|
Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie |
| Autor |
Wiadomość |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 12 Sie 08 04:13
|
|
|
| samuraj22 napisał/a: | | Mam pytanie jeżeli mam płytkę pu002 to dam radę to zrobić? Mam wątpliwości co do tej płytki. i jeszcze jedno pytanko czy do podstwawki scalka mam wkładać do końca? do oporu czy mogę tylko trochę tak żeby cię stykało? |
Jak się jej przyjżysz, to zauważysz, że Twoja płytka to połączone dwie płytki o takim samym układzie ścieżek jak moja, więc bez problemu to zrobisz. Przyjrzyj się i spróbuj tak samo ułożyć elementy. Co do podstawki to trzeba ją włożyć na tyle, żeby się dało przylutować, najlepiej do końca. Jeśli masz precyzyjną (z okrągłymi nóżkami) to będzie ona odstawać trochę od płytki. |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
Kanday

|
Wysłany: 12 Sie 08 05:10
|
|
|
Radził bym przeciac ta plytke na 2 czesci poniewaz tylko z 1 polowy zrobisz robota a drugą napewno sie wkrotce przyda a co do podstawki to ja rozszerzalem lekko gniazda igłą z racji tego ze po wsadzeniu i wyciagnieciu scalaka nozki sie krzywial |
|
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 13 Sie 08 02:10
|
|
|
| Cytat: | | Radził bym przeciac ta plytke na 2 czesci |
Ja mam te płytki nie trzeba ciąć, wystarczy złamać, one są nacięte |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 13 Sie 08 03:22
|
|
|
mam pewien problem
Otóż zbudowałem taką płytkę i po podłączeniu zasilania silniczki się nie kręcą, nawet jak poświecę na fototranzystory. Natomiast jak pokręcę lekko silniczkami to one ruszają i kręcą się cały czas, niezależnie czy świece czy nie. Co źle zrobiłem ? |
|
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 13 Sie 08 04:02
|
|
|
Czym to zasilasz?
[ Dodano: 13 Sie 08 05:03 ]
Jakie to silniczki? |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 13 Sie 08 04:07
|
|
|
| silniczki są od zabawek, a zasilam płaską baterią 4,5 V |
|
|
|
|
 |
Kshaq

|
Wysłany: 13 Sie 08 04:33
|
|
|
| piotros napisał/a: | mam pewien problem
Otóż zbudowałem taką płytkę i po podłączeniu zasilania silniczki się nie kręcą, nawet jak poświecę na fototranzystory. Natomiast jak pokręcę lekko silniczkami to one ruszają i kręcą się cały czas, niezależnie czy świece czy nie. Co źle zrobiłem ? |
Możesz zrobić zdjęcie płytki z góry i od strony ścieżek i tutaj umieścić. Postaraj się, aby było to w miarę dobrze widoczne |
|
Rafał. |
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 13 Sie 08 05:16
|
|
|
zamiast jednego z silników dałem silnik od magnetowidu i po podłączeniu baterii kręci się bez przerwy
Zdjęcia będą jak podładuje akumulator do aparatu.
Edit
połączenia są ok, coś mam ze układem albo fototranzystorami nie tak. |
|
| Ostatnio zmieniony przez piotros 13 Sie 08 06:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 206 Otrzymał 47 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13 Sie 08 07:05
|
|
|
| Stawiałbym na baterię, podejrzewam, że twoje silniki mają tak duży pobór prądu, że napięcie na baterii mocno spada. Dlatego jak ruszysz silnik palcami to zaczyna się kręcić pewnie dość wolno i wystarczy lekko palcami za oś przytrzymać i staje. Napięcie pewnie jest za małe dla reszty układu i cała logika nie działa. Jak masz woltomierz to zmierz napięcie po podłączeniu silników. |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
samuraj22

|
Wysłany: 14 Sie 08 07:20
|
|
|
| Mam pytanie jeżeli dam do tego robota silniczki na 10v to będą one za duże ? i czy musze zasilać silniki osobna baterią? |
|
|
|
|
 |
Kshaq

|
Wysłany: 14 Sie 08 08:22
|
|
|
| samuraj22 napisał/a: | | MAm PYTANIE jeżeli dam do tego robota silniczki na 10v to będą one za duże ? i czy musze zasilać silniki osobna baterią? |
Silniczki możesz zasilać mniejszym napięciem niż znamionowe. Po prostu będą się wolniej obracać i będą słabsze niż na 10V. Podłącz jakiś bezpośrednio do baterii i zobaczysz czy kręci się wystarczająco dobrze. |
|
Rafał. |
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 14 Sie 08 10:13
|
|
|
| Sabre napisał/a: | | Stawiałbym na baterię, podejrzewam, że twoje silniki mają tak duży pobór prądu, że napięcie na baterii mocno spada. Dlatego jak ruszysz silnik palcami to zaczyna się kręcić pewnie dość wolno i wystarczy lekko palcami za oś przytrzymać i staje. Napięcie pewnie jest za małe dla reszty układu i cała logika nie działa. Jak masz woltomierz to zmierz napięcie po podłączeniu silników. |
Dałem 4 baterie 1,5V i silniki kręcą się bez przerwy. Nawet jak zamknąłem je w piwnicy. |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 14 Sie 08 10:21
|
|
|
Piotros a czy zmienia się ich prędkośc??
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 14 Sie 08 10:28
|
|
|
| Nie |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 14 Sie 08 10:29
|
|
|
| Piotros sprawdź jeszcze poprawność wlutowania fototranzystorów, lub jeśli możesz daj zdjęcie ze zbliżeniem na fotoelementy, oraz 2 zdjęcie z laminatem w tej części. |
|
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 14 Sie 08 11:13
|
|
|
| fototranzystory są ok |
|
|
|
|
 |
Kshaq

|
Wysłany: 14 Sie 08 12:40
|
|
|
| Wrzuć zdjęcia, bez tego ciężko będzie Ci pomóc. |
|
Rafał. |
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 14 Sie 08 12:45
|
|
|
Momencik, według mnie ten schemat jest conajmniej niepoprawny, taki układ działałby tylko i wyłącznie gdyby wewnątrz L293D na wejściach miał podciągnięcie do masy. Nie znam tego mostka na tyle dobrze aby to stwierdzić. A skoro obydwa silniki cały czas się kręcą to oznacza, że się żadne z wejść nie blokuje. Jedyne rowiązanie to sprawdzić czy dodatkowy rezystor na wejściach (nóżki 2 i 15) jako podciągnięcie do masy coś pomoże. Powstanie dzielnik napięcia na wejściu z fototranzystora i z tego rezystora.
Czy ten schemat nie powinien wyglądać tak(tam gdzie krzyżyk powinno być rozłączone, a ten rezystor nie 470 tylko jakieś 10k):
 |
|
| Ostatnio zmieniony przez Sabre 14 Sie 08 12:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 14 Sie 08 12:47
|
|
|
W zasadzie to sabre ma rację. Tak teraz schemat jest poprawny
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
lucyfer666

|
Wysłany: 14 Sie 08 03:22 Re: Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie
|
|
|
| Cytat: | | 2x rezystor 470 Ohm |
Ilo watowy ten rezystor? Mam wybór między 0.25, albo 1W? |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 14 Sie 08 03:28
|
|
|
| Ten rezystor powinien mieć minimum 1k według mnie, 0,25W wystarczy z powodzeniem. |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Kshaq

|
Wysłany: 14 Sie 08 05:37
|
|
|
| Sabre napisał/a: | | Momencik, według mnie ten schemat jest conajmniej niepoprawny, taki układ działałby tylko i wyłącznie gdyby wewnątrz L293D na wejściach miał podciągnięcie do masy. [ciach] |
| Decado napisał/a: | W zasadzie to sabre ma rację. Tak teraz schemat jest poprawny
Pozdrawiam |
Oj chłopaki, troche namieszaliście
Schemat który przedstawiłem jest poprawny, układ został przeze mnie zmontowany i działa.
Z ciekawości w wolnej chwili sprawdze schemat Sabre, ale układ który zaproponowałem na 100% działa.
Jeśli nie zobaczymy zdjęć układu piotrosa to ciężko będzie coś pomóc. Podejrzewam, że wkradła się tam jakaś zworka, która zwiera wejście do plusa i dlatego silniki cały czas się kręcą. |
|
Rafał. |
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 14 Sie 08 05:45
|
|
|
| Kshaq w takim razie powiedz mi co powoduje, że silnik, jeden bądź drugi przestaje się kręcić? Przejrzałem pdfa i nie widziałem tam nigdzie na schematach blokowych podciągania tych wejść do GND. Podejrzewam, że akurat tobie się udało, i twój robot działa bo masz np. fototranzystory o małej czułości. Schemat powinien wyglądać dokładnie tak jak narysowałem. |
|
|
|
|
 |
piotros

|
Wysłany: 14 Sie 08 05:49
|
|
|
Przylutowałem według nowego schematu, teraz w ogóle nie działa |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 14 Sie 08 06:10
|
|
|
| Piotros ale 470Ω to sporo za mało jak na mój schemat, napisałem że tam powinno być conajmniej 1k, albo nawet i 10k. Teraz nie działa ponieważ 470Ω podciąga ci to wejście do GND bardziej niż fototranzystor do plusa. Zmień ten rezystor na 10k to powinno zacząć działać. |
|
| Ostatnio zmieniony przez Sabre 14 Sie 08 06:34, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Kshaq

|
Wysłany: 15 Sie 08 03:06
|
|
|
| Sabre napisał/a: | | Kshaq w takim razie powiedz mi co powoduje, że silnik, jeden bądź drugi przestaje się kręcić? Przejrzałem pdfa i nie widziałem tam nigdzie na schematach blokowych podciągania tych wejść do GND. Podejrzewam, że akurat tobie się udało, i twój robot działa bo masz np. fototranzystory o małej czułości. Schemat powinien wyglądać dokładnie tak jak narysowałem. |
Z tego co mi wiadomo, wejścia L293 zachowują się jak typowe wejście mostka H, czyli podane napięcie otwiera tranzystor na wejściu. Przejrzałem kilka różnych aplikacji tego układu i nie stosuje się tam podciągania.
piotros: z tego co widzę, masz na płytce zwarte ze sobą nóżki 7, 8 oraz 9 i 10, co powoduję, że silniki stale się kręcą, ponieważ na 8 i 9 podaje się zasilanie, a 7 i 10 to wejscia i jeśli na nich pojawi się dodatnie zasilanie to silniki będą się kręcić. |
|
Rafał. |
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 15 Sie 08 09:04
|
|
|
| Według pdfa na 7 nóżce powinien być zanegowany sygnał z 2, a na 15 z 10. |
|
|
|
|
 |
Kshaq

|
Wysłany: 15 Sie 08 10:43
|
|
|
| Sabre napisał/a: | | Według pdfa na 7 nóżce powinien być zanegowany sygnał z 2, a na 15 z 10. |
Dlatego w moim schemacie nózki 7 i 10 są na stale połączone z masą, zawsze jest na nich niski poziom. Wtedy gdy na 2 i 15 też jest niski, to silniki stoją, jeśli fototranzystor się otworzy i poda napięcie, to silniki zaczynają się kręcić do przodu. W praktyce zadziała to, również, jeśli 7 i 10 w ogóle nie będą podpięte.
Piotros zwarł 7 i 10 do plusa, dlatego silniki się kręciły w do tyłu, bo zapewne na 2 i 15 nie dochodzi żadne sygnał. W sytuacji gdy na wejściach 2 i 7 są takie same sygna | |