Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: daniel93
31 Sie 08 08:11
Zielony i jeszcze raz zielony
Autor Wiadomość
kamillo121 

Wysłany: 03 Sie 08 02:22   Zielony i jeszcze raz zielony

Niedawno temu zarejestrowałem się na diodzie, ponieważ interesuje mnie świat elektroniki lecz jestem zielony jak trawa w tych tematach. Związku z tym mam pytanie, czy wieku 15 lat mam jakieś szanse na choćby tworzenie najprostszych rzeczy w elektronice ?
Nie wiem czy uda mi się pojąć najważniejsze rzeczy , Powiedzcie na swoim przykładzie , kiedy zaczęliście przygodę z elektro. i czy początki były trudne....
Postaw piwo autorowi tego posta

pawel 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 03 Sie 08 03:06   

Początki są zawsze trudne. Ja niedawno zacząłem coś w tym łapać, a zajmuje się elektroniką od jakiś 2 lat. Ważna żeby się nie zrażać. I nie podejmować zbyt dużych wyzwań. Odwiedź stronę http://elportal.pl/ea/ . Zawiera podstawowe informacje, które powinny ci się przydać.
Polecam także książkę "Wyprawy w świat elektroniki" zawiera dużą ilość projektów, z wyczerpującymi opisami.
Ostatnio zmieniony przez pawel 03 Sie 08 03:09, w całości zmieniany 1 raz  

Wyświetl szczegóły
kamillo121 

Wysłany: 03 Sie 08 03:52   

Słyszałem o tej książce.
Tam jest dużo wzorów i obliczeń a ja orłem w szkole nie jestem, jak Myślisz ciężko robić takie obliczenia itp.?

[ Dodano: 03 Sie 08 04:59 ]
O te obliczenia to akurat nie chodzi mi o tą książek tylko ogólnie

[ Dodano: 03 Sie 08 05:05 ]
A i jeszcze jedno zastanawiam się nad kupnem tej książki tylko jeśli Mógłbyś mi powiedzieć czy w tej książce jest wszystko dokładnie opisane co z czym połączyć gdzie umieścić rożne rzeczy itp. bo sam to się na pewno nie pokapuję
Ogromne dzięki, że Tracisz czas dla mnie

pawel 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 03 Sie 08 04:33   

Obliczenia nie są trudne i za wiele ich tam niema. Jest tam wszystko opisane bardzo dokładnie. Są tam liczne przykłady.

kamillo121 

Wysłany: 03 Sie 08 07:12   

moglibyście podać mi jakiś link do stronki na której mógłbym się nauczyć programowania tych mikroprocesorów czy coś takiego , a i te mikroprocesory do czegoś się je podłącza, żeby je zaprogramować?
Przepraszam za tak długie pytania ale chce dowiedzieć się wszystkiego i czy temu podołam w końcu jestem dopiero w gimnazjum :-D :-D

kamillo121 

Wysłany: 03 Sie 08 07:45   

mam nadzieje, że jak kupię tą książkę to nie będę musiał wydawać setek złotych, żeby stworzyć prostego robocika dającego wiele radochy .

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 03 Sie 08 10:31   

Roboty to nie jest tania zabawa... i jak chcesz się zająć robotyką.. to może nie pierwszy robocik ale n-te przekroczą znacznie te setki złotych xd
I pierwsza porada - to forum + google + elektroda ---- >szukaj czytaj znowu szukaj i znowu czytaj .. to nic nie kosztuje a można się wiele nauczyć ;]

kamillo121 

Wysłany: 04 Sie 08 11:10   

"Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Góreckiego, na pewno każdy z Was ją przeczytał tylko moglibyście powiedzieć czy w tej książce jest naprawdę wszystko dobrze opisane i po przeczytaniu będę wiedzieć jak stworzyć prostego robota od postaw czy jak z ta książką jest naprawdę, sorry za te pytania ale chce się upewnić przed kupnem, niby wszystko jest opisane przy kupnie tej książki ale ja chce się zapytać kogoś kto to przeczytał i wie mniej więcej co w tej książce jest.

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 04 Sie 08 11:15   

Najlepiej idź to jakiejś księgarni i sobie zobacz ;)

kamillo121 napisał/a:
po przeczytaniu będę wiedzieć jak stworzyć prostego robota

Po przeczytaniu będziesz miał solidne podstawy elektroniki bazując na materiałach, które tu są zbudujesz coś na pewno.

kamillo121 

Wysłany: 04 Sie 08 02:24   

A i jeszcze jedno, ta książka to ma być tom 1 ?

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 04 Sie 08 02:25   

TAK. DRUGI TO BRAMKI LOGICZNE I TROCHE O ZASILACZACH.

kamillo121 

Wysłany: 04 Sie 08 04:03   

czyli narazie spokojnie wystarczy mi pierwsza część do zrobienia "Waldka Światłoluba"

Ikar 

Otrzymał 41 piw(a)

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 04 Sie 08 04:14   

Do Wałdka to nie potrzebujesz żadnej książki masz schematy i nawet projekty ścieżek. Te książki kup bo z nich się nauczysz samodzielnie projektować układy. A nie tylko ze schematów jakby nie było kopiować czyjś pomysł. Ja osobiście nie korzystałem z tych książek ale słyszałem, że są dobre.
pozdro

kamillo121 

Wysłany: 04 Sie 08 04:35   

I Ty niby myślisz, że wiedziałbym co od czego podłączyć i jak zlutować i w ogóle jak zrobić te ścieżki czy jakoś tak ? ja myślę, że raczej nie

[ Dodano: 04 Sie 08 05:37 ]
jak dałbyś mi zdjęcie i wszystko jak zrobić i co do czego podłączyć i czym i jak,, to naprawdę wielki respekt :mrgreen: :mrgreen:

Ikar 

Otrzymał 41 piw(a)

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 04 Sie 08 04:42   

Zacznijmy od tego że tam będą podstawy projektowania układów a nie jak lutować ani jak robić pcb A jak zrobić pcb i jak lutować to masz na forum z tym że do herbiego nie opłaca się trawić płytki-polecam uniwersalną, a jeżeli nie znasz symboli to tu masz je opisane <<KLIK!!>> Wszystko jest wystarczy poszukać na forum i pamiętaj-google twoim przyjacielem. Ale oprócz tego jeżeli nie znasz sie na tym w ogóle to kup te książkę :)
pozdro

Ostatnio zmieniony przez Ikar 04 Sie 08 04:49, w całości zmieniany 2 razy  

Wyświetl szczegóły
kamillo121 

Wysłany: 04 Sie 08 04:46   

ale mam nadzieje, że nic się nie dzieje, iż nie znam za bardzo tych "części" ? np. fotodioda itp

Kshaq

Otrzymał 29 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 04 Sie 08 07:40   

No cóż, będzie to mała autoreklama ;-) , ale możesz na przykład przeczytać mój artykuł, w którym pokazuję jak po kolei zbudować robota od zera. Tutaj masz link.
W najbliższych dniach chcę skończyć drugą część artykułu, także będzie to praktycznie kompletny przewodnik. Mam nadzieję, że będzie Ci przydatny.

kamillo121 

Wysłany: 04 Sie 08 08:28   

kshaq jestem pełen podziwu i podzięki dla Ciebie rozjaśniłeś mi cal sens mojej zabawy z elektroniką tylko mam jeszcze prośbę mógłbyś wkleić jakieś fotki, które pokazywały by dokładnie jak te kabelki połączyć proszę Cię bardzo bo naprawdę jestem jeszcze zielony w tych sprawach dzięki bardzo

Oby było więcej takich profesjonalistów w tłumaczeniu na tym forum hahahaha

Kshaq

Otrzymał 29 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 04 Sie 08 09:20   

Połączenia masz dokładnie rozrysowane na schemacie, celowo poprowadziłem wszystkie linie, żeby było widać co trafia do plusa baterii a co do minusa. Jeśli przyjżysz się z bliska płytce to będziesz w stanie odtworzyć schemat, wystarczy, że kupisz taką samą płytkę uniwersalną. Ale myślę, że bez problemu sobie też poradzisz z samodzielnym poprowadzeniem kabelków. Po prostu najpierw wlutuj na samym środku podstawke pod układ scalony i dobrze ponumeruj jego nóżki, a później poprowadź kabelki, żeby odtworzyć schemat połączeń.
Spróbuje jutro zrobić jeszcze jakieś zdjęcie tej płytki.

kamillo121 

Wysłany: 05 Sie 08 12:07   

Dzięki wielkie
Ostatnio zmieniony przez kamillo121 20 Wrz 08 08:14, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu