Przesunięty przez: treker 02 Lip 08 09:20 |
Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach. |
| Autor |
Wiadomość |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 02 Lip 08 09:03 Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
|
|
|
Przedstawiam wam artykuł, dzięki któremu (jeśli jeszcze nie umiecie) nauczycie się tworzyć własne płytki drukowane. Zdjęcia sa tam dość nowe (wczorajsze, jeszcze gorące:D:D:D). Artykuł miałem zamieścić wczoraj, ale nie wyszło. Opisuje w nim metode "żelazkową"
Tak jak zwykle uwagi, sugestie na misiek1994@gmail.com lub gg 8752941.
Pozdrawiam
Termotransfer.zip termotransfer |
Pobierz Plik ściągnięto 308 raz(y) 609,91 KB |
|
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 02 Lip 08 09:19
|
|
|
Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką.
Po 1:
| Cytat: | | Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym. |
Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy.
Po 2:
| Cytat: | | Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy. |
Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam
Po 3:
| Cytat: | | Wydłubujemy cyrklem resztki papieru, |
Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 02 Lip 08 09:34
|
|
|
| treker napisał/a: | Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką.
Po 1:
| Cytat: | | Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym. |
Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy.
Po 2:
| Cytat: | | Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy. |
Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam
Po 3:
| Kod: | 5. Wydłubujemy [b]cyrklem[/b] resztki papieru, |
Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców. |
Po pierwsze: nie wiem, czy zauważyłeś, ale w moim wykonaniu była płytka smd.
Po drugie i trzecie: ja właśnie tak robie i nigdy nie zepsułem ścieżek!!! |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 02 Lip 08 10:45
|
|
|
| misiek a więc zaznacz w poradniku że odbicie lustrzane dla smd i opisu a bez odbicia dla przewlekanych |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 02 Lip 08 12:46
|
|
|
| poprawiłem. A tak wogóle to czy ten artykuł bierze wreszcie udził w konkursie, czy nie?? I czy ewentualnie, gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat ;P) to mógłby brać? |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 02 Lip 08 12:54
|
|
|
Zaraz przeczytam, jak poprawiłeś
Ciężko będzie z tymi Twoimi artami w konkursie, na razie się wstrzymałem z decyzją, powiedziane jest dokładnie że musi to być artykuł związany z robotyką, a Twoje texty są powiązane z elektroniką.
| misiek1994 napisał/a: | | gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat ;P) to mógłby brać? |
Jasne, ale musiałby to być artykuł, w którym opiszesz jak to działa jak to zrobiłeś itd, nie wystarczy sam schemat i fotki
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 02 Lip 08 01:02
|
|
|
No wiecie, ja wole żeby zielony wiedział jak lutowac, co to bramka, znał podstawowe elementy elektroniczne, a nie wiedział jak zbudowac przekładnię (to dopiero później).
Robotyka to również dział elektroniki.
Uważacie, że początkujący prędzej zroi robota znając mechanikę, czy elektronikę?
Elektronika jest trudniejsza i to na niej według mnie trzeba się skupić!
** Dodano: 2008-07-02, 14:04 **
Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje! A i moge wiedzieć kto z modów jest za mną, a kto przeciw mnie?? |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 02 Lip 08 01:07
|
|
|
No tak, ale konkurs jest związany z robotyką, nie możemy się skupiać tylko na osobach, które "chwytają lutownice za złą stronę", chcemy mieć materiały wartościowe dla osób, które znają na elektronikę i mechanikę, a chciałyby pogłębić swoja wiedzę w dziedzinie robotyki.
Napisz coś co jest związane z robotyką i nie będzie problemu, nie liczy się ilość tylko jakość.
| Cytat: | | Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje! |
Tak, ale w robotyce. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 02 Lip 08 06:56
|
|
|
jeszcze jdno. Umówmy się tak ja napisze jeden (może dwa) pożądny artykuł na temat robotyki, a wy mi zaliczycie do konkursu wszystkie. OK?? |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 02 Lip 08 07:07
|
|
|
A co to za różnica?
Ilość się nie liczy. |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 02 Lip 08 08:26
|
|
|
Misiek nieliczy się ilośc ale poziom arta, a jeśli przykładowo masz dwa słabe i dwa mocne to średnią masz średnią . Dlatego proponuję ci napisac jednego odjechanego i on będzie na konkurs potem jak ci się będzie chciało to napiszesz jeszcze jednego mocnego i tylko te dwa będą brac udział w konkursie
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 03 Lip 08 10:27
|
|
|
Aaaaaaaaaaaaaaa... załapałęm wreszcie Rozumiem, że konkurs kończy się dokładnie 31lipca? |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 03 Lip 08 10:29
|
|
|
| Do 31 można przysyłać arty, wyniki będą kilka dni później. |
|
|
|
|
 |
czasas

|
Wysłany: 02 Lis 08 12:12
|
|
|
| ten wydruk musi byc drukarka laserowa?? |
|
| Ostatnio zmieniony przez czasas 02 Lis 08 12:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 02 Lis 08 02:04
|
|
|
| Tak. Ale można użyć ksera. To na wypadek gdy nie masz laserówki, drukujesz atramentówką i kserujesz. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 02 Lis 08 06:17
|
|
|
| Ksera nie polecam. Za wiele śmieci się kseruje. |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 17 Lis 08 07:52
|
|
|
| To poproś o "wysoką jakość" kserowanego dokumentu... a wszelkie nadprogramowe plamki możesz zdrapać przed trawieniem, tak samo lepiej sprawdzać ścieżki... bo jak znikną to później problemy są. |
|
|
|
|
 |
|
|