|
Jaki język na początek |
| Autor |
Wiadomość |
Kangurek

|
Wysłany: 19 Paź 08 11:40 Jaki język na początek
|
|
|
Witam, na początku chcialem podkreslic ze czytalem inne posty ale nie doszlem do rozwiązania. Kiedyś uczyłem się C++, ale juz kompletnie nic nie pamietam... Chcę zostać robotykiem ale nie wiem ktory język wybrać, C czy BASCOM. Większość robotów jest pisana w BASCOM'ie (przynajmniej te ktore są udostępniane przez autorów), więc jak będę chciał zajrzeć do ,,ściągi" to nie będę umiał. Nie wiem czym się one różnią...
Proszę o pomoc i pozdrawiam Kangurek |
|
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 19 Paź 08 01:39
|
|
|
| Ja proponuje ci C. Daje większe możliwości niż bascom. Polecam ci kurs C, który leci na tym forum. Jak kiedyś miałeś styczność z C++ to na pewno sobie szubko wszystko przypomnisz. Język C daje więcierzom swobodę w stosunku do bascoma. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 20 Paź 08 03:42
|
|
|
A ja nie polecam ani jednego, ani drugiego, mimo że głównie w nich programuję. C ciężko się nauczyć, a bascom daje słabe możliwości. Weź zgarnij 40 programów bascomowych z komentarzami i przeanalizuj i już praktycznie umiesz bascoma. Jak C to czytaj uważnie kursik (abxyz jest naprawde niezły w te klocki - ucz sie od niego). Najciekawaszy jest asembler. Piszesz 100x dłuższy kod niż bascomowy, a kod wynikowy wychodzi ci 3x krótszy |
|
| Ostatnio zmieniony przez misiek1994 20 Paź 08 03:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kangurek

|
Wysłany: 21 Paź 08 12:55
|
|
|
| HMm czym się rozni PIC od AVR??? I ja chyba jednak wybiore programowanie w C |
|
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 191 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 21 Paź 08 04:53
|
|
|
Jak chcesz w C to ok. Ucz sie. Pic różni się od avr tym, że w sieci jest pełno kursów o avr, a o PIC juz nie specjalnie Ucz się na avr. |
|
| Ostatnio zmieniony przez misiek1994 21 Paź 08 04:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 22 Paź 08 02:05
|
|
|
| Kangurek napisał/a: | | HMm czym się rozni PIC od AVR??? I ja chyba jednak wybiore programowanie w C |
To tak jak z autami, jeden jeździ BMW a inny Ferrari, do pewnego stopnia wszystkie samochody są podobne , każdy ma a kierownice, koła, silnik..
| misiek1994 napisał/a: | że w sieci jest pełno kursów o avr, a o PIC juz nie specjalnie |
Jest całkiem sporo materiałów o PIC-kach w internecie, tyle że nie ma dla nich dobrego darmowego kompilatora C takiego jak np. avr-gcc, w asemblerze piszą |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
shadow_man

|
Wysłany: 05 Lis 08 10:05
|
|
|
Jeżeli znasz choć troche C++ to lepiej ucz sie C Bascom jest prosty ale jego mozliwosi są nie wielkie. Powiem szczerze ze nauczylem sie Bascoma ale ja też zaczynam uczyc sie C. Dobry (bo z tej strony ) kurs C jest tu Ale jeśli chesz isc na latwizne to prosciej niz Bascom sie nie da |
|
|
|
|
 |
zaquadnik
Expert PLD

|
Wysłany: 11 Gru 08 12:43
|
|
|
| PIC ma zupełnie inną architekturę niż AVR. Sprzętowy stos, jednocyklowe rozkazy, 1 rejestr ogólnego przeznaczenia (sic!) i bankowaną pamięć. Rozwiązania kompletnie nie nadające się do programowania w języku wysokiego poziomu (oczywiście mowa o PIC16). AVR jest lepiej do tego przystosowany, pamięć jako jedna przestrzeń adresowa, stos rozwiązany programowo, 32 rejestry ogólnego przeznaczenia. PIC16 ma tylko 35 rozkazów, ale stworzonych w taki sposób, że wszystko da się tym naspisać, bardzo przyjemnie programuje się PIC16 w asemblerze. Co do AVR to różnorodność trybów adresowania i mnogość rozkazów (około 130) sprawiają nieco problemów przy pisaniu w asm. Jeśli chodzi o programowanie w C to polecam AVRki, lepiej się do tego nadają. Do PIC16 jest kompilator darmowy firmy Hi-Tech, odnośnik znajduje się na stronce Microchip. Generalnie, architektura PIC16 jest starsza niż AVR. |
|
_________________ Życie byłoby prostsze, gdybyśmy mieli do niego kod źródłowy A BASCOMem się brzydzę :P:P |
|
|
|
 |
|
|