Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Materiał wykorzystany
Autor Wiadomość
daniel93 

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 15 Mar 08 03:38   

Ad.1
Możesz użyć gotowe czujniki, np. TCRT5000.
Ad.2
siemian napisał/a:
Tylko nie za bardzo wiem jak procesor by rozpoznawał że sensor znajduje się nad linią.

Nie bardzo rozumie co masz na myśli
siemian napisał/a:
Czy wtedy fotodioda nie będzie wytwarzać prądu?

Fotodioda nie wytwarza prądu, ona przepuszcza ilość prądu adekwatna do iloci światła.
Postaw piwo autorowi tego posta

Decado 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 15 Mar 08 07:19   

W połączeniu z op ampem lm324 masz możliwośc zrobienia tego tak że po wykryciu białej lini na wyjściu jest 3.60V a na czarnej lini masz 0.80V. Ja mam tak zrobione na schemacie krążącym po necie. I wtedy też masz 0 i 1

Pozdrawiam

abxyz 
Expert programowanie

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 15 Mar 08 10:35   

Raczej bez problemów można kupić jakieś transoptory refleksyjne

Można też podłączyć sygnał z czujników bezpośrednio (bez komparatora ) do wejść przetwornika analogowo-cyfrowego uC. tak jak w tym projekcie:
http://elm-chan.org/works/ltc/report.html
By wyeliminować wpływ światła otoczenia, można mierzyć napięcie z czujnika(transoptora) dwa razy, pierwszy raz przy wyłączonej diodzie oświetlającej transoptora, drugi raz przy włączonej diodzie i odejmować wartość pierwszego pomiaru od wartości drugiego pomiaru.

Kaytec 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 16 Mar 08 09:27   

Użyj po prostu pary: fotodiody nad.IR i fototranzystora o tym samym rozmiarze (np, 5mm, obudowa typu led) Są też gotowe pary fototranzystor + fotodioda zamknięte w obudowie optymalnie względem siebie to są właśnie wspomniane "gotowe czujniki" (mają 4 wyprowadzenia, dwa to fotodioda i dwa fototranzystor).
dla przykładu: TCRT 1000

Pytałeś jeszcze jak mikrokontroler ma widzieć 0 i 1 Decado odpowiedział ci elegancko, ja dodam jeszcze definicje z wiki:
Kod:
Komparator jest układem kombinacyjnym służącym do porównywania dwóch liczb
dwójkowych (kod binarny)(wykonanie cyfrowe) albo dwóch napięć (wykonanie analogowe).

Lm386 może obsłużyć cztery czujniki (Low Power Quad Operational Amplifier, pracujący jako komparator), należy go podłączyć wtedy według tego schematu:

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 28 Maj 08 10:54   

Powodzenia na nowej drodze życia..czy jak to się życzy robotykom..

abxyz 
Expert programowanie

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 23 Cze 08 11:11   

Do sterowania tym silniczkiem potrzebne są dwa h-mostki, ja bym użył popularnego układu L293D (ok 10 zł) http://www.st.com/stonlin...ure/ds/1330.pdf

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
chudziu
treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 03 Lip 08 06:44   

pablopawel napisał/a:
Właśnie znalazłem projekt "Waldka Światłoluba" już zamówiłem części{ serwa modelarskie

Serw modelarskich nie możesz użyć w tym projekcie, serwa pobierają za dużo prądu :)
Odpowiednie byłyby silniki od wysuwania tacki w CD-romie

pablopawel

Wysłany: 03 Lip 08 06:48   

Heh, a na elektrodzie autor napisał, że muszą być to serwa modelarskie. Jak modelarskie pobierają za dużo prądu to najwyżej się więcej V da{nie te 4,8V jak jest w projekcie, a np. 9V}

Aha BASCOM to inaczej Basic, tak ??

Ale wracając do tematu, jak już będę umiał programować w BASCOMIE, na elektronice sie znam, ale nie kapuje jak "działają" roboty, tj. wiem, że są sterowane przez układ scalony ale co dalej to nie wiem.

Ikar 

Otrzymał 36 piw(a)

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 07 Lip 08 09:26   

Tu jest schemat programatora i płytka. Płytka nie moja, została zaprojektowana przez użytkownika BANKOT z elektrody na moją prośbę. Ale schemacik jest mój. To wszystko pochodzi jeszcze z czasów gdy nie umiałem obsługiwać eagla.
pozdro i życzę dobrej zabawy z programowaniem

abxyz 
Expert programowanie

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 07 Lip 08 10:19   

szymen666 napisał/a:
Nie wiem co jest nie tak :-/ :-(
Programator_a
http://www.lancos.com/e2p/betterSTK200.gif
Programator_b
http://ostry.w.szu.pl/oth...lppisp_popr.gif

który mam wybrać :?:

[ Dodano: 2008-07-07, 21:30 ]
Pomoże mi ktoś czy sam będę musiał sobie poradzić

Oczywiście, jak nie trudno się domyśleć po nazwie :) , lepszy jest betterSTK200,
A właściwie to nie warto robić samemu takiego programatora, lepiej kupić gotowy, na allegro zawsze jest spory wybór - są tanie (już od ok 12 zł ) i są porządnie wykonane.

Po co wstawiasz tyle ikonek, jak to wygląda ...

astra_1994 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 14 Lip 08 09:03   Re:

Ta lutownica w kształcie pistoletu tu lutownica "Transformatorowa" , rożni się tym od innych że się szybciej nagrzewa od innych , a cóż dodać do twojego warsztatu , Multimetr w to powinien być zaopatrzony każdy domowy warsztat , tak on wygląda , Powinieneś go dostać na allegro z kosztem przesyłki max 20 zł

A to narzędzia które myszą być w twojej "pracowni":
1.Lutownica - Najważniejszy Narzędz ;)
2. Szczypce Czyli najpopularniejsze Kombinerki
3.Odsysacz cyny- urządzenie do odsysania nadmiaru cyny
4.Szczypce tnące
5.Szczypce płaskie
6.Pinceta
7.Ściągacz izolacji
8. Wiertarka
9.Zestaw wierteł

No i wiadomo , Cyna i kalafonia,
Pozdr dla ciebie

Ikar 

Otrzymał 36 piw(a)

Wysłany: 14 Lip 08 11:42   

Ta lutownica nie jest dobra ale w sumie sam od podobnej zaczynałem ;) . Tak wiec takie cosik powinno na sam początek wystarczyć bo jak ci się nie spodoba to hobby to żadna strata. Ale szukaj o większej mocy bo 25w to za mało. Ja bym celował w takie coś wydaje sie być niezłe jak na początek no i dłużej posłuży
KLIK!! KLIK!!
pozdro

Ostatnio zmieniony przez Ikar 14 Lip 08 11:53, w całości zmieniany 3 razy  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
mushroom
Ikar 

Otrzymał 36 piw(a)

Wysłany: 18 Lip 08 12:02   

misiek1994 napisał/a:

Nie zgadzam się z tobą! Czym lutownica ma większą moc, tym szybciej się grzeje, ale również tym łatwiej można cos przepalić. Ja osobiście używałem na początku 25W, potem 30w, a teraz używam (niestety!) transformatorówki. Następnym moim wyborem będzie najtańsza stacja lutownicza z alegro (ok.50zł) - taką też polecam. Jakbym od razu ją kupił wtedy nie zmarnowałbym w sumie ok.40zł na te lutowniczki, które się bardzo szybko psują (chodzą niecały rok).

A ja sie znów z tobą nie zgodze bo 25w to stanowczo za mało jeżeli nie umie lutować to będzie miał niedogrzane luty. Łatwiej spalić jak temperatury nie regulujesz a takie lutownice maja to do siebie że co jakiś czas (przy długim lutowaniu) trzeba ją wyciągnąć z gniazdka na chwilkę.
Jeśli chodzi o ta stacje za 40 czy 50 zł z allegro ja bym tego do ręki nie wziął, oglądałem to w sklepie-tandeta. Pogadamy za rok jak nią troszkę polutujesz( o ile do tej pory szlak tego nie trafi). A jeśli chodzi o stacje daniela to chyba ona jest najlepszym rozwiązaniem.

Kshaq

Otrzymał 27 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 30 Lip 08 10:42   

Black Rider napisał/a:
No ale jak ten sygnał odwrócić? powiedzcie mi ja dopiero zaczynam i lubie sobie robić problemy ;)

Tutaj masz instruckje, jak się zachowuje L293 w zależności od tego, jaki sygnał (0 lub 1) podajesz na wejścia układu. Zgodnie z tym zrobisz odpowiednie procedury w programie do jazdy na wprost, skretu i ew zawracania w zależności od tego jak wykonałeś połaczenia.

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 03 Sie 08 06:42   

Ucz się przede wszystkim do czego ci są potrzebne te wzory i obliczenia.. a o "trudno to policzyć" się nie martw.. na necie jest pełno kalkulatorów elektronicznych, programów, a i zwykły darmowy derive po opanowaniu obliczy zawiłe równania itd.. tylko trzeba wiedzieć co i kiedy liczyć ;] Powodzenia

pablopawel

Wysłany: 03 Sie 08 07:15   

Dobrze Ci radzę- kup książkę "Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Goreckiego. Nawet jeśli nie będziesz miał pieniędzy na części elektroniczne, które potrzebne sa do wykonywania zawartych w niej projektów, to i tak warto ją przeczytać, tak "na sucho".

Ja książke kupiłem niedawno- zrobilem tylko kilka projektów, które mnie nurtowały i nie rozumiałem zasady ich dzialania.

Pozdrawiam

pawel 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 03 Sie 08 07:22   

Aby zaprogramować kontroler w zasadzie tylko programator. Maże to być zwykły kabel podłączony do portu równoległego w komputerze i kontrolera. W komputerze musisz mieć program który umożliwi wysłanie programu do procesora.
http://www.dioda.com.pl/f...step-vt1057.htm Tu masz kurs do Bascoma. Jest to dobry język na początku.
Szukaj więcej na forum. można tu dużo znaleźć.

WYKORZYSTANY

misiek1994 

Otrzymał 12 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 05 Sie 08 07:45   UWAGA!!! Pare programików dla elektronika.

Ze względu na to, że wiele osób ma dylemat co wybrać to przedstawie pare programików:
- do PCB: Eagle, protel, rimupcb (używam rimu do zwykłego projektowania i eagle do smd - polecam),
- programowanie: bascom avr (bascom basic), winavr a w nim avr-gcc (do języka C) i avr studio (asembler),
- projektowanie konstrukcji mechanicznej: autoCAD (specjalnie do tego), blender (baaaaaardzo dobry program, lecz wymaga duzo wiedzy i wprawy - jak się go opanuje na 100% to robisz wszystko od hydrauliki (np. kran) po elektroniki (obwody drukowane nawet smd).
Mam nadzieje, że ktoś skorzysta z tego oto opisu.

Cinek_suw 

Wysłany: 05 Sie 08 08:25   

Od siebie dodam program CrocodileClips. Bardzo dobry dla początkujących. Pozdrawiam

Kshaq

Otrzymał 27 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 12 Sie 08 09:06   

To jest gotowy i zaprogramowany układ, który zajmuje się sterowaniem serwami.
Do komunikacji ze światem (komputerem, mikrokontrolerem itp) jest wyjście RS232. Na nie wysyłasz odpowiednie polecenia a sterownik zamienia je na polecenia dla serw.
Mikrokontroler możesz zastosować praktycznie dowolny, musisz w nim po prostu zrealizować protokół komunikacj ze sterownikiem i przesyłać odpowiednie polecenia.

lucyfer666 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 14 Sie 08 03:06   Ciekawa prezentacja dla bardzo początkujących

Znalazłem ciekawą prezentację na pewnej stronie. Jednakże dla tych, co chcą od razu ściągnąć ją na komputer, zamieszczam ją na forum.

pawel 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 21 Sie 08 03:56   

Ja proponuje odrazy zacząć od C. Znasz już podstawy więc nie będzie co ciężko.

Co do warsztatu, to na pewno lutownica, szczypce(małe i duże), obcinaczki boczne, odsysacz do cyny, śrubokręty(najlepiej cały zestaw jakiś małych i kilka dużych), suwmiarka. To powinno na razie wystarczyć.

samuraj22 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 24 Sie 08 08:59   Wykorzystanie klocków Lego w amatorskich robotach.

Witam. Chciałbym napisać mały artykuł o robieniu podłoża do robotów z kloców Lego. Żeby zobaczyc moje projekty pobierzcie LEGO DIGITAL DESINER wrzuce za niedłuo zalączniki z moimi projektami. LINK DO POBRANIA http://ldd.lego.com/ NOWA WERSJA.

samuraj22 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 27 Sie 08 12:35   

urbi napisał/a:
Czyli ten program LDD umożliwia tak naprawdę wirtualne budowanie z klocków LEGO tak?
TAK bez ograniczeń klocków.

daniel93 

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 06 Wrz 08 09:29   

http://www.dioda.com.pl/f...cych-vt1265.htm