Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Znalezionych wyników: 188
Dioda.com.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Line follower robot.
misiek1994

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 2206

PostForum: Nasze sukcesy    Wysłany: 16 Sty 08 10:05   Temat: Line follower robot.
Na zdjęciu znalazłem kwarc. Na schemacie nie ma go. A znowu w programie jest on uwzględniony. Wyjaśnij.
  Temat: Porady dla początkującego robotyka - lutowanie.
misiek1994

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 988

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 08:57   Temat: Porady dla początkującego robotyka - lutowanie.
LUTOWANIE

Postanowiłem napisać swój pierwszy artykuł, który będzie przeznaczony dla początkujący (tych sprowadzonych już na ziemie – z robotów humanoidarnych do zwykłych beamków). Napisałem coś na temat praktyki.

++„Jak lutować, żeby było dobrze?” - kilka razy słyszałem to pytanie. Musimy wrócić do początku. W elektronice spotykamy się z tzw. lutowaniem miękkim (temperatura nie przekracza 450 C), a elementy lutuje się spoiwem potocznie zwanym cyną. Nie wystarczy stopić cyny, bowiem trwałość lutu nie wynika z przyklejenia jej do miedzi!!! Najprościej mówiąc, gdy lutujemy cyna rozpuszcza wierzchnią cienką warstwę miedzi i tworzy się pewien rodzaju stop, który jest niezbędny do prawidłowego lutowania! Niestety elementy lutowane pokryte są warstwą tlenków, dlatego potrzebujemy TOPNIKA. W wysokiej temperaturze pomaga usunąć wspomniane tlenki, a zarazem nie dopuszcza do późniejszego odradzania się ich (w zasadzie to tworzą się nowe, a nie uaktywniają stare). Rysunek ilustruje przekrój strefy połączenia podczas lutowania.++

Warto zapamiętać, że w czasie lutowania nie ma sensu używać dodatkowego topnika – w cynie zawarte są jego wystarczające ilości (ok. 2-3% jej masy to właśnie topnik), za to podczas pobielania okazuje się on bezcenny. W roli topnika w większości używamy zwykłej kalafonii, lecz niekiedy potrzeba („mocniejszej”) pasty lutowniczej.
„Znajomy blacharz (mechanik, dekarz etc.) polecił mi rewelacyjny topnik.” Spójrzmy prawdzie w oczy – niech poleca komuś innemu :) Jeżeli byśmy użyli, nawet w niewielkich ilościach, takiego topnika musimy od razu obmyć nasza płytkę odpowiednim rozpuszczalnikiem.

W lutowiu jest ponad 60% cyny (chem. Sn), a niecałe 40% ołowiu (chem. Pb). Czasami zdarzają się dodatki innych pierwiastków.
Dobry i zły lut.

Sami musimy nabrać wprawy w lutowaniu, ja tylko przedstawię to tak oględnie.
Dobry lut to taki, w którym nie jest ani za dużo, ani za mało cyny. Powinien lśnić.

Zły lut to taki, w którym jest za dużo, albo za mało cyny. Jest matowy.

Aby cyna dobrze zwilżyła miedź element powinien być grzany 2-3 sekundy, a następnie należy przytknąć do niego kawałek cyny. Musimy sobie uświadomić, że niedogrzanie elementu jest równie złe jak jego przegrzanie!!!
W żadnym wypadku nie próbujemy lutownicą złapać cyny, a następnie strząsnąć ją na element!!! To kategoryczny błąd!!! Coś takiego możemy zaobserwować tylko na tanich filmach z TVP!!!
Wybór odpowiedniego sprzętu.

Na początek wystarczy nam jakaś tania lutownica (20-40W, grzałka), oraz kilka narzędzi:
kalafonia (topnik) – opis w tekście,

odsysacz do cyny – jak nazwa wskazuje służy do odsysania zbędnej cyny,
cążki boczne – służą do obcinania zbędnych końcówek elementów (zawsze obcinamy po lutowaniu, nigdy wcześniej na oko).

Muszę jeszcze wrócić do lutownicy. Jeśli dysponujemy dość dużą gotówką (50zł +) możemy zaopatrzy się w stacje lutowniczą (niektórzy mylą ją z lutownicą transformatorową – to dwie inne rzeczy). Teraz nie będzie nam tak niezbędna, ale w przyszłości na pewno się przyda. Zresztą z doświadczenia wiem, że tanie lutownice bardzo szybko się psują. Zamiast kupować 5 lutownic „dziadoskich, szajzu etc”, kupmy stacje, a na pewno zaoszczędzimy. W żadnym wypadku nie kupujmy lutownicy transformatorowej. Jest ona przeznaczona dla ekspertów. Gdybyśmy ją używali nabawilibyśmy się złych nawyków (jest za ciężka).

Lutowanie bezołowiowe – dla dociekliwych.
1 lipca 2006 roku wszedł w życie przepis o redukcji szkodliwych substancji wydany przez parlament europejski. W praktyce oznacza to, że sprzęt elektryczny i elektroniczny, który wchodzi na rynek nie może zawierać ołowiu. Mimo iż, duże przedsiębiorstwa (firmy) mają poważny kłopot my możemy spać spokojnie – hobbyści nadal mogą używać cyny z ołowiem.

Mam nadzieje, że mój artykuł okazał się pomocny.
Wszelki niejasności, uwagi, sugestie proszę kierować na adres misiek1994@gmail.com lub na gadu-gadu 8752941.

Jeżeli będzie duże zainteresowanie – artykuł rozwinę.
Pozdrawiam
misiek199

EDIT: UWAGA! Część z tego materiału (pierwsza rzucająca się w oczy) została napisana pod wpływem przeczytania artykułu z edw autora P.Góreckiego!!! Jest zaznaczona plusami!
  Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
misiek1994

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 865

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 09:47   Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
Artykuł tym razem na temat bramek logicznych - podstawowego materiału budulcowego w elektronice cyfrowej. Opisałem:
-NOT
-AND
-NAND
-OR
-NOR
-ex-OR
-ex-NOR

=========================

W artykule tym zaznajomimy się z bramkami logicznymi – podstawowym materiałem budulcowym w elektronice cyfrowej. Wyróżniamy dwa stany na bramce 1 i 0. 1 to napięcie powyżej 2,7V (prościej 5V), a 0 to poniżej 2,7V.

Bramka NOT
Zwykłe przeczenie (negacja). Jak ustawimy na jej wejściu 1 to da na wyjściu 0 i odwrotnie.

schemat

Bramka AND (iloczyn logiczny)
Najprościej mówiąc możemy pomnożyć sobie pierwsze wejście i drugie. Wyjdzie nam stan na wyjściu.

schemat

Bramka NAND
(negacja iloczynu)
Odwrotnie do AND'a

Bramka OR (suma logiczna)
Sumujemy pierwsze i drugie wejście :)

schemat

Bramka NOR (negacja sumy)
Odwrotnie do OR.

Bramka ex-or
Mało kiedy ta bramka jest wykorzystywana.

Bramka ex-nor
Odwrotnie do ex-or

Tak jak wcześniej uwagi na misiek1994@gmail.com lub gg 8752941.
Pozdrawiam
misiek1994

PS: W załączniku format worda i openofica.

//Treker/ Dodałem wersję on-line
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 10:55   Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
Próbowałeś obydwa pliki?
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 11:13   Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
OK Wybaczam ten znaczek :D A tak w ogóle to dzięki, bo mi się nie chciało wysyłać tylu obrazków.
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 02:43   Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
W 24h to naprawie. Bądźcie cierpliwi. Pozdrawiam
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 05:05   Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
jednak nie jest to do końca sprawa tak oczywista. W większości aby zrobić taką bramkę wystarczą 3 mosfety i troche kabelków. Ja najbliższy sklep mam 20km ode mnie, czyli nie zawsze mi się tam chce jechać. A bramki z mosfetów wcale nie są takie głupie.
  Temat: Porady dla początkującego robotyka - lutowanie.
misiek1994

Wyświetleń: 988

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 01 Lip 08 09:09   Temat: Porady dla początkującego robotyka - lutowanie.
Nie do końca. Końcówka elementu nie jest zalana od góry cyną (tylko po bokach). Zresztą nie kućmy się. Ważne jest przede wszystkim aby miał połysk (nie był matowy) i nie było na nim ani za mało cyny, ani za dużo. Jeżeli się rozleje tak jak ty to przedstawiłeś to też napewno nie będzie źle. A tak wogóle to zależy to też od płytki i przewierconych "kółeczek" do których lutuje się elementy.
Pozdrawiam
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 02 Lip 08 08:27   Temat: Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!
wiem, ale jak nie mamy odpowiedniego scalaka. albo potrzebujemy tylko jedną bramkę można zrobić mosfetów.
Pozdrawiam

PS: Wygląda na to, że tylko danielowi nie podobają się moje artykuły:(

** Dodano: 2008-07-02, 10:43 **
Jeszcze jedno: rozumiem, że mój artykuł nadal bierze udział w konkursie?
  Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
misiek1994

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 856

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 02 Lip 08 09:03   Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
Przedstawiam wam artykuł, dzięki któremu (jeśli jeszcze nie umiecie) nauczycie się tworzyć własne płytki drukowane. Zdjęcia sa tam dość nowe (wczorajsze, jeszcze gorące:D:D:D). Artykuł miałem zamieścić wczoraj, ale nie wyszło. Opisuje w nim metode "żelazkową"
Tak jak zwykle uwagi, sugestie na misiek1994@gmail.com lub gg 8752941.
Pozdrawiam
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 02 Lip 08 09:34   Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
treker napisał/a:
Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką.

Po 1:

Cytat:
Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym.

Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy.

Po 2:

Cytat:
Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy.

Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam

Po 3:

Kod:
5.    Wydłubujemy [b]cyrklem[/b] resztki papieru,

Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców.

Po pierwsze: nie wiem, czy zauważyłeś, ale w moim wykonaniu była płytka smd.
Po drugie i trzecie: ja właśnie tak robie i nigdy nie zepsułem ścieżek!!!
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 02 Lip 08 12:46   Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
poprawiłem. A tak wogóle to czy ten artykuł bierze wreszcie udził w konkursie, czy nie?? I czy ewentualnie, gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat ;P) to mógłby brać?
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 02 Lip 08 01:02   Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
No wiecie, ja wole żeby zielony wiedział jak lutowac, co to bramka, znał podstawowe elementy elektroniczne, a nie wiedział jak zbudowac przekładnię (to dopiero później).
Robotyka to również dział elektroniki.
Uważacie, że początkujący prędzej zroi robota znając mechanikę, czy elektronikę?
Elektronika jest trudniejsza i to na niej według mnie trzeba się skupić!

** Dodano: 2008-07-02, 14:04 **
Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje! A i moge wiedzieć kto z modów jest za mną, a kto przeciw mnie??
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 02 Lip 08 06:56   Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
jeszcze jdno. Umówmy się tak ja napisze jeden (może dwa) pożądny artykuł na temat robotyki, a wy mi zaliczycie do konkursu wszystkie. OK?? :-P :-P :-P :-P :-P :-P
misiek1994

PostForum: Zupełnie "zieloni"   Wysłany: 03 Lip 08 10:27   Temat: Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
Aaaaaaaaaaaaaaa... załapałęm wreszcie ;-) Rozumiem, że konkurs kończy się dokładnie 31lipca?
  Temat: Artykuł - Od czego zacząć ? Tu poznasz Odpowiedź
misiek1994

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 748

PostForum: Kosz   Wysłany: 17 Lip 08 12:16   Temat: Artykuł - Od czego zacząć ? Tu poznasz Odpowiedź
Tego waldka światłoluba zwaliłeś chyba z elki ;P A poza tym pomyliłeś tranzystory. o ile się nie myle przy silniku powinien być bc557c. pozdrawiam
  Temat: BEAM: Line follower dla początkujących.
misiek1994

Wyświetleń: 700

PostForum: Artykuły   Wysłany: 17 Lip 08 02:54   Temat: BEAM: Line follower dla początkujących.
Przedstawiam bardzo prostego line followera, który nie wymaga programowania.
Schemat:

Opis działania:
Powszechnie wiadomo, że czarna powierzchnia nie odbija światła, dzieki temu bez problemu buduje się roboty podążające za linią. W naszym przypadku urzyłem czterech czujników.
1) Dioda IR emituje światło podczerwone.
2) Jeżeli fototranzystor je odbieże cały prąd, który idzie przez rezystor (u mnie dla każdego z czterech czujników sa to odpowiednio rezystory r12, r13, r14, r15) jest "ściągany" do masy - sygnał, że robot jest na białej powierzchni - na wyjściu mamy 0. Jeżeli robot jest na czarnej powierzchni, wtedy światło nie zostaje odbite, fototranzystor nie zadziała i cały prąd z rezystora idzie na komparator - na wyjściu mamy 1.
3) Jeżeli na którymś z czujników jest 1 to cały prąd idzie przez potencjometr i otwiera tranzystor, który załącza dodatkowy prąd na silnik - tym samym silnik kręci się szybciej i robot skreca.
Strojenie:
1) Kładziemy robota na czarnej powierzchni i kręcimy potencjometrem PR1, aż diody LED się zapalą. Kładzimy robota na białej powierzchni - diody led powinny zgasnąć.
2) Potki PR2-PR5 służą do ustawiania w jakim stopniu robocik nasz powinien skręcać. Jeżeli ustawimy max. rezystancje to będzie jechał prosto.
3) Potkiem PR6 ustawiamy ile prądu ma dopływać do silniczków, w przypadku, gdy żaden z czujników nie załącza tranzystorów.

pozdrawiam
misiek1994

//daniel93
Rezystory R12-R15 mają po 10K.
Układ scalony to TL084, lub lm324.
  Temat: Warsztacik i początki robotyki
misiek1994

Wyświetleń: 490

PostForum:    Wysłany: 18 Lip 08 10:55   Temat: Warsztacik i początki robotyki
Ikar napisał/a:
Ta lutownica nie jest dobra ale w sumie sam od podobnej zaczynałem ;) . Tak wiec takie cosik powinno na sam początek wystarczyć bo jak ci się nie spodoba to hobby to żadna strata. Ale szukaj o większej mocy bo 25w to za mało. Ja bym celował w takie coś wydaje sie być niezłe jak na początek no i dłużej posłuży
KLIK!! KLIK!!
pozdro

Nie zgadzam się z tobą! Czym lutownica ma większą moc, tym szybciej się grzeje, ale również tym łatwiej można cos przepalić. Ja osobiście używałem na początku 25W, potem 30w, a teraz używam (niestety!) transformatorówki. Następnym moim wyborem będzie najtańsza stacja lutownicza z alegro (ok.50zł) - taką też polecam. Jakbym od razu ją kupił wtedy nie zmarnowałbym w sumie ok.40zł na te lutowniczki, które się bardzo szybko psują (chodzą niecały rok).
  Temat: Najlepsze sklepy internetowe z elektroniką
misiek1994

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 1537

PostForum: Linki   Wysłany: 18 Lip 08 10:58   Temat: Najlepsze sklepy internetowe z elektroniką
dodam jeszcze, że jeżeli kupujecie jakiś droższy element spojrzyjcie na www.elecena.pl
  Temat: Warsztacik i początki robotyki
misiek1994

Wyświetleń: 490

PostForum:    Wysłany: 19 Lip 08 08:14   Temat: Warsztacik i początki robotyki
Ty widziałeś taką stacje w sklepie, a ja u kumpla. Nigdy na nia nie narzekał. Zreszta znajdź wyższej klasy stacje w takiej cenie. Używałem bardzo długo 25W lutownic i nigdy mi nie ostygały, ani nie miałem niedogrznych lutów. jak chcesz to pokaże ci płytki, kóre lutowałem!!!
  Temat: [Kupię] Książkę na temat programowania w bascomie.
misiek1994

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 142

PostForum: Sprzedam/Kupię/Zamienię   Wysłany: 19 Lip 08 11:00   Temat: [Kupię] Książkę na temat programowania w bascomie.
Najbardziej pożądam tytułów M. Wiązany ("Porgramowanie mikrokontrolerów avr w j. bascom) oraz P. Góreckiego (chyba "mikrokontrolery dla początkujących), jednak jestem otwarty również na inne książki z tej kategori.
pozdr,
misiek1994

PS: Może ewentualnie, wie ktoś z kąd moge ściągnąć skany (oczywiści w celach reklamy - zostaną usunięte w ciągu 24h ;-) )
  Temat: Artykuł - Od czego zacząć ? Tu poznasz Odpowiedź
misiek1994

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 748

PostForum: Kosz   Wysłany: 19 Lip 08 11:22   Temat: Artykuł - Od czego zacząć ? Tu poznasz Odpowiedź
Człowieku widać, że to nie twój robot!!! Nie masz zielonego pojęcia. W tej chwili istnieją dwa herbie. Jeden na scalaku lm, który teraz dałeś, a drugi na tranzystorach (do którego jest zdjęcie). Schemat wcześniejszy był dobry, z tym że tranzystory były źle podpisane. W domyśle bc547 miał wysterować bc557, który odpowiednio załączał silnik. Ty je podmieniłeś i nie miało to prawa chodzić!!!

[ Dodano: 19 Lip 08 12:23 ]
Zresztą mógłbys sam go zbudować, a nie zdzierać wszystkiego w ząb z elki!
  Temat: Line follower dla początkujących.
misiek1994

Wyświetleń: 43

PostForum:    Wysłany: 19 Lip 08 08:01   Temat: Line follower dla początkujących.
koncepcja spadła jak grom z jasnego nieba ;-) w zasadzie to prawdopodobnie najprostsze i najgłupsze rozwiązanie line'a!
Pozdro
misiek1994
  Temat: Zewnętrzny rezonator 4MHz i Attiny2313
misiek1994

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 271

PostForum: Programowanie   Wysłany: 20 Lip 08 11:12   Temat: Zewnętrzny rezonator 4MHz i Attiny2313
O ile się nie yle (dawno tego nie robiłem) to przestaw clck (clock - zegar).
  Temat: Płytka dla m32
misiek1994

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 526

PostForum: Sterowanie   Wysłany: 21 Lip 08 10:57   Temat: Płytka dla m32
Zastanawiam sie tylko, czemu nie przestawisz się na smd. Ostatnia moją płytke z atmega8 w obudowie tqfp32 bez problemu polutowałem transformatorówką. Nie jest to rzadna większa sztuka, a daje satysfakcje jak twoje projekty są 5x mniejsze od projektów kolegi. Ceny właściwie są te same. Naprawdę zachęcam i wręcz namawiam ciebie i całe forum ZACZNIJCIE ROBIĆ PŁYTKI W SMD!!!
  Temat: Płytka stykowa - Czy warto ??
misiek1994

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 604

PostForum: Warsztat   Wysłany: 21 Lip 08 11:01   Temat: Płytka stykowa - Czy warto ??
W zasadzie to różnie z nimi bywa. Jak komuś rzeczywiście nie chce sie lutować, to owszem - niech sobie kupi. Ale jak dla mnie (mimo, iż ją posiadam jakby co :-D ) to za duzo kombinacji. Osobiście mi schodzi 5x szybciej zlutować to do kupy niż zastanawiać się nad połączeniami na stykówce.
  Temat: Komunikacja z Attiny2313 przez RS232 w Visual Basicu
misiek1994

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 262

PostForum: Mikrokontrolery   Wysłany: 23 Lip 08 09:14   Temat: Komunikacja z Attiny2313 przez RS232 w Visual Basicu
treker napisał/a:
Ja mogę powiedzieć tylko, że taką komunikacje łatwo zrealizować za pomocą Delphi.

Popieram. Daj se spokuj z basicem, C etc. To sie bez problemu robi w delphi. Masz do komunikacja nawet gotowe moduły (do pobrania z netu), dzięki którym komunikacja z COM to dziecinada.
  Temat: Płytka stykowa - Czy warto ??
misiek1994

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 604

PostForum: Warsztat   Wysłany: 23 Lip 08 12:28   Temat: Płytka stykowa - Czy warto ??
Ja mam kable specjalnie do stykówki z avt. Ale zwykłe tez mogą być.
  Temat: Odbiór danych [BASCOM]
misiek1994

Wyświetleń: 277

PostForum: Mikrokontrolery   Wysłany: 24 Lip 08 02:03   Temat: Odbiór danych [BASCOM]
nie znam się do końca, ale z tego co wiem to poleceniem inkey odczytujesz ascii. Potem wystarczy ascii przekonwertować na zwykły znak funkcja Asc. jeżeli sie myle to mnie poprawcie.

[ Dodano: 24 Lip 08 03:07 ]
Sory, troche się zagmatwałem.
1. Wysyłasz L.
2. Odczytujesz ascii - 76
3. Konwertujesz na zwykły znak funkcja asc.
Tak, czy cie źle zrozumiałem??
  Temat: Jak zrobić robota? Jestem kompletnie zielony
misiek1994

Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 76

PostForum:    Wysłany: 25 Lip 08 08:16   Temat: Jak zrobić robota? Jestem kompletnie zielony
Brosper napisał/a:
Ja mam tą książkę ćwiczenia staram się robić chociaż wydają mi się bezsensowne. Wszystko wydaje mi się zależy od tego czy chcesz potem sam wymyślać układy a nie tylko je wykonywać z gotowych planów.

Rób i nie dyskutuj!!! :-P Te ćwiczenia naprawde dużo dają, jeżeli w przyszłości na powarznie chcesz zajmować sie elektroniką duzo z nich wyniesiesz!!! No chyba, że chcesz spocząc na dziecinnym czytaniu schemacików i robienia gotowców, to niepotrzebnie je kupowałeś. Apropo ja mam dwie te książki - może chce ktoś kupić?? Wogóle nie zniszczone (lekkie ślady urzywania objawiające się na końcówkach rogów książki). Cena na początek 45zł.

Strona 1 z 7
Skocz do: