|
Turbo wyścigówka |
| Autor |
Wiadomość |
samuraj22

|
Wysłany: 24 Wrz 08 09:53 Turbo wyścigówka
|
|
|
Witajcie. Mam w planach założyć się z Kolesiem który ma RC że mój samochodzik na sterowanie (zwykła formuła 1 ) jest szybszy od jego RC. Pomyślałem żeby po bokach przyczepić wkłady do rakiet Link Moje pytanka w związku z tym. czy samochodzik to wytrzyma? Czy jest jakiś gotowy układ do kupienia który by mi pozwolił odpalić silnik bezprzewodowo? obojętnie jak byle jakieś od 50 do 100 m
Ile takie cos może kosztować
PS. Wkrótce dam realne zdjęcia tylko je zrobie |
|
_________________ CS MUZYKA ROBOTYKA
 |
| Ostatnio zmieniony przez samuraj22 24 Wrz 08 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sabre

|
Wysłany: 24 Wrz 08 10:34
|
|
|
Nie, twój samochodzik tego nie wytrzyma, o ile nie odleci, to spłonie na starcie . |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 25 Wrz 08 01:50
|
|
|
Zrób napęd rakietowy z butelki wody i sprężonego powietrza |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 25 Wrz 08 02:39
|
|
|
Temperatury będą znaczne.. i jeśli nie odizolujesz jakoś ich od samochodziku to się pobliskie części plastikowe stopą ;]
tak to robią pro amatorzy http://www.youtube.com/watch?v=8iPLTHlrKlU ;]
Co do odpalenia.. to popatrz jak sie elektronicznie odpala rakiety modelarskie, i albo będziesz potrzebował wolnego kanału albo poprostu układziku który po np 5 s od naciśnięcia przycisku włączy silniki ( coś jak start w RoboSumo..)
Sam pomysł mało skuteczny, chyba ze jakieś silniki o znacznym ciągu lub długo-palące...
Powodzenia |
|
|
|
|
 |
Ikar

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 25 Wrz 08 11:23
|
|
|
Ja zanim zainteresowałem się robotyką to właśnie budowałem rakiety modelarskie i/oraz silniki do nich na paliwo karmelkowe. I powiem tak nawet fabryczne silniki potrafią wybuchać z powodu zatkania dyszy. Co do dwóch silników to nie uda Ci się ich odpalić równocześnie, a nawet jeżeli jakimś cudem się uda to nie znaczy że oba silniki będą pracowały tak samo.
Co do zdalnego odpalania to odradzam. Czemu???-zakłócenia. Dlatego modelarze zajmujące się tą tematyką korzystają z zapalarek przewodowych z zabezpieczeniami. Bo co by się stało jeżeli przypadkiem byłbyś przy modelu i silnik by odpalił, a trafiłbyś na wadliwy w najlepszym przypadku ogłuszy Cię i poleci na ciebie papier jeżeli model rakiety i silnik też jest z niego(pomijam dyszę). A pomyśl co by było jeżeli zbudować epoksydową rakietę z silnikiem z pcv?? Ostre kawałki mogły by cię nieźle poranić a nawet zabić. A teraz idźmy w bardziej zawansowane projekty i silniki z metalu. Co mamy przy wybuchu?-efekt granatu.
Jak widać było na filmie silniki rakietowe działają krótko i maja za zadanie tylko nadać pęd lekkiej rakiecie i autko nie pojeździ za długo.
Chyba podałem dosyć argumentów aby uznać że pomysł jest do niczego. Nie chcę tu nikogo urazić ale to jest brutalna prawda.
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
samuraj22

|
Wysłany: 26 Wrz 08 08:32
|
|
|
| Dzięki za zainteresowanie. No fakt jeżeli nie wystartują równo to nie ruszy ale gdyby dac 1 silnik a nie 2 wtedy może by się udało. ile może kosztować taki bezprzewodowy odpalacz? piszę ze szkoły więc zdjęcia dam w następnym poście. pozdro |
|
_________________ CS MUZYKA ROBOTYKA
 |
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 26 Wrz 08 04:47
|
|
|
| Jak już musisz to daj je centralnie pośrodku jeden na drugim... nawet jak nie odpalą równo to i tak będą prosto niosły. I słuchaj Ikara skoro się tym zajmował.. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 26 Wrz 08 07:22
|
|
|
Samuraj, czy ty nie umiesz czytać??? Ikar ci wyraźnie napisał, że jeżeli będą zakłocenia na x częstotliwości, a ty będziesz miał najtańszy sprzęt (<300zł) pracujący na właśnie takiej częstotliwości x i trafisz na wadliwą racę to ci strzeli ona prosto w nochal. Załóżny, że zakłócenia na transmisji to coś koło 30% przypadków, a wadliwe race to 2%. Z tego wynika, że sześć osób na tysiąc obrywa rakietką. Taką osobą możesz być ty. Na pewno szanse masz znacznie większe niż w totku.
[ Dodano: 26 Wrz 08 08:23 ]
Zapomniałem dodać, że powinieneś mieć jak najdłuższe autko, wted ynie powinno tak znosić na boki. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 26 Wrz 08 09:42
|
|
|
Ja bym po prostu na jednym servie/silniczku zamontował blaszki załączające zwykły układ odpalania...(zbędnego kanału pewnie nie masz... wiec zostaje przepinka z silnika głównego albo skrętu) Kondensatorek,drucik żarowy ... są na necie sposoby odpalania rakiet.
Ale tak żeby potrzebował chwili ("trudno odpalał") i liczyć że zakłócenia nie będą na tyle duże coby na odpowiedni czas załączyć mechanizm.. (jakaś zębatka czy coś na silniku, zeby potrzebowało znacznego obrotu tegoż do załączenia)
Może ktoś zrozumie tą paplaninę...
I oczywiście stań możliwie daleko i w okularach ochronnych |
|
|
|
|
 |
Ikar

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 26 Wrz 08 11:27
|
|
|
Może się zle wyraziłem bo wyszło że nie używają wcale zdalnego odpalania. A używają nawet samorub. Po prostu budują to na bardzo dobrej klasy (dosyć spore koszty) radiotelefonach pmr. Powiem więcej podpinają się po prostu pod wejście słuchawkowe/mikrofonowe i elektroniki jest analogowa bo taka wystarcza, takie radio-telefony mają wystarczającą filtracje. A chodzi tylko o podanie odpowiedniego sygnału. Jest jeszcze jedno ale tego jest bardzo mało bo to jest bardziej niebezpieczne od kabla. A żeby w ogóle odpalić silnik rakietowy bezpiecznie to do tego jest potrzebny odpowiednio przygotowany poligon. U modelarzy jest to zazwyczaj w szczerym polu tak aby rakieta nie wylądowała komuś na dachu itp. oraz miejsce jest tak przygotowywane aby w pobliżu (co najmniej 30 m-zależy od rakiety itp.) nie znajdował się żaden człowiek ani zwierze( nie jest to nigdzie zapisane ale tak się robi a z własnego doświadczenia mogę powiedzieć jakie silniki rakietowe mogą być nie obliczalne i czasem cuda sie robią (ja stosowałem kabel 50 m). A wątpię że znajdziesz miejsce gdzie pojeździsz autkiem i spełnisz warunek powiedzmy 30 m. Bo przy tym nie wystarczy zatroszczyć sie o własne bezpieczeństwo trzeba pomyśleć o innych !!
Wszystko wydaje się być przesadzane ale kto widział parę wybuchów nie tylko rakiet (no co silniki to nie wszystko czym się zajmowałem, nawet próbowałem splastifikować pewną mieszankę ale z marnym skutkiem) ten wie że ostrożności nigdy za wiele bo może udać się raz, dwa a za trzecim oślepi albo rękę urwie.
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
| Ostatnio zmieniony przez Ikar 26 Wrz 08 11:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 27 Wrz 08 04:13
|
|
|
Ja kiedyś widziałem na necie że koleś przerobił starą nokie na zapalnik puszczał sygnała i BUUUUUM tylko pomyśl co sie stanie jeżeli dostaniesz akurat smsa-reklame
[ Dodano: 27 Wrz 08 05:20 ]
| Cytat: | | Mam w planach założyć się z Kolesiem który ma RC że mój samochodzik na sterowanie (zwykła formuła 1 ) jest szybszy od jego RC. |
A wiesz o tym że nawet najgorsze modele RC jadą 60 km/h? |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
sobal44

|
Wysłany: 01 Paź 08 10:04
|
|
|
Mam pomysł taniego zdalnego sterowania tylko nie wiem czy zadziała.
W swoim zdalnym samochodziku odłączasz główny silnik, podlaczsz kabelki do przekaznika a przekaznik do kondensatora i zapalnika do silniczkow rakietowych.
silnik rakietowy odpalał by sie po nacisnieciu gazu i nawet sterować bys nim mogł
 |
|
|
|
|
 |
Shy

|
Wysłany: 21 Paź 08 05:08
|
|
|
Tak jak już ktoś tu pisał: Zrób silnik odrzutowy.
Może być najprostszy, czyli zwykła pusta butelka. Przyczepiasz ją do 4 kołek i zakrętkę podgrzewasz. Będziesz miał fajny eksperyment na potwierdzenie III zasady dynamiki.
Warunek jest tylko jeden- wyścig musi odbyć sie na krótkim dystansie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 25 Paź 08 12:11
|
|
|
| I jak tam wyścigówka ? Już ją wysadziłeś/spaliłeś czy jeszcze czeka na "swoje (ostatnie) 5 sekund" ? |
|
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 16 Lis 08 12:19
|
|
|
| Kolega wam nie odpowie, niestety wyleciał w powietrze podczas testów [*] |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
|
|