|
Problem przy programowaniu |
| Autor |
Wiadomość |
_cyna_PL

|
Wysłany: 18 Sie 08 05:49 Problem przy programowaniu
|
|
|
Witam wszystkich
Mam problem ;/ otóż kupiłem niedawno programator stk 500 i chciałbym zaprogramować sam mój pierwszy procesor.
zainstalowałem
BASCOM AVR DEMO 1.11.6.8 - z tej strony
następnie avr studio.
z konfigurowałem program z programatorem tak jak na tej stronie
ściągnąłem sobie przewodnik [ znalazłem w necie ktoś opisał ] nie pamiętam skąd
ale przejdźmy do rzeczy :
programator podłączony, program napisany ,kompilacja Oki ,klikam ikonę programowania
i nie wyskakuje okienko z ustawieniami tylko wyświetla się okienko dos-u i w ułamku sekund znika;//
co robię źle ??
programator nie jest zaprogramowany ponieważ sprawdzałem;p |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 18 Sie 08 06:09
|
|
|
Odpal sobie okno trybu dos (start->uruchom->cmd<ENTER>), wejdź do katalogu z programem (cd c:\programy\gdziestam\<ENTER>) i uruchom ten plik (nazwa.exe<ENTER>
Wtedy zobaczysz, co było na ekranie zanim zniknął. A jak to będziesz wiedział, to się pochwal |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
| Ostatnio zmieniony przez Kshaq 18 Sie 08 06:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
_cyna_PL

|
Wysłany: 18 Sie 08 09:40
|
|
|
| Cytat: | Odpal sobie okno trybu dos (start->uruchom->cmd<ENTER>), wejdź do katalogu z programem (cd c:\programy\gdziestam\<ENTER>) i uruchom ten plik (nazwa.exe<ENTER>
Wtedy zobaczysz, co było na ekranie zanim zniknął |
nie wiem czy zrobiłem tak jak chciałeś ale nic z tego ;p nie pokazało się;p
ale udało mi się zrobić screen :
to nie wszystko co pisze w tym okienku ale więcej nie umiałem uchwycić ;p bo szybko miga ;/
[ próbowałem ze 20 razy] |
|
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 209 Otrzymał 49 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20 Sie 08 08:29
|
|
|
| Nie rozumiem jednej rzeczy Bascom AVR wspiera STK500 (oraz jeszcze jakiś STK500 extended) więc dlaczego poprostu nie ustawisz w opcjach Programmer STK500? Tak na marginesie mam pełną wersję Bascoma AVR 1.11.9.0, czy w demie nie ma wsparcia dla STK500? |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
_cyna_PL

|
Wysłany: 20 Sie 08 10:04
|
|
|
| Cytat: | | Nie rozumiem jednej rzeczy Bascom AVR wspiera STK500 (oraz jeszcze jakiś STK500 extended) więc dlaczego poprostu nie ustawisz w opcjach Programmer STK500? |
a jak mam ustawione ;p
| Cytat: | zainstalowałem
BASCOM AVR DEMO 1.11.6.8 - z tej strony |
wyraźnie napisałem ;p |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 20 Sie 08 10:30
|
|
|
Według mnie masz coś źle ustawione, sprawdź jeszcze raz czy wszystko masz dokładnie ustawione jak na tym obrazku:
Jeśli masz zainstalowane prawidłowo sterowniki do tego programatora, to w menadżerze urządzeń powinien ci się pojawiać jako jakiś Port ComX po podłączeniu do USB:
Sprawdź dokładnie, który port tworzy ci się jak podłączysz programator do USB i taki ustaw w oknie w Bascomie (ten pierwszy obrazek). Widzę, że pewnie utworzył ci się np jako port Com6 a w tym obrazku jest żeby ustawić jako Port Com4. |
|
|
|
|
 |
_cyna_PL

|
Wysłany: 20 Sie 08 10:50
|
|
|
mam tak ustawione ;p ale nic z tego czas to samo ;p
;/ pomocy , pomocy, pomocy ; |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 20 Sie 08 11:02
|
|
|
Widzę, że jesteś trudnym przeciwnikiem . Sprawdź proszę, w menadżerze urządzeń, jako jaki port com pojawia ci się programator jak go podłączysz do USB i dopiero wtedy pisz posta. Mam wrażenie, że nie sprawdziłeś tego a na obrazku jest port Com4 i pewnie tak ustawiłeś choć w rzeczywistości twój programator może się dodawać jako port com5.
Jeśli nie wiesz gdzie jest Menadżer urządzeń, wejdź w panel sterowania uruchom System, masz tam zakładkę Sprzęt, tam jest przycisk do menadżera urządzeń, jak go uruchomisz, podłącz swój programator, wtedy zobaczysz co ci się doda w Porty (COM i LPT). Pewnie jest gdzieś skrót do menadżera urządzeń, ale go nie znam . |
|
|
|
|
 |
_cyna_PL

|
Wysłany: 20 Sie 08 03:06
|
|
|
| Cytat: | | Jeśli nie wiesz gdzie jest Menadżer urządzeń, wejdź w panel sterowania uruchom System, masz tam zakładkę Sprzęt, tam jest przycisk do menadżera urządzeń, jak go uruchomisz, podłącz swój programator, wtedy zobaczysz co ci się doda w Porty (COM i LPT). Pewnie jest gdzieś skrót do menadżera urządzeń, ale go nie znam |
taki aż tępy nie jestem
jak byś nie wierzył dalej masz :
z góry dzięki za zainteresowanie moim tematem |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 20 Sie 08 03:17
|
|
|
A spróbuj innymi programami:
-AvrProg
-avrdude
-AvrOspII
-ISP Programmer Adama Dybkowskiego
Z góry mówię, że nie wiem czy wszystkie z nich obsługują Twój programator, ale warto spróbować. |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 20 Sie 08 03:58
|
|
|
Przepraszam za to co napiszę, ale widać cyna, że nie bardzo masz pojęcie o kompach.
Port COM1 jest w 98% obecnie spotykanych komputerów. COM1 jest sprzętowym portem a nie wirtualnym pod USB! Twój programator powinien był się dodać, po zainstalowaniu sterowników do niego, jako wirtualny port COMX (gdzie X jest liczbą najczęściej >=3).
Masz odpowiedź na swoje pytanie dlaczego ci to nie działa: ponieważ twój komputer w chwili obecnej nie "widzi" podłączonego programatora, który napewno nie powinien być jako COM1 !
Według mnie albo nie zainstalowałeś sterowników, albo masz uszkodzony programator, ponieważ przy każdorazowym podłączeniu do USB komputer powinien ci krzyczeć o instalację sterowników.
Jeszcze jedna sprawa, której nie jestem pewny, jeśli instalowałeś sterowniki i komp się ciebie pytał, jako który COM ma się dodać programator i ty wybrałeś COM1 to po ptokach, że tak powiem. Z tego co pamiętam to powinien się pytać. |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
_cyna_PL

|
Wysłany: 20 Sie 08 07:17
|
|
|
| Cytat: | Przepraszam za to co napiszę, ale widać cyna, że nie bardzo masz pojęcie o kompach.
Port COM1 jest w 98% obecnie spotykanych komputerów. COM1 jest sprzętowym portem a nie wirtualnym pod USB! Twój programator powinien był się dodać, po zainstalowaniu sterowników do niego, jako wirtualny port COMX (gdzie X jest liczbą najczęściej >=3).
Masz odpowiedź na swoje pytanie dlaczego ci to nie działa: ponieważ twój komputer w chwili obecnej nie "widzi" podłączonego programatora, który napewno nie powinien być jako COM1 ! |
Widocznie nie mam ;p i tu masz racje ;d
pod com1 nie działa ale jeśli podłączyłem pod com5 to działa programator
| Cytat: | | Według mnie albo nie zainstalowałeś sterowników, albo masz uszkodzony programator, ponieważ przy każdorazowym podłączeniu do USB komputer powinien ci krzyczeć o instalację sterowników. |
To tyle
pozdro all !!!
programator jest Oki a o instalacje sterowników pytał i je instalowałem ;p
Wielkie dzięki Sabre za zainteresowanie moim tematem. który uważam za zamknięty ;d [z mojej strony] [/quote] |
|
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 20 Sie 08 07:26
|
|
|
Ufff, najważniejsze, że już działa i jest ok. No to na zdrowie , dziękuję i ja również. |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
|
|