Przesunięty przez: daniel93 31 Sie 08 08:01 |
Warsztacik i początki robotyki |
| Autor |
Wiadomość |
mushroom

|
Wysłany: 14 Lip 08 06:25 Warsztacik i początki robotyki
|
|
|
Witam, ostatnio zacząłem interesować tematami związanymi z robotyką i elektroniką. Czytając zarówno posty na forum jak i przeszukując google trafiłem na parę ciekawych artykułów. Co do elektroniki (tylko w teorii) to mam jako taki pojęcie (6h elektroniki w tygodniu zrobiło swoje ). Teraz chciałbym zacząć wykorzystywać cząstkę mojej wiedzy w praktyce jak i nauczyć się nowych rzeczy.
A więc chcę was poprosić o pomoc w dwóch sprawach:
1) Zacząć wykorzystywać teorię w praktyce - na forum znalazłem polecane kursy/książki
-książka pt. „Wyprawy w świat elektroniki” autor: Piotr Górecki
-książka pt. „Wyprawy w świat elektroniki. Wyższy stopień wtajemniczenia, cz. 2” autor: Piotr Górecki
Do kursów chce osobno kupić elementy w sklepie elektronicznym (czy jest to dobre wyjście - chcę się także nauczyć samemu "tworzyć" ścieżki na płytkach)
Jakie inne książki/kursy proponujecie? Poproszę o takie, które mogą mi się także przydać w przyszłości dotyczące np. programowania mikroprocesorów.
2) Warsztacik
Tutaj chciałbym was poprosić o informacje co było by mi na samym początku potrzebne.
Jakie mierniki, lutownice, narzędzia itp. będą mi potrzebne i jakie są ich koszta mniej więcej.
Jedyne co posiadam to lutownica (w kształcie pistoletu - nie pamiętam nazwy)
Pozdrawiam
Mush |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 3 razy Posty: 69 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 14 Lip 08 09:00
|
|
|
Było!!! kiedyś. no ale dobra w robotyce bardzo przydatne jest takie cos jak suwmiarka, gwintowniki, wiertarka- to chyba podstawa a do elektroniki to cęgi boczne, kleszczyki precyzyjne, jak zaczynasz to lutownica kolbowa nie koniecznie musi być od razu stacja lutownicza ale to jest duże ale to bardzo duże ułatwienie.
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
mushroom

|
|
|
|
 |
Ikar

|
Wysłany: 14 Lip 08 10:09
|
|
|
No tak stacja jest do du.. i lepiej dołożyć troszkę jeszcze i kupić jakąc zwyczajną kolbę a nie taką stacje lub dołożyc więcej i kupić dobra stacje lutowniczą. reszta może być ta wiertarka wystarczy do wiercenia płytek ale wiecej na niej nie zrobisz.
pozdro |
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez Ikar 14 Lip 08 10:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
astra_1994

|
Wysłany: 14 Lip 08 10:12
|
|
|
Te sprzęty z allegro na początek ci starczą, wiertła powinieneś wykupić dopiero wtedy gdy weźmiesz się za poważniejsze konstrukcje , Ten miernik jak na ciebie powinien ci starczyć , a tak Kalafonia jest w cynie topnikiem , jeżeli cyna się topi przy litowaniu oznacza to iż zawiera kalafonie , zazwyczaj Cyna zawiera 5% kalafonii w swojej wadze. Nie kupuj kalafonii jak na razie kup to co jest powyżej przez ciebie znalezione i życzę powodzenia w tworzeniu robota i pozdr |
|
|
|
|
 |
Ikar

|
Wysłany: 14 Lip 08 10:16
|
|
|
| astra_1994 napisał/a: | | , jeżeli cyna się topi przy litowaniu oznacza to iż zawiera kalafonie , zazwyczaj Cyna zawiera 5% kalafonii w swojej wadze. Nie kupuj kalafonii |
hehehehe to jakieś jaja sa ty naprawde myślisz że jakby w cynie nie bylo kalafoni to by się nie topiła hahahahahahhaha .... do założyciela tematu kup kalafonie bo czasmi niemożna się bez niej obejść zazwyczaj ta co jest w cynie wystarczy ale czasami potrzebne jest dodanie jej
pozdro |
|
 |
|
|
|
 |
mushroom

|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 15 Lip 08 06:47
|
|
|
| Ikar napisał/a: | Ja bym celował w takie coś wydaje sie być niezłe jak na początek no i dłużej posłuży
KLIK!! KLIK!! |
Używałem podobnej kupę czasu, tyle że moja to był Solmon. Teraz od chyba roku mam stacje i jestem bardzo zadowolony
//daniel93
Ta stacja to Xytronic 369 - też taką posiadam i mogę polecić. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 18 Lip 08 10:55
|
|
|
| Ikar napisał/a: | Ta lutownica nie jest dobra ale w sumie sam od podobnej zaczynałem . Tak wiec takie cosik powinno na sam początek wystarczyć bo jak ci się nie spodoba to hobby to żadna strata. Ale szukaj o większej mocy bo 25w to za mało. Ja bym celował w takie coś wydaje sie być niezłe jak na początek no i dłużej posłuży
KLIK!! KLIK!!
pozdro |
Nie zgadzam się z tobą! Czym lutownica ma większą moc, tym szybciej się grzeje, ale również tym łatwiej można cos przepalić. Ja osobiście używałem na początku 25W, potem 30w, a teraz używam (niestety!) transformatorówki. Następnym moim wyborem będzie najtańsza stacja lutownicza z alegro (ok.50zł) - taką też polecam. Jakbym od razu ją kupił wtedy nie zmarnowałbym w sumie ok.40zł na te lutowniczki, które się bardzo szybko psują (chodzą niecały rok). |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 18 Lip 08 11:06
|
|
|
| Za 130zł można mieć porządną stacje Xytronic 369, która na pewno pochodzi długie lata(nawet grot jest powleczony platyną!). |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 19 Lip 08 08:14
|
|
|
| Ty widziałeś taką stacje w sklepie, a ja u kumpla. Nigdy na nia nie narzekał. Zreszta znajdź wyższej klasy stacje w takiej cenie. Używałem bardzo długo 25W lutownic i nigdy mi nie ostygały, ani nie miałem niedogrznych lutów. jak chcesz to pokaże ci płytki, kóre lutowałem!!! |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Lip 08 10:33
|
|
|
misiek1994, dopóki nie będziesz miał okazji popracować na czymś lepszym to też będzie Ci się wydawało że to super komfortowe rozwiązanie. Ja rok lutowałem jakąś lutownicą z bazaru za 3zł i była dla mnie super (w ciągu roku wymieniłem ją 4 razy ) |
|
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 02 Sie 08 09:45
|
|
|
Też właśnie chce kupić stacje lutowniczą ale tej Xytronic 369 na allegro nie ma...
Ale znalazłem w sklepie i nawet tanio http://sklep.monster.pl/P...x?TowarId=14883
Jaką to ma moc? |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 04 Sie 08 07:24
|
|
|
| Moc teraz nie jest tak ważna. One zawsze mają w zapasie 40...80W w celu utrzymania temperatury grzałki (musisz zrozumieć, że temperatura grota może być nawet o 50C niższa od temp grzłki - kwestie przewodzenia). |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 04 Sie 08 10:37
|
|
|
| Nie pamiętam jaką ma moc ale do 320*C rozgrzewa się w 21sek. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 04 Sie 08 02:17
|
|
|
| Do 320 teoretycznie (wyświetla), czy praktycznie (sprawdziłes termometrem)?? |
|
|
|
|
 |
Ikar

|
Wysłany: 04 Sie 08 03:16
|
|
|
| Ona niema wyświetlacza. |
|
 |
|
|