|
Jak przerobić serwomechanizmy do napędzania robotów? |
| Autor |
Wiadomość |
Treker 

Programuję w: Bascom
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): wormux29, Deimos |
 |
McRancor 

|
Wysłany: 16 Lut 07 06:57
|
|
|
| Lepiej wylutować płytkę z elektroniką całkowicie, zostawić same kable. Robot jest lżejszy i unikamy źródła potencjalnych problemów. |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): tromarek1 |
 |
pawel 

Programuję w: BASCOM, C
|
Wysłany: 16 Lut 07 08:04
|
|
|
| dzięki za kaki szczegółowy opis teraz już na pewno bez problemu sobie poradze. |
|
|
www.robotyka.net.pl |
|
|
|
 |
Treker 

|
Wysłany: 16 Lut 07 08:30
|
|
|
Właśnie też ostatnio myślałem o odłączeniu PCB i zostawieniu silnika, ale chyba po prostu wylutuję części z niej
Pozdrawiam |
|
|
Potrzebujesz pomocy - pisz na forum, nie mam czasu pomagać każdemu osobno na PW.
Jeśli Ci pomogłem użyj przycisku pomógł. |
|
|
|
 |
Daniel93 

Posty: 397 Pomógł: 11 razy Piwa: 42/13 Skąd: Sanok(okolica)
|
|
|
|
 |
Treker 

|
|
|
|
 |
abxyz 
Expert programowanie

Programuję w: laptoku
|
Wysłany: 27 Kwi 07 11:55
|
|
|
| Ach! szkoda niszczyć sprawne serwomechanizmy; do napędu kół robota można wykorzystać silniki wydobyte ze zużytego sprzętu (magnetofony, walkmany, cdromy od PC itp.). Sprzęty te zawierają w swym wnętrzu wraz z silnikiem przekładnie, najczęściej w postaci kółek sprzężonych gumowymi paskami. |
|
|
|
|
|
 |
pawel 

|
Wysłany: 26 Gru 07 06:11
|
|
|
| Człowiek to istota wygodna, łatwiej przerobić serwo niż robić własną przekładnie. |
|
|
www.robotyka.net.pl |
|
|
|
 |
JFKCorp 

|
Wysłany: 15 Lip 08 10:17
|
|
|
Witam!!
Czy ktoś może wie gdzie można kupić kółka zębate na własne serwomechanizmy? |
|
|
Na prawdziwą chwałę i uznanie zasługuje Ten, który stworzył umysł ludzki, mogący tworzyć roboty. |
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 16 Lip 08 08:13
|
|
|
| Na stronie http://www.modelnet.pl/ znajdziesz trochę różnych zębatek, może coś dopasujesz. |
|
|
Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
JFKCorp 

|
Wysłany: 19 Lip 08 10:45
|
|
|
| Dzięki za pomoc. Czegoś poszukam. |
|
|
Na prawdziwą chwałę i uznanie zasługuje Ten, który stworzył umysł ludzki, mogący tworzyć roboty. |
|
|
|
 |
Treker 

|
|
|
|
 |
seba2112 

|
Wysłany: 08 Lut 09 09:29
|
|
|
| czy jest możliwość przerobienia serw modelarskich z metalowymi trybami ?? jesli tak to w jaki spodób ?? za pomocą jakich narzedzi ?? |
|
|
|
|
|
 |
pawel 

|
Wysłany: 08 Lut 09 10:12
|
|
|
| Nie rozbierałem nigdy jeszcze serw z metalowymi trybami, ale chyba wyglądają tak samo. Narzędzia to pilnik i dużo cierpliwości. Musisz spiłować blokadę na jednym z kół zębatych. |
|
|
www.robotyka.net.pl |
|
|
|
 |
GruX 

|
Wysłany: 09 Lut 09 09:29
|
|
|
| Akurat w wypadku serw z metalowymi zębatkami sprawa jest jeszcze prostsza niż w wypadku serw z plastikowymi przekładniami. Wystarczy jedynie wyjąć/wyrwać stalowy bolec umieszczony w jednej z zębatek np. kombinerkami. |
|
|
Member of RoboTech
RoboTech sponsored by Realitynet |
|
|
|
 |
Nawyk 
AiR PW

|
Wysłany: 17 Lut 09 12:34
|
|
|
hmm właśnie udało mi się przywrócić do prawie pierwotnego stanu zmodyfikowane kiedyś (z wielkim bólem serca;)) serwo hitec'a HS-322HD. Wykręciłem potencjometr, odlutowałem od niego przewody i zaizolowałem je. Zamiast odcinać trzyżyłowy przewód, "zmostkowałem" przewody zasilające (czerwony i czarny) - czyt. połączyłem luty od nich zaizolowanymi przewodami z lutami przy silniku; spiłowałem blokadę zębatki. Dzisiaj po prostu usunąłem "mostek", przylutowałem potencjometr a w miejscu dawnej blokady wywierciłem maleńki otwór i wetknąłem weń plastikowy kołek. Wszystko śmiga po staremu:)
Osiągnięcie co prawda mało spektakularne, ale może uświadomi "płaczącym" nad modyfikacją serw (cena lenistwa;)), że nic straconego
Pozdrawiam
PS uprzedzając może komentarze - żadnych problemów z działaniem takiego "zmostkowanego" układu nie było, wszystko działało normalnie (oczywiście żółtego kabla do niczego nie podłączałem, złącze na PCB składało się z dwóch goldpinów z przerwą w środku) |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez Nawyk 17 Lut 09 01:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
asio_rek123 

|
Wysłany: 25 Lut 09 03:22
|
|
|
abxyz, | abxyz napisał/a: | | Ach! szkoda niszczyć sprawne serwomechanizmy; do napędu kół robota można wykorzystać silniki wydobyte ze zużytego sprzętu (magnetofony, walkmany, cdromy od PC itp.). Sprzęty te zawierają w swym wnętrzu wraz z silnikiem przekładnie, najczęściej w postaci kółek sprzężonych gumowymi paskami. |
no tak masz racje ale potrzebne są dwa takie same to po pierwsze ale i muszą byc dość silne to po drugie |
|
|
|
|
|
 |
Nawyk 
AiR PW

|
Wysłany: 25 Lut 09 09:48
|
|
|
| zgadzam się z przedmówcą - serwa są lepsze dla początkujących, bo próby złożenia przekładni dla silników mogą skutecznie zniechęcić do budowy urządzenia.. |
|
|
Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska |
|
|
|
 |
Robotboy 

|
Wysłany: 04 Mar 09 06:30
|
|
|
| No a przecież z serwa wychodzą 3 kable a z silnika 2. |
|
|
|
|
|
 |
BoBBy 

Programuję w: Bascom / C
|
Wysłany: 04 Mar 09 07:16
|
|
|
| Z czego 2 to sailanie, trzeci odpowiedzialny jest za sterowanie i można podpiąć go bezpośrednio do uC, bez zbędnych mostków. Poszukaj sobie zasady działania serwa, konkretnie sposobu sterowania nim. |
|
|
|
|
|
 |
Robotboy 

|
Wysłany: 04 Mar 09 08:14
|
|
|
| Ale czy przy silniku sa 3 kable?? Bo jak wywalę cala elektronikę to jak mam to podlaczyc. |
|
|
|
|
|
 |
Le_Cheque 

|
Wysłany: 04 Mar 09 08:56
|
|
|
Jak widać wszystkie 3 kable przylutowane są do płytki z elektroniką. Wywalasz elektronikę, wybierasz sobie 2 z tych kabli (obojętnie jakie) i wlutowujesz do silnika tylko tak, żebyś pamiętał, który to plus, a który minus
Tu masz łopatologicznie wytłumaczone:
http://www.scribd.com/doc...-Serwomechanizm |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez Le_Cheque 04 Mar 09 09:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robotboy 

|
Wysłany: 04 Mar 09 09:01
|
|
|
| A potniej do odbiornika jak to wpinam?? I jak do tego jeszcze podlaczyc pakiet zasilający. |
|
|
|
|
|
 |
Nawyk 
AiR PW

|
Wysłany: 04 Mar 09 09:09
|
|
|
Zakładając, że pisząc "odbiornik" masz na myśli jakiś układ sterujący/zasilanie, wtedy wykorzystujesz tylko dwa kable które przylutowałeś do wyjść silnika który jest w serwie - trzeci kabel Cię nie interesuje. Te dwa podłączasz jak zwykły silnik (takie przerobione serwo to zwyczajny silnik z przekładniami) i to jest cała idea pomysłu z przerabianiem serw - żeby mieć sam silnik z przekładniami w ładnej i dość szczelnej obudowie.
Le_Cheque zapomniał wspomnieć, że prócz wywalenia elektroniki trzeba też odczepić potencjometr i spiłować blokadę na jednej zębatce. Ale o tym przecież jest cały pierwszy post.
I nie rozumiem problemu z podłączeniem pakietu zasilającego - podłączasz tak jak potrzebujesz w projekcie (bezpośrednio czy przez mostek H - obojętnie) |
|
|
Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska |
| Ostatnio zmieniony przez Nawyk 04 Mar 09 09:15, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |