|
Koło swobodne. |
| Autor |
Wiadomość |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 01 Sie 08 12:03 Koło swobodne.
|
|
|
| Jak wy robicie te kółka do trójkołowców?? Ja urzywam kółka dociskowego z magnetofonu przykręconego do tulejki dystansowej (takiej do płyty głównej w kompie). Niestety to rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje, ponieważ gdy mocno dokręce, to robot nie może skręcać, bo koło swobodne nie jest już swobodny, gdy znowu dokręce za słabo odkręca się całkiem i odpada. |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 01 Sie 08 02:38
|
|
|
| No właśnie kilka miesięcy temu widziałem takie łożysko kulkowe, tylko nie wiem, gdzie to można kupić. ma ktoś jakiś pomysł?? |
|
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 206 Otrzymał 47 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01 Sie 08 03:55
|
|
|
| Tego typu koła z kulką są w leroy merlin, są również te koła luźne. Nie tak dawno oglądałem je właśnie w takim sklepie i był bardzo duży ich wybór. |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 03 Sie 08 06:38
|
|
|
Dokręć luźniej i przeleć lakierem do paznokci/farbą olejną - śrubkę żeby nie mogła kręcić... zostanie wystarczający luz i | Cytat: | | gdy znowu dokręce za słabo odkręca się całkiem i odpada. | nie odpadnie bo nie będzie się samo bardziej odkręcać.. |
|
|
|
|
 |
harau

|
Wysłany: 13 Wrz 08 12:22
|
|
|
Ja na początku użyłem swobodnego kółka z Lego, ale zupełnie sie nie nadawało. Zamiast skręcać luźno blokowało się. Koło nie trzymało się w ogóle podłoża, ślizgało się po nim, a przez to nie ustawiało się zgodnie z kierunkiem jazdy.
Wymieniłem je na kółko dociskowe z magnetofonu. Zamiast łożyska lub tulejki na którym mogłoby się swobodnie obracać użyłem głównego silnika z CD-ROM-u. Sprawuje się doskonale. A i wygląda nienajgorzej:). Miłym zaskoczeniem było to, ze w metalowej końcówce nałożonej na wał silnika jest magnes. Jest na tyle silny, że podczas prób kołko ani razu nie odpadło. Docelowo oczywiście zostanie przytwierdzone. Zdjęcia pod spodem przedstawiają opisywane kółko.
 |
|
| Ostatnio zmieniony przez harau 13 Wrz 08 09:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|