|
Silniczki - gdzie kupić |
| Autor |
Wiadomość |
Szwagier90

|
Wysłany: 11 Sie 08 07:16 Silniczki - gdzie kupić
|
|
|
Witam.
Planuje zrobić jakiegoś prostego jeżdżącego robota, wszystko już mniej wiecej mam przygotowane, ale nie wiem skąd mam wziąć silniki do niego. Nie mam żadnych starych cd-romów ani walkmanów. Gdzie na internecie kupie takie najzwyklejsze silniki DC? Patrzyłem na allegro, ale tam nie ma nic takiego jak mnie interesuje, tylko jakieś silniki z przekładniami a to troche za duży wydatek dla mnie jak na zabawę w elektronike. |
|
_________________ Trust is a Weakness |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 11 Sie 08 07:36
|
|
|
Na przykład www.diax.pl.
Możesz też zapytać w sklepie elektronicznym, zwykle będą mieli właśnie tego typu silniczki (od cd-romu, magnetowidu, gramofonu itp). |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
pawel

|
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 206 Otrzymał 47 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Szwagier90

|
Wysłany: 11 Sie 08 11:49
|
|
|
@Sabre - Dzieki wielkie. Ja wpisywałem w allegro silnik dc i może dlatego mi wyskakiwało co innego niż to co potrzebuje |
|
_________________ Trust is a Weakness |
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 206 Otrzymał 47 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12 Sie 08 07:45
|
|
|
| Sam ciągle przeczesuję allegro w poszukiwaniu interesujących silników to mam już wprawę. Jeśli potrzebowałbyś silniczków z jakimiś przekładniami to użytkownik BasiaSta1 ma zawsze jakieś do wyboru, aczkolwiek niezbyt tanio i nie zawsze po 2 sztuki sprzedaje. |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
cosaxp

|
|
|
|
 |
MirekCz

|
Wysłany: 03 Sty 09 11:42
|
|
|
Świetnie..., ale nawet nie widzę dwóch takich samych. Do tego większość z nich wygląda zupełnie bezużytecznie dla małych robotów.
Pomine problemy na zasadzie spali się silnik i nie masz skąd dokupić silnika na wymiane i pół projektu leci do kosza...
Lepiej już się wyjdzie na jakiś tanich serwach - do pierwszych robotów będą ok, a zapłacisz nie wiele więcej. |
|
|
|
|
 |
cosaxp

|
|
|
|
 |
MirekCz

|
Wysłany: 04 Sty 09 01:06
|
|
|
Tylko po co?
Każdy może sobie na allegro poszukać, a za tydzień te linki już nie będą działać... |
|
|
|
|
 |
cosaxp

|
Wysłany: 04 Sty 09 11:33
|
|
|
Tylko widzę że niektórzy mają z tym problemy
...
Dobra już się nie odzywam |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 04 Sty 09 09:34
|
|
|
| Najlepiej kupować "silniczki od cd romu" również na allegro... w większości przypadków są bardzo podobne i mają podobne parametry wiec z znalezieniem "na wymiane" nie bedzie problemu... |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 3 razy Posty: 69 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 04 Sty 09 10:22
|
|
|
Tylko weź poprawkę że to słabnizna i o ile wystarczy na początek(światłolub itp.)przy zastosowaniu w miarę małego przełożenia to przy konstrukcjach cięższych są za słabe a przy zastosowaniu sporej przekładni bardzo wolne.
pozdrawim |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
FIM

|
Wysłany: Wczoraj 23:28
|
|
|
Witam!
Do konstrukcji mojego robota wykorzystuję motoreduktory typ RG50M kupione w firmie Discotech z Warszawy po 107 pln za sztukę (motoreduktor jest chiński ale np w porównaniu z motoreduktorem Parvalux o zbliżonych parametrach jest 3x tańszy.)
Dobrym sposobem jest wymontowanie silnika z przekładnią z wkrętaka akumulatorowego. Wkrętak "bezfirmowy" można kupić w markecie za około 20 pln i za to mamy: duży moment obrotowy (przy niezbyt oszałamiającej prędkości) i powtarzalność zakupu przy konieczności wymiany silnika.
Pozdrawiam |
|
_________________ Drei Dinge foerdern das Studieren: Fragen, Behalten und Repetieren. |
|
|
|
 |
|
|