Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: treker
25 Cze 08 01:16
mega pojazd !
Autor Wiadomość
sisiu17 

Wysłany: 13 Mar 07 02:46   

daniel93 napisał/a:
Ciekawe skąd weźmiesz antenę kierunkową, bo samoróbka za dobra nie będzie?

ze sklepu

a ty daniel93 coś pisałeś na innym forum o tym jak przesłać obraz przez cc1000pp co z tego wynikło ??

no i obraż może być czorno-biały mnie to nie przeszkadza ale nie pogniewam sie na kolorowy ;-)

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 13 Mar 07 04:19   

sisiu17 napisał/a:
a ty daniel93 coś pisałeś na innym forum o tym jak przesłać obraz przez cc1000pp co z tego wynikło ??

To dawno temu już było, ale wyszło, że nie ma szans...
Postaw piwo autorowi tego posta

sisiu17 

Wysłany: 13 Mar 07 08:14   

no to szkoda :-( ale z sterowaniem przez cc1000pp to jest dobry pomysł
a z tym obrazem to chyba zrobie kamere IP (wifi) dobra antenka lub jakiś wzmacniacz i będzie git co o tym myślicie ??

wchodze w to zrobie jednak jak mówiliścia na początku
czyli akmulator + przetwornica + płyta gł. = robot :mrgreen:
tylko jakie silniki

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 14 Mar 07 02:14   

Obsługa cc1000pp nie jest łatwa. W bascom'ie z góry mówie, że można o tym zapomieć (nie opłaca się).
Silniki poszukaj czegoś dobrego żeby się nie okazalo, że za słabe i żeby się nie spaliły nie oszczędzaj na nich ;)
Pozdr

sisiu17 

Wysłany: 14 Mar 07 06:41   

coś takiego ?
http://www.allegro.pl/ite...jnoga_nowy.html ale czy można podłączyć do 12V ??

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 14 Mar 07 07:32   

można byle nie pod więcej ale w tedy będzie miał mniejszą moc najlepiej napisz do sprzedawcy, żeby się nie okazało, że jak dasz 12V to on będzie ledwo zywy ;)

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 16 Mar 07 09:09   

Najlepiej 2x aku 12v i do każdego aku stabilizator, aby elektronika równo rozładowywała oba oku.

Oczywiście aku połączone w szereg ;)

bogdan_p 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 21 Mar 07 08:44   

Cytat:
Najlepiej 2x aku 12v i do każdego aku stabilizator, aby elektronika równo rozładowywała oba oku.

jestem ciekaw jak miałby wyglądać ten stabilizator !
przy założeniu 2 silniki to ok 20A bez obciążenia + ok. 10A na przetwornice dla PC
to typowy akumulator 45Ah zapewni może 1h pracy po czym z 10 h ładowania
za cenę proponowanych silników masz w miarę porządną wkrętarkę , gotowe przełożenie i bez problemu zasilisz układ 12V , podobnie lepiej kupisz używany laptop który ma tylko jedno napięcie zasilania , a nie budować przetwornicę do płyty głównej

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 22 Mar 07 02:52   

bogdan_p napisał/a:
Cytat:

jestem ciekaw jak miałby wyglądać ten stabilizator !
przy założeniu 2 silniki to ok 20A bez obciążenia + ok. 10A na przetwornice dla PC
to typowy akumulator 45Ah zapewni może 1h pracy po czym z 10 h ładowania
za cenę proponowanych silników masz w miarę porządną wkrętarkę , gotowe przełożenie i bez problemu zasilisz układ 12V , podobnie lepiej kupisz używany laptop który ma tylko jedno napięcie zasilania , a nie budować przetwornicę do płyty głównej

Nie wyraziłem się dość jasno, moja wina, przepraszam.
Po prostu gdyby elektronika pobierała prąd tylko z jednego akumulatora, to pojawiły by się po pewnym czasie różnice w naładowaniu akumulatorów.
Dlatego do każdego akumulatora trzeba podłączyć stabilizator i wyjścia z tych stabilizatorów połączyć. Dopiero stąd pobierała by prąd elektronika. (Pod pojęciem "elektronika", mam na myśli uC np. AVR i inna lekka elektronika)
Silniki oczywiście bezpośrednio do akumulatorów.

Napięcie do komputera trzeba by stabilizować impulsowo...

bogdan_p 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 23 Mar 07 05:28   

Cytat:
Napięcie do komputera trzeba by stabilizować impulsowo...

Daniel każdy komputera przenośny czy stacjonarny wymaga określonych wartości napięć stałych , a to z jakiego źródła będą dostarczone nie ma znaczenia , czy będzie to przetwornica impulsowa , zasilacz AC / DC , czy akumulator nie ma znaczenia
i nie ma to nic wspólnego z układami stabilizacji impulsowej , o której może sobie poczytaj

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 23 Mar 07 06:04   

Bogdan, chodziło mi o to, że są to duże prądy, ale jeśli autor odpowiednio zmniejszy "prądożerność" komputera, to wystarczy tradycyjna metoda.

bogdan_p 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 23 Mar 07 06:43   

duże prądy dostarczy każdy układ , nie musi być to przetwornica impulsowa
dlatego budowa przetwornicy DC / DC o prądach wyjściowych rzędu 20-30A i kilku napięciach wyjściowych jest bezsensu , jak można zastosować komputer o jednym napięciu zasilania

sisiu17 

Wysłany: 26 Mar 07 06:28   

no tak padło zdanie lepiej kupić laptopa to napewno ale ja mam już płyte główną i wszystko co potrzebne a teraz nie będe kupował laptopa (krucho już z kasą) a ja myśle że komputer nie będzie aż tak dużo prądu pobierał bo wkońcu to tylko:
płyta główna, hdd, pamięć RAM, kamera internetowa na usb i wifi
a przecież nie będzie monitora.
a jakby zastosować dobry zasilacz atx któryt będzie mało pobierał prądu no i ja myślałem 1 akmu do PC a drugi do silników

co o tym myślicie ??

bogdan_p 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 26 Mar 07 07:45   

Cytat:
przecież nie będzie monitora.

a co ma wspólnego monitor , z zasilaniem płyty głównej
zobacz jakie parametry ma zasilacz 200W który jest min. dla zasilania Twojego zestawu
+12V - 8.0A
+5V - 20.0A
+3.3V - 14.0A
-12v - 0.5A
może się okazać że prąd dla napięcia 3,3V jest jeszcze zbyt mały dla danej płyty i procesora
kolejna sprawa to płyta musi mieć kartę graficzną inaczej bios zgłosi błąd
teraz sobie przemyśl czy dasz radę zrobić taką przetwornicę z napięcia DC 12V

sisiu17 

Wysłany: 27 Mar 07 01:49   

no chyba masz racje ale czy nie da sie tego zrobić w całkiem inny sposób(w miare prosty) coś na uC ??

[ Dodano: 2007-03-27, 14:51 ]
narazie przynajmniej sterowanie sie zajmę ,a potem może bym dołożył kamerke IP albo coś innego wymyślić

[ Dodano: 2007-03-27, 15:19 ]
aha a co do zasięgu to coś takeigo jak na rysunku (czerwone kunkty to 2 miejsca - pokoje do nadawania sygnału ) myśle że lepiej będzie nadawać z tego pokoju bardziej na prawo bo tam jest wymagany większy zasięgo ok 100-150m
no i jakby nie było wielkich problemów z oprogramowaniem tego modułu cc1000 to bym sie skusił ;-)
co o tym sądzicie ?

[ Dodano: 2007-03-27, 15:24 ]
oto rysunek:

mobo.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 39,52 KB

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 27 Mar 07 05:28   

Jak bez kamery to spokojnie wystarczą moduły CC1000PP osiągniesz zasięg ponad 1km.(częstotliwości 433 MHz lub 868 MHz, cena 45zł za moduł nadawanie i odbieranie)
A jak kamera to kup kamerke bezprzewodową jakąś lepszą (może z 200m osiągniesz)
Pozdr

sisiu17 

Wysłany: 27 Mar 07 06:01   

no to dobrze ale co z oprogramowaniem tego ??
z tego co wiem to mogą być to uC AVR czyli attiny2313 , ale czy to wystarczy ?
no i w czym program czy BASCOM sie nada ?
no i czy pomożecie z programem ??
no i na jaką częstotliwość wybrać 433MHz czy 868MHz ?
mi sie wydaje że lepiej 868MHz bo słyszałem że na 433 jest bardzo dużo śmieci (zakłuceń)

a co do kamer to widziałem na allegro takie kamery IP o zasięgo ok 400m w otwartej przestrzeni ( cena ok 400zł :/ )

//daniel93
Ehhh, od kompa się zaczęło, na ATtiny2313 i BASCOMie się skończyło :-x

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 27 Mar 07 08:23   

attiny2313 to raczej sobie odpóść daj np mege32
Bascom raczej nie.

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 28 Mar 07 06:18   

Niestety C nie umiem w takim stopniu, aby obsłuzyć CC1000PP. Napewno znajdziesz coś gotowego do tego *:-)*

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 28 Mar 07 02:28   

do tych modułów są gotowce ;)

bogdan_p 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 28 Mar 07 08:11   

sisiu17 widzę że jesteś pełen zapału i chęci , ale to nie wystarczy aby zbudować robota
podstawa w każdej dziedzinie to wiedza i praktyka
z tego co piszesz jest to Twoja pierwsza konstrukcja , odradzam na początek budowę tego co zaplanowałeś
zrób sobie coś prostego bez żadnych bajerów , poznasz zasady konstrukcji , programowania itp , raczej nikt nie zaczyna od budowy " mega pojazdu " do wszystkiego trzeba powoli dojść , pośpiech jest złym doradcą

sisiu17 

Wysłany: 29 Mar 07 07:04   

no masz racje to moja pierwsza taka konstrukcja ale z elektroniką już miałem doczynienia nie raz (zegarki, oświetlenie, proste alarmy)
a co do programowania to sam już nie wiem akurat ucze sie bardzo intensywnie Bascoma i nie wiem czy opłaca sie uczyć od podstaw Assemblera
no a po co sie trudzić jak są gotowe programy ;-)

bogdan_p 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 29 Mar 07 09:03   

Cytat:
no a po co sie trudzić jak są gotowe programy

nie do końca jest tak pięknie , po pierwsze nawet mając gotowca trzeba umieć go wgrać do mikrokontrolera , nie każdy gotowiec spełnia wszystkie zadania jakie się zaplanuje tak więc wiedza w temacie programowania jest niezbędna
życzę Ci powodzenia , myślę że sam dojdziesz do tego że bez gruntownej wiedzy i doświadczenia nic nie da się zrobić , budowa samodzielnie robota to nie składnie kitu według instrukcji

sisiu17 

Wysłany: 30 Mar 07 03:54   

no masz racje to nie jest takie proste ale gotowy program może ułatwić zadanie

maciejc4

Wysłany: 13 Maj 07 03:44   

Witam!
Trochę odświeżę temat! I jak tam idzie Ci budowa tego robota? Czy mógłbyś wstawić zdjęcia?
Ja mam również pewien pomysł. Jeżeli jeszcze nie zacząłeś to obejrzyj ten link: http://www.terk.ri.cmu.ed...ot-overview.php Jest to kompletny opis robota, z kamerką oparty na płycie głównej Qwerk (niestety strasznie drogiej). Ja chciałbym złożyć podobnego robota opartego na układzie: ATNGW100 http://www.atmel.com/dyn/...SP&tool_id=4102 (również pod kontrola linuxa). Resztę podzespołów zostawiłbym taką jak w oryginale.
Po przeczytaniu linku o budowie tego robota mam pewność, że WIFI wystarczy do przesyłania obrazu. Mam jednak pytanie do bardziej zaawansowanych konstruktorów: Czy korzystając z ATNGW100 będę mógł zastosować oprogramowanie napisane pod Qwerk (i czy budowa robota będzie identyczna, poza zmienioną częścią?)?.
Pozdrawiam!
maciejc4
Zależy mi na zastosowaniu ATnGW100 zamiast Qwerk (z powodu ceny) jednak boję się problemów z programowaniem. Cena ATNGW100 wynosi: ~250zł natomiast Qwerk 1700zł. Reszta komponentów to koszt rzędu 200zł, więc za 450 można by mieć naprawdę fajny sprzęt. Dodać tylko jakiś manipulator\wysięgnik z odpowiednimi czujnikami i mamy robot mini-inspektor :D .

mictronic 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 13 Maj 07 03:56   

Ja juz robilem tego robota tzn wszystko tak jak wczesniej ,1 problem to to ze zastosowalem silniki od wycieraczek samochodowych jezdza zadowalająca lecz nieraz jeden silnik krzeci sie szybciej i robot zbacza 2 to to ze silnik od wycieraczek jest w obudowie metalowej i to jest masa silnika przez co dwa silniki nie moga rownoczesnie byc wlaczone chyba ze dwa oddzielne akumulatory :/ ja akurat mialem dwa aku ,siadalem na robota i jechalem ja waze 45 kg +10 kg aku + 4 kg robota =~60kg i to silniczki ciagnely :) 3 problem robot by byl duzy poniewaz ups zajmuje duzo miejsca silniki zajmowaju 3 czwarte robota + plyta glowna caly dolny poziom zajety musialbym zrobic jeszcze jedno pietro dla aku i ups'a:/ 4 problem duzy koszt wifi :/ ja wiekszosc zeczy mialem za darmo (silniki po znajomozci aku tez ) ups kiedys na allego za 40 zl bez aku! teraz takich tanich nie widze.

A ja teraz jestem w trakcie robienia manipulatora z silnikow od wycieraczek :p

maciejc4

Wysłany: 13 Maj 07 04:03   

A jakie podzespoły - płyta główna\mikroprocesor zastosowałeś? Czy mógłbyś wstawić zdjęcie/opisać konstrukcje i podać jej koszt? I czy znasz może odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie?
Pozdrawiam!
maciejc4

mictronic 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 13 Maj 07 04:05   

zastosowalbym plyte glowna z kompa ,nie moge dac juz zdjecia poniewaz rozmontowalem juz robota,nieanam odpowiedzi na twoje pytanie lecz to co dales w linku wyglada kusząco :)

maciejc4