| Autor |
Wiadomość |
Temat: Prawie początkujący nie wie co dalej |
lucyfer666
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 199
|
Forum: Wysłany: 13 Sie 08 08:32 Temat: Prawie początkujący nie wie co dalej |
Witam wszystkich.
Od małego interesowałem się elektroniką, ale były to takie "proste chłopskie zajęcia" typu, np. przylutuj kabelek, żeby radio działało. I myślę, że mam pewną wiedzę na temat elektroniki. Jednakże niedawno zacząłem się interesować robotyką i nie wiem co mam dalej robić, aby rozwijać swoje zainteresowania. Jak myślicie - co dalej?
I jeszcze drugi pytanie. Czy watro wogóle zaczynać bawić się w robotykę będąc "starym koniem" z 16 na karku? No bo materiału sporo, a czas leci... |
Temat: Prawie początkujący nie wie co dalej |
lucyfer666
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 199
|
Forum: Wysłany: 13 Sie 08 08:43 Temat: Prawie początkujący nie wie co dalej |
O dzięki. Więcej nie będę zaśmiecał i sorry za to. Ale w razie problemów pomożecie?
Komentarz dodany przez: treker:
Po to jest forum
[ Dodano: 13 Sie 08 09:54 ]
sorki za zamudzanie, ale ten:
http://www.dioda.com.pl/f...ania-vt1058.htm
link nie działa. Nosi on tytuł "Artykuł dla zielonych - Odpowiedź na wszystkie pytania (Podstawy elektroniki)" i jest on z tego pierwszego linku, co podałeś, treker. |
Temat: Obsługa kart SD/MMC |
lucyfer666
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 1417
|
Forum: Artykuły Wysłany: 14 Sie 08 01:57 Temat: Obsługa kart SD/MMC |
| Cytat: | | Tutaj można zobaczyć i kupić przykładowe złącze do karty SDTUTAJ |
Link w słowie tutaj nie działa. Możesz zrobić update z właściwym linkiem?
Komentarz dodany przez: treker:
Poprawione. |
Temat: Materiał wykorzystany |
lucyfer666
Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 208
|
Forum: Wysłany: 14 Sie 08 03:06 Temat: Ciekawa prezentacja dla bardzo początkujących |
| Znalazłem ciekawą prezentację na pewnej stronie. Jednakże dla tych, co chcą od razu ściągnąć ją na komputer, zamieszczam ją na forum. |
Temat: Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie |
lucyfer666
Odpowiedzi: 247
Wyświetleń: 14122
|
Forum: Artykuły Wysłany: 14 Sie 08 03:22 Temat: Re: Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie |
| Cytat: | | 2x rezystor 470 Ohm |
Ilo watowy ten rezystor? Mam wybór między 0.25, albo 1W? |
Temat: Recykling |
lucyfer666
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 316
|
Forum: Inne Wysłany: 14 Sie 08 09:05 Temat: Recykling |
Mam pytanko. Czy części takie, jak, np. tranzystory czy rezystory można pobierać np. ze starych radyj, płyt głównych itp, zamiast kupować? Tam zawsze tego jest pełno.
A i jeszcze jedno pytanie, sorry, że nie do tematu, ale gdzie w necie można kupić mikroukłady? U nas nie ma sklepu z elektroniką dla amatorów, więc pozostaje mi allegro, ale na allegro nie znalazłem ani podstawek pod mikroukłady ani samych mikroukładów. |
lucyfer666
|
Forum: Inne Wysłany: 31 Sie 08 05:43 Temat: Recykling |
Dzięki serdeczne za pomoc. A i mam jeszcze jedno pytanko. Jak się skumać jaki np. rezystor jest jaki?
Weźmy np. ten pod spodem.
Ma on jakieś paski różnego koloru. O co z tym chodzi? Może ktoś wyjaśnić? Mi nic to nie mówi... |
Temat: Stacja lutownicza |
lucyfer666
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 640
|
Forum: Zupełnie "zieloni" Wysłany: 31 Sie 08 05:53 Temat: Stacja lutownicza |
| Zbliżają się moje imieniny i na prezent od rodziców zażyczyłem sobie stację lutowniczą. Mógłby ktoś zaproponować jakąś niedrogą dla początkującego? |
lucyfer666
|
Forum: Zupełnie "zieloni" Wysłany: 01 Wrz 08 11:25 Temat: Stacja lutownicza |
| treker napisał/a: | http://ndn.com.pl/index.p...=20&id_firmy=12
"369 profesjonalny zestaw lutowniczy z elektroniczną regulacją temperatury" |
To cudo kosztuje 365 zł . Aż tak bardzo mnie mama nie kocha żeby mi kupić na początek taki sprzęt xD. Wolałbym coś właśnie tańszego jak pisał Kanday.
Ja dopiero zaczynam z robotyką, a nie wiem jak dalej się wszystko potoczy, więc na początku lepiej kupić "gorszy" sprzęt, żeby potem móc kupić "lepszy" |
lucyfer666
|
Forum: Zupełnie "zieloni" Wysłany: 02 Wrz 08 06:04 Temat: Stacja lutownicza |
Ach to tak! Dzięki . 120 zł jeszcze ujdzie bo jak mamuśka by zobaczyła cenę co podałem wcześniej to by mi co najwyżej fakacza pokazała . Dzięki w takim razie za pomoc. Jak coś to jeszcze się odezwę w tym temacie, ok? |
Temat: Dlaczego tylko BASCOM? |
lucyfer666
Wyświetleń: 439
|
Forum: Mikrokontrolery Wysłany: 02 Wrz 08 07:21 Temat: Dlaczego tylko BASCOM? |
Jako że umiem programować (głównie pascal, c++ oraz assembler) mam pytanie. Dlaczego wykorzystujecie tylko BASCOMa? Według mnie o wiele więcej możliwości ma asm. Dodatkowo w BASCOM'ie, jak w innych językach wyższego poziomu trzeba myśleć normalnie (tzn logicznie) jak każdy człowiek, jednakże w assemblerze trzeba myśleć jak procesor! Wprawdzie podstaw jest więcej niż w BASCOMie, lecz po ich opanowaniu można pisać całkiem niezłe oprogramowanie małym nakładem kodu źródłowego.
Co o tym myślicie? Czekam na Wasze opinie na ten temat. |
lucyfer666
|
Forum: Mikrokontrolery Wysłany: 02 Wrz 08 08:01 Temat: Dlaczego tylko BASCOM? |
| marek91 napisał/a: | Po drugie: jest dużo prostszy od c++, assemblera i pascala
Pascala miałem w szkole i KOMPLETNIE NIC nie zrozumiałem. |
Bez jaj... Dopiero co poszedłem do technikum informatycznego, koleś powiedział że pascal przez 1st rok... Dosłownie żal... Łyknąłem go w 2 tygodnie... Ale nie każdy jest we wszystkim dobry .
| Kshaq napisał/a: | | Bascom jest o tyle wygodny, że ma dużo wbudowanych gotowych procedur do obsługi peryferiów, ale w internecie można znaleźć gotowe programy w każdym języku. |
A wiesz na jakiej zasadzie działają te procedury? I tu pojawia się lepsza praktyczność asma. Piszesz wszystko sam i zaś w razie problemów można łatwiej popoprawiać ewentualne błędy, bo wiesz co i jak chodzi . A jeśli chodzi o "gotowce" to też nie popieram... |
lucyfer666
|
Forum: Inne Wysłany: 02 Wrz 08 08:11 Temat: Recykling |
Dzięki za pomoc "Chopaki" . Już rozumiem o co chodzi. A za pomoc "pomógł" oraz "browar" |
lucyfer666
|
Forum: Mikrokontrolery Wysłany: 03 Wrz 08 09:32 Temat: Dlaczego tylko BASCOM? |
| Kshaq napisał/a: | | A tak poważnie to też wolę sam napisać coś i dokładnie wiedzieć co siedzi w środku. To moje hobby, więc mogę sobie pozwolić na luksus popełniania błędów i zabawy w nieskończoność. |
Widzę kolega po fachu . Programowanie też jest moim hobby . Szczególnie pisanie w C++.
| Kshaq napisał/a: | | Ale jak Ci przyjdzie zrobić coś na już bo klient czeka, to się inaczej patrzy. |
A no o to chodzi. To już rozumiem. W takim razie sorry za trucie tyłka . |
lucyfer666
|
Forum: Artykuły Wysłany: 03 Wrz 08 08:36 Temat: Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie |
Skąd można wziąć listwę ARK350-2/BL? Patrzyłem na allegro i w 3 sklepach internetowych (TME, Seguro i Nikomp) i nie znalazłem .
EDIT:
Mam 2 stronki, na których znalazłem płytki uniwersalne. Które z nich polecacie do Waldzia?
RAZ
DWA |
lucyfer666
|
Forum: Artykuły Wysłany: 03 Wrz 08 09:13 Temat: Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie |
Dzięki . Od razu zamawiam! Jak już ukończę elektronikę robota, to wrzucę fotkę, jeśli można . |
Temat: Wykorzystanie spienionego PCV |
lucyfer666
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 4375
|
Forum: Artykuły Wysłany: 04 Wrz 08 07:15 Temat: Wykorzystanie spienionego PCV |
Znalazłem spienione PCV na allegro i nie wiem czy kupić. Wziąć 2 arkusze czy 1 wystarczy?
http://www.allegro.pl/ite..._nie_tylko.html |
lucyfer666
|
Forum: Artykuły Wysłany: 04 Wrz 08 08:01 Temat: Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie |
| Kshaq napisał/a: | Nie tylko można, a nawet trzeba
Będzie mi miło zobaczyć efekt Twojej pracy. |
Fajnie wiedzieć, że ktoś jest zainteresowany pierwszymi krokami początkującego . Takie coś dodaje chęci i motywację do dalszej, lepszej pracy. Dzięki bardzo .
Ale zanim ukończę "flaczki" jeszcze muszę do końca części skompletować . |
lucyfer666
|
Forum: Artykuły Wysłany: 04 Wrz 08 08:11 Temat: Wykorzystanie spienionego PCV |
A skąd wziąć? Wiem że można odpadki sobie zabrać z agencji reklamowych, ale u nas chyba takowych nie ma . Skąd jeszcze możnaby pozyskać tanio? |
lucyfer666
|
Forum: Artykuły Wysłany: 08 Wrz 08 02:56 Temat: Wykorzystanie spienionego PCV |
| Ale to ze sklepów chyba tak nie do końca za darmo, co? |
| |