500g), ale pojazd ten nie przetrwał by żadnej walki. Jest to mój pierwszy robot tego typu, ucząc się na błędach mam zamiar w sierpniu zrobić coś lepszego.
Może nie typowo, od razu na początku powiem co jest złego w tym projekcie, aby inny tego nie powtórzyli:
-napędem są tanie, wolne i złej jakoś serwomechanizmy z www.Conrad.pl
-serwa ustawiłem pionowo co później było nie wygodne, gdy chciałem wykorzystać całą przestrzeń na rozmieszczenie reszty elementów
-konstrukcja w pewnej części trzyma się dzięki pomocy kleju pistoletowego
Z góry mówię, że wychodzę z założenia, że jedno zdjęcia może zastąpić milion słów , więc nie spodziewajcie się tu dużej pisaniny (pisanie nie jest moja mocną stroną)
Konstrukcja opiera się na szkielecie z lutowanego laminatu proces obróbki przedstawiają poniższe zdjęcia:
Zaznaczenie linii cięcia.
Wycięta "płyta podłogowa"
Wyrównywanie krawędzi.
Wcięcia dla kół.
Przymiarka serwomechanizmów.
Płyty podtrzymujące serwomechanizmy w pozycji pionowej.
Wygląd spoiny po przylutowaniu płytek.
Płytki przylutowane, serwa zamocowane
Napęd, to wyżej wspomniane, przerobione serwomechanizmy, połączone z kołami wykonanymi z zakrętek po słoikach. Zostały pokryte matą antypoślizgową, gdy koła były „gołe” robot przepychał około 400gram, po pokryciu kół daje sobie radę z ponad 2kg.
Mata antypoślizgowa
Zasilanie to sześć akumulatorów AA o pojemności 2000mAh, nie jest to zbyt dobre źródło zasilania, no ale tylko takie było pod ręką.
Głównym mózgiem jest Atmega8, schematów ani płytek, nie będzie całość wykonana została na płytkach uniwersalnych, wszystkie piny atmegi zostały wyprowadzone na goldpiny i za pomocą przewodów połączeniowych z http://www.are.net.pl/?id...cts&cmd=9&pid=9 połączone z mostkiem i czujnikami linii.
H-bridge, silnikami steruje moduł na L293D.
Linie wykrywane są poprzez moduł oparty na LM 324 z czujnikami TCRT5000, opisany w tym temacie:
Moduł LM324
Czujniki TCRT5000
Wklejony czujniki TCRT5000
Przeszkody wykrywam na razie tylko za pomocą 2 wąsów zrobionych z przełączników krańcowych , ale wydaje mi się że i tak robot sobie dobrze radzi .
Został też wykonany pług z puszki po RedBull'u, ale nie jest jeszcze przymocowany.
Niestety nie mam zdjęcia jak ostatecznie wygląda, wrzucę później.
Dlaczego pisałem, że wyszło z tego nie do końca mini sumo?
Bo okazał się też dosyć szybkim linefollowerm Byłem zdziwiony, że mimo tylko 2 czujników i prostego algorytmu robot sobie tak dobrze radzi, efekt widać na filmie.
Wracając do minisumo, algorytm na razie jest prosty, odbijam się od czarnych linii pod losowym kątem i jeśli przypadkiem nadarzy się przeciwnik, to wypycham go z ringu.
Platformy sprzętowej już nie będę rozwijał, dołożę tylko jeszcze Sharpa, rozwijać będę oprogramowanie, które powstaje w Bascomie, między innymi zostanie dodana kontrola prędkości silników w zależności od poziomu naładowania baterii.
Chce zbudować też jakiegoś drugiego prostego mini sumo, (myślę o napędzie 4x4) , aby mogły walczyć ze sobą , ale i tak ten drugi nie będzie prezentował wysokiego poziomu Pewnie dopiero gdzieś, tak koło ósmej wersji robot by się do czegoś nadawał
Ogólne zdjęcia robota:
Film:
Z góry przepraszam, że czasem film jest nieostry , oraz za to pseudo dohyo, które się podwija
Podsumowując, budowa robota trwała "do kupy" 3 popołudnia, koszty to tyle co za silniki resztę posiadałem w domu.
Czekam na uwagi i opinie
Pozdrawiam i namawiam do przestawiania swoich konstrukcji.
P.S Powstał dział Projekty nieukończone., gdzie można umieszczać projekty takie jak mój Możecie tu np przedstawiać nam kolejne etapy budowy swojego robota umieszczając trochę tekstu i dużo zdjęć , często z takich tematów można się dużo dowiedzieć.
DSC02894.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 17 raz(y) 189,08 KB |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 3 piw(a): abxyz, Brosper, Master |
 |
Brosper

|
Wysłany: 19 Lip 08 05:45
|
|
|
| Witam też jestem na ostatnim etapie budowy minisumo. Już niedługo postaram siego dodać ale mam małe problemy. Dostajesz ode mnie piwko. I czy mógłbyś potem jakaś dokumentacje dodać. |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 2 razy Posty: 57 Otrzymał 36 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 19 Lip 08 05:53
|
|
|
No roboccik niczego sobie, szczególnie jak na 3 południa. Zaciekawiła mnie ta guma antypoślizgowa. Ale widać że nawet jak na "czułki" dobrze sobie radzi. Jak zamontujesz sharpa to daj znać jak się z nim sprawuje
pozdrawiam i życze dalszych sukcesów. |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
| Ostatnio zmieniony przez Ikar 19 Lip 08 06:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Lip 08 05:57
|
|
|
| Cytat: | | I czy mógłbyś potem jakaś dokumentacje dodać. |
A co by Cię dokładnie interesowało?
| Ikar napisał/a: | Jak zamontujesz sharpa to daj znać |
Sharpa będę miał w okolicach czwartku, wtedy go opanuje i dam znać co się dzieje. |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 156 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój

|
Wysłany: 19 Lip 08 10:46
|
|
|
| 2kg to mało czy dużo jak na minisumo ? bo się nie orientuje.. a robocik spoko... nie wiem czemu narzekasz że robi coś więcej niż zakładałeś projektując xD |
|
|
|
|
 |
Minner

|
Wysłany: 20 Lip 08 11:07
|
|
|
| Maxo napisał/a: | | 2kg to mało czy dużo jak na minisumo ? bo się nie orientuje |
0,5kg to max ile może ważyc |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 22 Lip 08 08:26
|
|
|
Nvm .. to pytanie Cie przerosło widać ;] A na serio to znam ograniczenia robotów mini sumo... A teraz pomyśl skoro zapytałem o 2 kg to chyba nie wziąłem tego z powietrza ?
cytuję | Cytat: | | po pokryciu kół daje sobie radę z ponad 2kg. |
I ponawiam pytanie |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 22 Lip 08 08:54
|
|
|
Dwa kilogramy to wystarczająco, żeby wypchnąć z ringu nieruchomego przeciwnika, lub takiego, którego kierunek jazdy nie jest przeciwny do kierunku jazdy naszego robota.
Ale jak wiadomo sumo to przepychanki robotów, które stoją "twarzą" do siebie, zatem trzeba pokonać masę przeciwnika i siłę jego silników, a w tym przypadku nie jest to już imponująca wartość, ale też nie przesądza o przegranej
Treker:
Te 2kg to maks jakis przy jakim koła się zatrzymują, czy zrywają przyczepność i kręcą się w miejscu? Bo jeśli kręcą się w miejscu to znaczy, że można jeszcze popracować nad przyczepnością i coś wyciągnąć.
Ogólnie robot wygląda całkiem fajnie no i będziesz miał jak znalazł przeciwnika do sparingów, jak już zrobisz tego lepszego
Też mi się marzy taka konstrukcja, na razie testuje różne pomysły w głowie, bo z realizacją pewnie muszę poczekać kilka miesięcy. Najpierw obiecałem sobie zrobić Linefollowera |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 22 Lip 08 09:07
|
|
|
Tak wiem 2kg to jest prawie nic To jest max tych silników, już się rozglądam za nową wersją |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 2 razy Posty: 57 Otrzymał 36 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 22 Lip 08 09:12
|
|
|
A może by tak zmniejszyć koła prędkość byłaby mniejsza ale teoretycznie byłby silniejszy.
Nigdy nie budowałem takiego robota i nie wiem tego jak się myle to poprawcie mnie-to tylko taka sugestia.
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
| Ostatnio zmieniony przez Ikar 22 Lip 08 09:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 22 Lip 08 09:31
|
|
|
Tak masz rację, ale tę wersję już tak zostawię |
|
|
|
|
 |
Minner

|
Wysłany: 23 Lip 08 07:58
|
|
|
| Maxo napisał/a: | Nvm .. to pytanie Cie przerosło widać ;] A na serio to znam ograniczenia robotów mini sumo... A teraz pomyśl skoro zapytałem o 2 kg to chyba nie wziąłem tego z powietrza ?
cytuję | Cytat: | | po pokryciu kół daje sobie radę z ponad 2kg. |
I ponawiam pytanie |
Jeżeli chodzi ci o to ile zapasu "mocy" ma robot to na pewno nie możesz tego mierzyć w kilogramach. Weź pod uwagę chciażby tarcie. Już bardziej o sile może być tu mowa niż o masie. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 23 Lip 08 08:13
|
|
|
| Ludzie... chodzi mi o "uciąg" robota... a nie o żadną siłę moc itd.. zresztą już odstałem odpowiedź.. Polecam naukę czytania ze zrozumieniem... xd |
|
|
|
|
 |
Minner

|
Wysłany: 23 Lip 08 08:39
|
|
|
| Maxo napisał/a: | | Ludzie... chodzi mi o "uciąg" robota... a nie o żadną siłę moc itd.. zresztą już odstałem odpowiedź.. Polecam naukę czytania ze zrozumieniem... xd | no ja ci polecam elementarna wiedze z fizyki tego powinni już w gimnazjum uczyć czym jest siła. Trzymajmy jakiś poziom forum każde dziecko wie że "uciąg" 2 kilogramowej cegły nie jest równy 2kg lodu. Czy nadal czegoś nie rozumiem? |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 23 Lip 08 08:57
|
|
|
Minner:
Skoro rozmawiamy tutaj o robocie, którego zadaniem jest wypchnąć przeciwnika za ring i konstruktor podaje informacje, że taki robot potrafi przepchnąć cegłę o masie 2kg, to jest to chyba bardziej obrazowe dla wszystkich czytających niż informacja, że robot może działać na przeciwnika siłą 18N*.
* wartość zupełnie wymyślona |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
Minner

|
Wysłany: 23 Lip 08 09:15
|
|
|
| Kshaq napisał/a: | | Skoro rozmawiamy tutaj o robocie, którego zadaniem jest wypchnąć przeciwnika za ring i konstruktor podaje informacje, że taki robot potrafi przepchnąć cegłę o masie 2kg | nie padło żadne hasło o czego 2kg chodzi.
| Kshaq napisał/a: | | to jest to chyba bardziej obrazowe dla wszystkich czytających niż informacja, że robot może działać na przeciwnika siłą 18N*. |
jak najbardziej, jednak pamiętajmy, że w tych robotach powierzchnią trącą jest zazwyczaj guma, która ma większy współczynnik tarcia niż cegła, więc testy z 2kg testową cegłą mogą być niemiarodajne. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 23 Lip 08 10:09
|
|
|
Nie mogę już.. nie obchodzi mnie siła masa niutony .. Minner czytaj dokładnie o co pytają i nie zaczynaj filozofować bo to poprostu wkurza za przeproszeniem...Autor podaje że roboty przepycha 2 kg, nie wiadomo czego ani jak, a ja zadałem proste pytanie "czy to mało czy dużo jak na roboty mini sumo" jako ze nie jestem obeznany z tą klasą zawodniczą...
Jakby napisał że przepycha 3 pudełka zapałek postawione pionowo z zeszlifowanymi krawędziami, sześciopak piwa , na ile podziałek wychyla się super ultra pro sprężynowy niutonometr po dziadku pytanie było by takie samo i nie widzę w nim niejasności które tu wynajdujesz... Zresztą uzyskałem już odpowiedź więc powyższa rozmowa jest zwyczajnym spamem..
(btw: uciąg 2 kg cegły i 2 kg lodu będzie identyczny jeśli dla zachowania miarodajności badania umieścimy je na identycznych platformach... jako ze badanie nie ma na celu zmierzenia tarcia jakim powyższe oddziałują z podłożem a "uciągu" robocika ciągnącego....) |
|
| Ostatnio zmieniony przez Maxo 23 Lip 08 10:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 24 Lip 08 07:55
|
|
|
| To trochę moja wina, nie pisałem, czego ani jak, bo chodziło mi o porównanie, przed 400g po 2kg. Tak dla ścisłości był to plastikowy pojemnik wypełniony "ciężarkami". |
|
|
|
|
 |
Minner

|
Wysłany: 24 Lip 08 10:12
|
|
|
dobra myślałem, że to forum ma jakiś poziom skoro nawet konkursy na arty są, ale widzę, że niektórzy rozmawiają tu o terminach fachowych językiem z przedszkola a szkoda.
| Maxo napisał/a: | | jako ze badanie nie ma na celu zmierzenia tarcia jakim powyższe oddziałują z podłożem a "uciągu" robocika ciągnącego |
nie wiem co ty rozumiesz przez ten swój "uciąg" ale prawda jest taka, że mierzysz siłe a nie samą masę, jeżeli byłby jakiś standard materiału z jakiego zrobiony jest ten przedmiot to skrótowo jak najbardziej możesz podawać w kilogramach, jednak każdy w domu mierzy na innych materiałach i "uciąg" 2kg u jednej osoby może być równy 4kg u innego. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 25 Lip 08 09:11
|
|
|
... Jako typowy przedszkolak kolejny raz uparcie powtarzam ze chodziło mi tylko o orientacyjną odpowiedź czy "to dużo czy mało" ...
O ile mi wiadomo nikt nie napisał jeszcze artykułu o standaryzacji metod pomiaru osiągów robotów... masz szansę ;] |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 376 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 30 Lip 08 01:11
|
|
|
Mimo że robotyka to dość zaawansowana dziedzina, to czasem nie trzeba nam takiej dokładności, tylko wystarczy nam wartość orientacyjna. Tak więc to forum ma poziom mimo użytego czasem języka przedszkola |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 04 Sie 08 07:57
|
|
|
| Mam już Sahrpa, czujnik działa dobrze, ale nie podpinam go na stałe do tego robota, bo już powstaje drugi minisumo. Później założę nowy temat i wrzucę kilka fotek z procesu budowy. |
|
|
|
|
 |
pablopawel

|
Wysłany: 16 Sie 08 08:21
|
|
|
Bardzo fajny robocik
Jak fachowo nazywają sie te przełączniki używane do wykrywania przeciwnika
BTW. Jak robot wykryje "wąsami" przecwinika to zwięszka prędkość, żeby go przepchnąć |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 16 Sie 08 08:24
|
|
|
Nie, w tej wersji oprogramowania czegoś takiego nie robił, ogólnie był wolny.
Na dniach opisze konstrukcje mechaniczną drugiego robota. |
|
|
|
|
 |
|
|