Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

mikrosterowniki.pl

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: treker
25 Cze 08 10:43
Latający robot
Autor Wiadomość
Kulpina 

Wysłany: 30 Wrz 06 08:51   Latający robot

Czy ktoś z was wie czy może są jakieś wzory jak duże śmigło jest potrzebne żeby wznieść w powietrze 0,5kg robota. Czy to w ogóle jest możliwe ???

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 30 Wrz 06 10:09   

A to ma być samolot czy helikopter?
Postaw piwo autorowi tego posta

Kulpina 

Wysłany: 01 Paź 06 10:28   

myśle że helikopter, bo to ma być użyteczne a jak będzie samolot to będzie mógł tylko latac żądnych funkcji poza tym nie mógł by chyba spełniać

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 01 Paź 06 01:08   

Cytat:
samolot to będzie mógł tylko latac żądnych funkcji poza tym nie mógł by chyba spełniać

A jakie funkcje masz na myśli?

Co do helikoptera to zrobienie śmigła własnoręcznie było by bardzo trudne ponieważ kiedy helikopter wykonuje ruch do przodu to łopatki muszą wykonywać ruch góra/dół....

Kulpina 

Wysłany: 02 Paź 06 07:48   

to zależy jeszcze sam nie wiem zależy mi na tym żeby coś do niego podlączyć np. kamere

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)

Wysłany: 02 Paź 06 03:17   

to chyba najlepszy do tego bedzie normalny śmigłowec. Wzory napewano jakies są ale wydaje mi sięz że aby wykonać samemu model helikoptera w domu to tzreba się bardzo napracować.

mictronic 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 02 Paź 06 05:01   

Albo zamiast helikoptera cos na styl " X-UFO" czy jakos tak . 4 wirniki rozstawione w "kwadracie" regulujac prędkosc obrotowa kazdego z nich wybiera sie kierunek lotu a na środku kamerka.

Kulpina 

Wysłany: 02 Paź 06 08:25   

Pomysł z ufem świetny. Mi sie podoba. a jeśli chodzi o moje wcześniejsze posty. Nie chodzi mi tylko o helikopter, taki zwyczajny. Owszem mógby być, ale dopuszczam wszelkie inne możliwości obiektów latających; oczywiście opartych o architekture helikoptera.

P.S. Można coś takiego kupić??? Wogle gdzieś to sprzedają???

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 02 Paź 06 10:02   

Helikopter tak jak pisałem wyżej jest bardzo trudny w budowie...

Sensowną odmianą helikoptera był by np. śmigłowiec z dwoma wirnikami. Plusem tego jest to, że nie ma efektu obracania się obiektu wokół własnej osi.

X-ufo kupisz tu - www.conrad.pl , http://www.conrad.pl/glowna.php?art=231055

On jest tak zrobiony aby podnieść tylko siebie :)
Ale kilkanaście gram powinien podnieść...

McRancor

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 14 Paź 06 11:05   

A zrobiliście już coś poza gadaniem? Śmigłowca z takim doświadczeniem nie zbudujesz, a jeśli uważasz że X-ufo jest łatwy do zbudowania to się grubo mylisz, może wygląda na prosty, ale linearyzacja sterowania i kinematyka są bardzo złożone.

Robot 0,5kg to strasznie dużo, wymagane byłyby olbrzymie koszty, żeby unieść to w powietrze za pomocą helikoptera, potraficie wykonać czaszę balonu?

Przy nakładach do przyjęcia (~1000zł - taniej będzie ciężko) w grę wchodzi jedynie samolot silnikowy (spaliniak odpada ze względu na wibracje) i mikrokamery (ciężar jest krytyczny)

Nie żebym Was chciał obrażać, ale w waszych warunkach X-ufo jest niewykonalne, na uczelni (a studiuję robotykę) ludzie policzyliby odpowiednie transmitancje i zlinearyzowaliby sterowanie, ale to ciężka matma i elektronika wymaga drogich żyroskopów, sam bym się za to nie brał...

http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~mw/Proj/RoBall/RoB.pdf Tam jest przedstawiony robot kulisty, ta "prostrza część", poszperajcie po bibliografii, kilka dokumentów jest dostępnych na stronach uczelni.

Z początku wydawało mi się że takie roboty są do wykonania w warunkach amatorskich bez stosowania skomplikowanych transformat, równań różniczkowych i innych tego typów kosmosów. O ile w przypadku robota z dwoma silnikami z kołami i trzecim kołem wachliwym tak jest - o tyle w robotach wykorzystujących bardziej skomplikowany napęd, matma na wysokim poziomie staje się niezastąpiona.

Budowanie robota latającego to arcytrudne zadanie, jedyne co wchodzi w grę to samolocik zdalnie sterowany z przyczepioną kamerą. Oczywiście nazwanie tego robotem to tylko kwestia umowy, bo mimo wszystko to zdalnie sterowana zabawka ze sprzężeniem zwrotnym w postaci obrazu wideo.

spectrum 

Wysłany: 16 Paź 06 06:49   

ja bym polecal sterowiec wolno lata ma dobra nosnosc . Wiatr da sie kompensowac 3 silnikiem z wiatrowskazem. Hel da sie dostac wystarczy pujs na jakis festyn i dobze (0.5 litra wskazane) pogadac z ludzmi spzedajacymi balony.

Latajacy robot mnie by sie nie chcialo :mrgreen:

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)

Wysłany: 17 Paź 06 03:08   

Na discovery nie dawno był program o robotach. I tam był robot latający ale to było coś co osiągneli z najlepsza techniką:
Samoporuszający się helikopter
Kamera
GPS
i był on dość sporych rozmiarów więc my nie mamy szans na coś takiego !

Pork

Wysłany: 11 Gru 06 08:02   

ja mam pleno silniczkow od cd romow myslalem na czyms co bedzie wygladalo jak kwadrat a w kazdym rogu silnik ze smiglem co prada to jest duzo liczenia ale jeszcze konkt=retnie sie nad tym nie zasatnawialem

marek91 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 04 Kwi 07 06:45   

Taki sikniczek może mieć ciąg 250g o śmigło spytaj na www.modelarz.com
Ale silniczki muszą być identyczne, to nie będzie łatwe ale nie niemożliwe
na przerubkach latają modele kture mają i 600g

svmsung 

Wysłany: 20 Maj 07 06:17   

Ja teraz robie coś takiego tylko unosi mało. zrobiłem przekładnie z zębatek mały silnik i Śmigło. Niedługo kończę ten projekt.

Avenged 

Wysłany: 09 Lip 07 12:10   

Hej svmsung, wiesz moze skąd w necie znalezc o wielkosci i rodzaju smigla ? I jak ty te zębatki poustawiales :P , najlepiej jakbys fotke wrzucil. Ja tez kiedys probowalem zrobic cos na wzor helikoptera ;] z pozostalosci ktore mi zostaly po rozwalonym samolocie R/C Air Surfer - wiec wydobyłem z niego cały mechanizm - tzn 2 silniki (to są takie niej wiecej jak te od cd-romow (tej wielkosci) tyle ze bardziej podluzny ----> (__) ) , pilot - wlaczanie obu silnikow, prawego i lewego (3 przyciski) , bateria Li-lon (czy jakos tak :P ) 7.2 V i płytka i wszystko razem ładnie działa ;) , więc chciałem z tego właśnie zrobic coś jak helikopter :P tyle że tu mam małe śmigiełka , mimo że mocno dają ;] to jednak powinny być większe śmigła, i chyba 3 albo 4-płatowe, żeby to wszyskto razem z nie za lekką baterią wzniosło :P . Myślalem nad zrobieniem własnego śmigła ;] ale to troche trudno by było :P - tak mi sie wydaje :D . Btw: do autora tematu, ----> http://www.allegro.pl/ite...obacz_sam_.html kupujesz takie cuś ;] do tego jakąś małą kamerkę (po 100zł juz widzialem) i masz :P , tylko to raczej robot juz nie jest xD , ale co tam mozna sie niezle pobawic, podglądajac sąsiada przez okno ;] sam wlasnie myslalem nad takim czyms :P , stąd te pomysly skonstruowania samemu , "helikopterka" :) .
Pozdro.
ps.: tak wogóle to witam na forum xD.

** Dodano: 2007-07-09, 18:23 **
treker napisał/a:
jak sobie wyobrażasz kierowane jak każdy z 4 silników skierowany jest ku górze

Nie widzę w tym zbyt wielkiego problemu ;] . Masz 4 silniki - dwum z nich (tym koło siebie) odejmujesz trochę mocy, i w ten sposób owe ufo poleci w danym kierunku. I tak można to zrobić z każdym silnikiem, żeby latało na wszystkie strony :P .

marek91 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 25 Lip 07 03:02   

Tego heli nie opłaca sie kupować on ma pewnie tylko 2 kanały prawo, lewo, prosto i zarazem w góre, on nie zatrzyma sie w powietrzu bo sie nie da, jak już to model za 350-400 co ma 4 kanały.

lukibk 

Wysłany: 13 Cze 08 08:17   

szczerze mówiąc nie ma sensu budowanie własnego śmigła.
Po pierwsze najlepiej byłoby zrobć śmigłowiec o przeciwbierznych wirnikach
(oszczędzisz na rozmiarach) będzie na pewno stabilniejszy w locie ale jeśli chcesz mieć nad nim jakąkolwiek kontrolę z ziemi to musisz kupić miser Heli i mieć jakiś spos€b rzekazu informacjii z i do niego zaopatrz się terz w lekkie pakiety LiPolowe (uwaga nie kupuj taniego G...... bo puścisz chate z dymem (wybuchają))

Ps. Jestem modelarzem RC to wiem cos o lataniu :-P :-D :-D

** Dodano: 2008-06-13, 21:22 **
Jeżeli wirniki będom przeciwbierzne to nipotrzebny jest Gyr (żyroskop)
mam pewien ciekawy pomysł co do budowy czegoś takiego :-D

profesorek92

Wysłany: 18 Cze 08 09:44   

Witajcie i pozwólcie, że się wtrącę.

Podobnie jak kolega wyżej bawię się modelami RC (samoloty i heli).

Co do ogólnego tematu to sądzę, że najlepszy dla Ciebie byłby jakiś heli RC, lecz jeżeli chciałbyś nim podnieść 0,5 kg, to tak jak już ktoś wcześniej napisał, nie będzie tanio. Ponad 1000 zł, chodź ja ośmielił bym się nawet stwierdzić, że może i dwa razy tyle. W przypadku mniejszego obciążenia to - w 1000 zł się zmieścisz. Na koniec najgorsze - pilotaż heli rc jest.. eee.. ekstremalnie trudny ? tak, to dobre słowo. Aby nauczyć się pilotażu trzeba poświęcić wieeeelleee godzin. Do tego dochodzi jeszcze full kasy na części zamienne, które będziesz wielokrotnie rozwalał.

UfoRC i inne zabawki z allegro - nie warto ... zdecydowanie nie.

Budowa własnego heli - zapomnij

Druga alternatywa to samolot. Kwota którą musiał byś na wstępie posiadać to min 400-500 zł. Pilotaż też łatwiejszy, aczkolwiek też nie łatwo.

Teraz przydatne linki:
www.epheli.pl - forum helikopterów RC

www.pfmrc.pl - forum modelarskie RC

Ogólnie łatwo nie będzie, i musiał byś na to poświęcić sporo czasu i energii.

Cytat:
Po pierwsze najlepiej byłoby zrobć śmigłowiec o przeciwbierznych wirnikach
(oszczędzisz na rozmiarach) będzie na pewno stabilniejszy w locie ale jeśli chcesz mieć nad nim jakąkolwiek kontrolę z ziemi to musisz kupić miser Heli i mieć jakiś spos€b rzekazu informacjii z i do niego zaopatrz się terz w lekkie pakiety LiPolowe (uwaga nie kupuj taniego G...... bo puścisz chate z dymem (wybuchają))

Ps. Jestem modelarzem RC to wiem cos o lataniu :-P :-D :-D

** Dodano: 2008-06-13, 21:22 **
Jeżeli wirniki będom przeciwbierzne to nipotrzebny jest Gyr (żyroskop)
mam pewien ciekawy pomysł co do budowy czegoś takiego :-D

1) "mikser heli" - wtf ?? :evil:
2) "też" a nie "terz"
3) "mieć jakiś spos€b rzekazu informacjii z i do niego" - chyba kolega nie wie o czym mówi za bardzo, bo pisze, jakby to było nie wiadomo co... Potrzebny jest nadajnik i odbiornik (najtaniej koło 120-130 zł łącznie).
4) "coś o lataniu" - noo.. coś
5) Jak chcesz fachowo, to "gyro" :P
6) Jak chcesz po polsku to "będą" a nie "będom" :)
7) Dlaczego przy przeciwbieżnych nie potrzeba żyroskopu, mógł byś mi to jakoś sensownie wytłumaczyć ?

To na razie tyle, mógł bym jeszcze trochę pisać, ale nie wiem czy jest sens. Polecam zdecydowanie odwiedzić stronki które podałem wyżej i duuużoo poczytać.

Odpowiedz do tematu