|
H-bridge |
| Autor |
Wiadomość |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 27 Wrz 06 03:56 H-bridge
|
|
|
H-Brige –Mostek/Mostek H Jest to układ wykonany z kilku tranzystorów lub układów scalonych typu L293D. Jest to podzespół odpowiedzialny najczęściej za sterowanie silników bldc.
Zasada działania jest bardzo prosta. Od każdego mostka wychodzą 2 zaciski. Jeżeli podamy sygnał na zacisk pierwszy silnika zacznie obracać się w jedną stronę, gdy na pierwszym zacisku będzie 0 a na drugim 1 wtedy silnik zacznie kręcić się w przeciwną stronę.
Oczywiście są też wyjścia (2) do zasilania układu i (2) do podłączenia silnika
Podsumowując h-bridge to sterownik kierunków obrotów silnika.
Najpopularniejszy schemat mostkaę
Przykład mostka:
 |
|
|
|
|
 |
Radosna22

|
Wysłany: 09 Paź 06 03:32
|
|
|
Jestem początkujący i mam pytania co do mostka:
Ten H-bridge trzeba samemu od podstaw budować czy można kupić gotowy na osobnej płytce??
Rozumiem że mostek jest niezbędyny do sterowania silnikiem za pomocą mikrokontrolera??
Czy są rózne mostki h-bridge??Czym się róznią??Czy to ma znaczenie jaki się będzie stosować??
Proszę o dokładne odpowiedzi, a nie coś typu "poczytaj sobie tu: http:..." |
|
_________________ Pozdrawiam, Pocketer |
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 376 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 09 Paź 06 04:07
|
|
|
| Cytat: | | Ten H-bridge trzeba samemu od podstaw budować czy można kupić gotowy na osobnej płytce?? |
Mostek H można kupić w formie układu scalonego. Szukaj układów takie jak: L293D i L298.
| Cytat: | | Rozumiem że mostek jest niezbędyny do sterowania silnikiem za pomocą mikrokontrolera?? |
Tak.
| Cytat: | | Czy są rózne mostki h-bridge??Czym się róznią??Czy to ma znaczenie jaki się będzie stosować?? |
Mostki H działają na tej samej zasadzie, a różnią się przede wszystkim prądem wyjściowym... |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 09 Paź 06 06:16
|
|
|
Tak jak kolega wyżej mówił są, ale to sa układy scalone samych typowych mostków na tranzystorach nie dostaniesz nie są aż tak tródne do wykonania;)
Mostki różnią się :
-niektóre mają inne bardziej rozbudowane schematy
- a najwieksza różnica to taka jakie tranzystory wykożystasz. Zmieniaja one parametry np jak duże silnik możesz nim sterować aby się nie spalił;) |
|
|
|
|
 |
ziober

|
Wysłany: 22 Paź 06 08:43
|
|
|
Witam....
Jakby ktoś chciał, to wstawiam płytke drukowaną, jakby to ktos chciał zrobić Jesli coś jeest źle, to prosze o poprawienie mnie
 |
|
|
|
|
 |
spectrum

|
Wysłany: 22 Paź 06 01:22
|
|
|
a ja przedstawiam schemat mostka calkowicie moj na ok 8A pzy 9 voltach.
Mala moc co
 |
|
_________________ Każdy dowolnie skomplikowany system da się jeszcze bardziej skomplikować jednakże działalność odwrotna bywa zwykle niemożliwa - Prawa Murphiego |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 09 Gru 06 01:22
|
|
|
Witam!
Podaje tu sprawdzony schemat jak podłączyć L293D z i bez PWM.
image2_123.jpg z PWM |
 |
| Plik ściągnięto 3681 raz(y) 22,85 KB |
ckt_mtr.jpg bez PWM |
 |
| Plik ściągnięto 386 raz(y) 17,04 KB |
|
|
|
|
|
 |
ziober

|
Wysłany: 09 Gru 06 01:40
|
|
|
| A ja jeszcze dodam że, pin 8 to zasilanie silników (według tego co w necie to 5-36V), a pin 16 to zasilanie logiki (5V) |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 376 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 07 Maj 07 05:56
|
|
|
Narysowałem przebiegi prądu w mostku H, co powinno wyjaśnić zasadę działania.
Niebieski to sygnał sterujący, a czerwony i zielony to prąd zasilania silnika.
lewy.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3620 raz(y) 28,01 KB |
prawy.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3621 raz(y) 28,82 KB |
|
|
|
|
|
 |
sobal44

|
Wysłany: 14 Lis 08 05:07
|
|
|
| jest jakiś układ scalony mniejszy od l293d, do sterowania jednym silnikiem ? |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 14 Lis 08 05:29
|
|
|
Osobiście o takim nie słyszałem. Ale wydaje mi się że prościej będzie zorbić tego H-Bridge na BCxxx, będziesz przy okazji miał większy zapas mocy.
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 10 razy Posty: 165 Otrzymał 32 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14 Lis 08 05:46
|
|
|
| Są drivery mosfet np TC4424, TC4426. Mogą one sterować obciążeniem o charakterze indukcyjnym, rezystancyjnym czy pojemnościowym. Mogą bez problemu wysterować silnik TC4424 do 3A obciążenia. |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
|
|