|
Materiał wykorzystany |
| Autor |
Wiadomość |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 15 Mar 08 03:38
|
|
|
Ad.1
Możesz użyć gotowe czujniki, np. TCRT5000.
Ad.2
| siemian napisał/a: | | Tylko nie za bardzo wiem jak procesor by rozpoznawał że sensor znajduje się nad linią. |
Nie bardzo rozumie co masz na myśli
| siemian napisał/a: | | Czy wtedy fotodioda nie będzie wytwarzać prądu? |
Fotodioda nie wytwarza prądu, ona przepuszcza ilość prądu adekwatna do iloci światła. |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 15 Mar 08 07:19
|
|
|
W połączeniu z op ampem lm324 masz możliwośc zrobienia tego tak że po wykryciu białej lini na wyjściu jest 3.60V a na czarnej lini masz 0.80V. Ja mam tak zrobione na schemacie krążącym po necie. I wtedy też masz 0 i 1
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 15 Mar 08 10:35
|
|
|
Raczej bez problemów można kupić jakieś transoptory refleksyjne
Można też podłączyć sygnał z czujników bezpośrednio (bez komparatora ) do wejść przetwornika analogowo-cyfrowego uC. tak jak w tym projekcie:
http://elm-chan.org/works/ltc/report.html
By wyeliminować wpływ światła otoczenia, można mierzyć napięcie z czujnika(transoptora) dwa razy, pierwszy raz przy wyłączonej diodzie oświetlającej transoptora, drugi raz przy włączonej diodzie i odejmować wartość pierwszego pomiaru od wartości drugiego pomiaru. |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
Kaytec

|
Wysłany: 16 Mar 08 09:27
|
|
|
Użyj po prostu pary: fotodiody nad.IR i fototranzystora o tym samym rozmiarze (np, 5mm, obudowa typu led) Są też gotowe pary fototranzystor + fotodioda zamknięte w obudowie optymalnie względem siebie to są właśnie wspomniane "gotowe czujniki" (mają 4 wyprowadzenia, dwa to fotodioda i dwa fototranzystor).
dla przykładu: TCRT 1000
Pytałeś jeszcze jak mikrokontroler ma widzieć 0 i 1 Decado odpowiedział ci elegancko, ja dodam jeszcze definicje z wiki:
| Kod: | Komparator jest układem kombinacyjnym służącym do porównywania dwóch liczb
dwójkowych (kod binarny)(wykonanie cyfrowe) albo dwóch napięć (wykonanie analogowe). |
Lm386 może obsłużyć cztery czujniki (Low Power Quad Operational Amplifier, pracujący jako komparator), należy go podłączyć wtedy według tego schematu:
 |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 28 Maj 08 10:54
|
|
|
| Powodzenia na nowej drodze życia..czy jak to się życzy robotykom.. |
|
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

|
Wysłany: 23 Cze 08 11:11
|
|
|
| Do sterowania tym silniczkiem potrzebne są dwa h-mostki, ja bym użył popularnego układu L293D (ok 10 zł) http://www.st.com/stonlin...ure/ds/1330.pdf |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 03 Lip 08 06:44
|
|
|
| pablopawel napisał/a: | | Właśnie znalazłem projekt "Waldka Światłoluba" już zamówiłem części{ serwa modelarskie |
Serw modelarskich nie możesz użyć w tym projekcie, serwa pobierają za dużo prądu
Odpowiednie byłyby silniki od wysuwania tacki w CD-romie |
|
|
|
|
 |
pablopawel

|
Wysłany: 03 Lip 08 06:48
|
|
|
Heh, a na elektrodzie autor napisał, że muszą być to serwa modelarskie. Jak modelarskie pobierają za dużo prądu to najwyżej się więcej V da{nie te 4,8V jak jest w projekcie, a np. 9V}
Aha BASCOM to inaczej Basic, tak ??
Ale wracając do tematu, jak już będę umiał programować w BASCOMIE, na elektronice sie znam, ale nie kapuje jak "działają" roboty, tj. wiem, że są sterowane przez układ scalony ale co dalej to nie wiem. |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 3 razy Posty: 69 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 07 Lip 08 09:26
|
|
|
Tu jest schemat programatora i płytka. Płytka nie moja, została zaprojektowana przez użytkownika BANKOT z elektrody na moją prośbę. Ale schemacik jest mój. To wszystko pochodzi jeszcze z czasów gdy nie umiałem obsługiwać eagla.
pozdro i życzę dobrej zabawy z programowaniem |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

|
Wysłany: 07 Lip 08 10:19
|
|
|
Oczywiście, jak nie trudno się domyśleć po nazwie , lepszy jest betterSTK200,
A właściwie to nie warto robić samemu takiego programatora, lepiej kupić gotowy, na allegro zawsze jest spory wybór - są tanie (już od ok 12 zł ) i są porządnie wykonane.
Po co wstawiasz tyle ikonek, jak to wygląda ... |
|
|
|
|
 |
astra_1994

|
Wysłany: 14 Lip 08 09:03 Re:
|
|
|
Ta lutownica w kształcie pistoletu tu lutownica "Transformatorowa" , rożni się tym od innych że się szybciej nagrzewa od innych , a cóż dodać do twojego warsztatu , Multimetr w to powinien być zaopatrzony każdy domowy warsztat , tak on wygląda , Powinieneś go dostać na allegro z kosztem przesyłki max 20 zł
A to narzędzia które myszą być w twojej "pracowni":
1.Lutownica - Najważniejszy Narzędz
2. Szczypce Czyli najpopularniejsze Kombinerki
3.Odsysacz cyny- urządzenie do odsysania nadmiaru cyny
4.Szczypce tnące
5.Szczypce płaskie
6.Pinceta
7.Ściągacz izolacji
8. Wiertarka
9.Zestaw wierteł
No i wiadomo , Cyna i kalafonia,
Pozdr dla ciebie |
|
|
|
|
 |
Ikar

|
Wysłany: 14 Lip 08 11:42
|
|
|
Ta lutownica nie jest dobra ale w sumie sam od podobnej zaczynałem . Tak wiec takie cosik powinno na sam początek wystarczyć bo jak ci się nie spodoba to hobby to żadna strata. Ale szukaj o większej mocy bo 25w to za mało. Ja bym celował w takie coś wydaje sie być niezłe jak na początek no i dłużej posłuży
KLIK!! KLIK!!
pozdro |
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez Ikar 14 Lip 08 11:53, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Ikar

|
Wysłany: 18 Lip 08 12:02
|
|
|
| misiek1994 napisał/a: |
Nie zgadzam się z tobą! Czym lutownica ma większą moc, tym szybciej się grzeje, ale również tym łatwiej można cos przepalić. Ja osobiście używałem na początku 25W, potem 30w, a teraz używam (niestety!) transformatorówki. Następnym moim wyborem będzie najtańsza stacja lutownicza z alegro (ok.50zł) - taką też polecam. Jakbym od razu ją kupił wtedy nie zmarnowałbym w sumie ok.40zł na te lutowniczki, które się bardzo szybko psują (chodzą niecały rok). |
A ja sie znów z tobą nie zgodze bo 25w to stanowczo za mało jeżeli nie umie lutować to będzie miał niedogrzane luty. Łatwiej spalić jak temperatury nie regulujesz a takie lutownice maja to do siebie że co jakiś czas (przy długim lutowaniu) trzeba ją wyciągnąć z gniazdka na chwilkę.
Jeśli chodzi o ta stacje za 40 czy 50 zł z allegro ja bym tego do ręki nie wziął, oglądałem to w sklepie-tandeta. Pogadamy za rok jak nią troszkę polutujesz( o ile do tej pory szlak tego nie trafi). A jeśli chodzi o stacje daniela to chyba ona jest najlepszym rozwiązaniem. |
|
 |
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 30 Lip 08 10:42
|
|
|
| Black Rider napisał/a: | No ale jak ten sygnał odwrócić? powiedzcie mi ja dopiero zaczynam i lubie sobie robić problemy
|
Tutaj masz instruckje, jak się zachowuje L293 w zależności od tego, jaki sygnał (0 lub 1) podajesz na wejścia układu. Zgodnie z tym zrobisz odpowiednie procedury w programie do jazdy na wprost, skretu i ew zawracania w zależności od tego jak wykonałeś połaczenia.
 |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 03 Sie 08 06:42
|
|
|
| Ucz się przede wszystkim do czego ci są potrzebne te wzory i obliczenia.. a o "trudno to policzyć" się nie martw.. na necie jest pełno kalkulatorów elektronicznych, programów, a i zwykły darmowy derive po opanowaniu obliczy zawiłe równania itd.. tylko trzeba wiedzieć co i kiedy liczyć ;] Powodzenia |
|
|
|
|
 |
pablopawel

|
Wysłany: 03 Sie 08 07:15
|
|
|
Dobrze Ci radzę- kup książkę "Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Goreckiego. Nawet jeśli nie będziesz miał pieniędzy na części elektroniczne, które potrzebne sa do wykonywania zawartych w niej projektów, to i tak warto ją przeczytać, tak "na sucho".
Ja książke kupiłem niedawno- zrobilem tylko kilka projektów, które mnie nurtowały i nie rozumiałem zasady ich dzialania.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 03 Sie 08 07:22
|
|
|
Aby zaprogramować kontroler w zasadzie tylko programator. Maże to być zwykły kabel podłączony do portu równoległego w komputerze i kontrolera. W komputerze musisz mieć program który umożliwi wysłanie programu do procesora.
http://www.dioda.com.pl/f...step-vt1057.htm Tu masz kurs do Bascoma. Jest to dobry język na początku.
Szukaj więcej na forum. można tu dużo znaleźć.
WYKORZYSTANY |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 05 Sie 08 07:45 UWAGA!!! Pare programików dla elektronika.
|
|
|
Ze względu na to, że wiele osób ma dylemat co wybrać to przedstawie pare programików:
- do PCB: Eagle, protel, rimupcb (używam rimu do zwykłego projektowania i eagle do smd - polecam),
- programowanie: bascom avr (bascom basic), winavr a w nim avr-gcc (do języka C) i avr studio (asembler),
- projektowanie konstrukcji mechanicznej: autoCAD (specjalnie do tego), blender (baaaaaardzo dobry program, lecz wymaga duzo wiedzy i wprawy - jak się go opanuje na 100% to robisz wszystko od hydrauliki (np. kran) po elektroniki (obwody drukowane nawet smd).
Mam nadzieje, że ktoś skorzysta z tego oto opisu. |
|
|
|
|
 |
Cinek_suw

|
Wysłany: 05 Sie 08 08:25
|
|
|
| Od siebie dodam program CrocodileClips. Bardzo dobry dla początkujących. Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 12 Sie 08 09:06
|
|
|
To jest gotowy i zaprogramowany układ, który zajmuje się sterowaniem serwami.
Do komunikacji ze światem (komputerem, mikrokontrolerem itp) jest wyjście RS232. Na nie wysyłasz odpowiednie polecenia a sterownik zamienia je na polecenia dla serw.
Mikrokontroler możesz zastosować praktycznie dowolny, musisz w nim po prostu zrealizować protokół komunikacj ze sterownikiem i przesyłać odpowiednie polecenia. |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
lucyfer666

|
Wysłany: 14 Sie 08 03:06 Ciekawa prezentacja dla bardzo początkujących
|
|
|
| Znalazłem ciekawą prezentację na pewnej stronie. Jednakże dla tych, co chcą od razu ściągnąć ją na komputer, zamieszczam ją na forum. |
|
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 21 Sie 08 03:56
|
|
|
Ja proponuje odrazy zacząć od C. Znasz już podstawy więc nie będzie co ciężko.
Co do warsztatu, to na pewno lutownica, szczypce(małe i duże), obcinaczki boczne, odsysacz do cyny, śrubokręty(najlepiej cały zestaw jakiś małych i kilka dużych), suwmiarka. To powinno na razie wystarczyć. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
samuraj22

|
Wysłany: 24 Sie 08 08:59 Wykorzystanie klocków Lego w amatorskich robotach.
|
|
|
| Witam. Chciałbym napisać mały artykuł o robieniu podłoża do robotów z kloców Lego. Żeby zobaczyc moje projekty pobierzcie LEGO DIGITAL DESINER wrzuce za niedłuo zalączniki z moimi projektami. LINK DO POBRANIA http://ldd.lego.com/ NOWA WERSJA. |
|
_________________ CS MUZYKA ROBOTYKA
 |
|
|
|
 |
samuraj22

|
Wysłany: 27 Sie 08 12:35
|
|
|
| urbi napisał/a: | | Czyli ten program LDD umożliwia tak naprawdę wirtualne budowanie z klocków LEGO tak? | TAK bez ograniczeń klocków. |
|
_________________ CS MUZYKA ROBOTYKA
 |
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
|
|