Wysłany: 05 Sie 08 11:10 Robot "Szukacz 01"
Robot "Szukacz 01" służy do szukania drogi i omijania przeszkód.
Konstrukcje wykonałem z laminatu.
Elektronika to kontroler AT90S2313 połączony z l298. Więc niema w tym nic trudnego.
Do napędu użyłem serw Tower Pro SG-5010. Koła to zakrętki od słoików z nałożonymi kawałkami dętki rowerowej.
Nad algorytmem nie będę się rozpisywał bo jest bardzo prosty, można go zobaczyć na filmie:
Wysłany: 05 Sie 08 07:48
Fajny, robie właśnie coś podobnego tyle że na gąsienicach
Edit\ nie będie gąsienic mam dosyć walki z nimi
Ostatnio zmieniony przez marek91 06 Sie 08 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Kaytec Pomógł: 2 razy Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 05 Sie 08 07:49
Ogólnie robot mi się podoba, mam tylko pytanie:
-dlaczego taki długi? Krótszy - w zasadzie same koła znacznie zwiększyły by mobilność (nie zahaczał by tyłem)
Kshaq Pomógł: 1 raz Posty: 87 Otrzymał 29 piw(a) Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 05 Sie 08 08:31
Robot jest taki długi ponieważ na początku planowałem trochę bardziej go rozbudować. Niestety ten kontroler nie jest w stanie więcej obsłużyć. Nie chciałem już robić elektroniki od nowa tylko w ziołem się za nowego robota.
Wysłany: 16 Sie 08 10:24
Ty nigdy nie widziałeś jak skręca czołg? Jedno koło w jedną stronę a drugie w drugą. Jeżeli ci to będzie łatwiej zrozumieć to jedno koło do przodu a drugie do tyłu.
Pomógł: 12 razy Posty: 206 Otrzymał 47 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Sie 08 10:39
pawel napisał/a:
Cy ty nigdy nie widziałeś jak skręca czołg. Jedno koło w jedną strunę a drugie w drugom. Jeżeli ci to będzie łatwiej zrozumieć to jedno koło do przodu a drugie do tyłu.
Po pierwsze: struny są w gitarze, w drugą, pozatym czołg nie skręca na kołach, tylko na gąsienicach, ruch obrotowy kół jest zamieniany na postępowy gąsienic!
Po drugie: to jest sposób na skręcanie/zawracanie w miejscu, stosowane w zasadzie tylko w pojazdach gąsienicowach .
Po trzecie: skręcać można zmieniając obroty jednego z kół, np. jeśli koło prawe kręci się szybciej niż lewe, pojazd skręci w lewo, ponieważ w tym samym czasie prawe koło przejedzie dłuższą drogę niż koło lewe.
Po czwarte: trzecie koło w tym robocie jest używane do podpierania całości (żeby nie ciągnął podwozia po podłodze), nie służy natomiast do skręcania! Nie jest tu tak jak w rowerze, że gdy skręcisz kierownicą, rower skręca. To trzecie koło samo się ustawia do toru jazdy a nie wyznacza go.
Pablopawel jeżeli nie rozumiesz na jakiej zasadzie działa skręcanie poprzez regulację obrotów, weź np żarówkę (raczej nie masz w domu stożka) połóż ją na podłodze i popchnij. Co się stanie, żarówka zacznie skręcać zamiast toczyć się po prostej. A dzieje się tak dlatego, że żarówka ma dużo większy obwód na bańce niż na gwincie, przez co przy tych samych obrotach całej żarówki, bańka pokonuje dłuższą drogę niż gwint- skręca. Tak samo byłoby w jakiejkolwiek zabawce-samochodziku , gdyby koła z prawej strony były większe niż z lewej, ale prawe i lewe koło było na tej samej ośce-drucie. Samochód po popchnięciu do przodu zawsze skręcałby w lewo.
PS. Usuwane powinny być posty, ale takie jak powyżej, nie mogę poprostu patrzeć na błędy jakie robią niektórzy (i gdzie są teraz moderatorzy?).
Komentarz dodany przez: treker:
Cytat:
i gdzie są teraz moderatorzy?
Ehh człowiek się wyrwie z domu na 3 dni to już go szukają
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo.
Ostatnio zmieniony przez Sabre 16 Sie 08 10:48, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum