|
Jak wykonać gąsienice do robota? - opis |
| Autor |
Wiadomość |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 27 Mar 07 04:48 Jak wykonać gąsienice do robota? - opis
|
|
|
Trudno jest znaleź coś gotowego, sprawnego i taniego, ale przy nie dużym nakładzie pracy możemy utworzyć idealne jak dla nas gąsienice.
Wystarcz kilka rzeczy:
-Nity
-Nitownica
-Blaszki
-Kawałki gumy
-Dwa łańcuchy rowerowe
-Podkładki pod nity
Przez kawałki gumy przekładamy nity, a z drugiej strony nakładamy blaszki
Następnie nitujemy w całość konstrukcje z nakładki->łańcucha->blaszki->gumy
Jak trochę popracujemy dostaniemy ładne i równe gąsienice.

Rozwiązanie to jest bradzo dobre gdyś napęd można przekazać w bardzo prosty sposób
Wystarczą po 2 zębtaki z koła rowerowego, ale niestety należy trzeba obciąc co drugi ząb (palnik,szliwfierka kątowa), ale dla chcącego to żaden problem

Fotografie zaczerpnięte z http://nemesisrobot.spaces.live.com/ |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): rafiki7 |
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 377 Otrzymał 17 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 27 Mar 07 07:54
|
|
|
| A skąd wziąć taką gumę? |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 27 Mar 07 08:13
|
|
|
Nie wiem dokładnie, mam tylko fotki opakowania w czym to było, może komuś się uda rozszyfrować
 |
|
|
|
|
 |
PoPeK

|
Wysłany: 28 Mar 07 05:08
|
|
|
jak widać na zdjęciu to to jest z dodatków do samochodu... czy jakoś tak. Daniel na allegro na pewno znajdziesz |
|
_________________ Ja myśle przyszłościowo, a przyszłością jest robotyka |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 28 Mar 07 06:12
|
|
|
No, że do samochodów to sie można domyslic, ale co to jest dokładnie |
|
|
|
|
 |
PoPeK

|
Wysłany: 05 Kwi 07 02:47
|
|
|
To chyba jest od opon : " All Season Rear Runner ". I chyba wiem co to jest tylko nie wiem jak to się nazywa |
|
_________________ Ja myśle przyszłościowo, a przyszłością jest robotyka |
|
|
|
 |
svmsung

|
|
|
|
 |
gonzo93

|
Wysłany: 02 Cze 07 02:59
|
|
|
To się nazywa wykładzina gumowana Coś w rodzaju wycieraczki do samochodu, tylko że na pakę. Gruba miękka guma. Do tego mocna nożyczki lub nożyce do blachy i wycinanki łowickie można robić.
Sposób z łańcuchem super. Ciekawe czy nie będzie spadać z kółek napędowych.
Tu są pokazane różne sposoby robienia podwozia gąsienicowego.
http://www.rctankcombat.c.../track-systems/ |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 4 piw(a): PoPeK, daniel93, Master, damoon |
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 168 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 27 Lis 07 09:13
|
|
|
Jakby się uprzeć to chyba takie kawałki gumy można wyciąć ze starych opon
To tylko taki pomysł... A gąsienice przednie
Blaszki sam wycinałeś + wierciłeś czy kupne ? |
|
|
|
|
 |
kamelsux

|
Wysłany: 03 Gru 07 08:40
|
|
|
| no tak ... tylko moje pytanie teraz brzmi skad wziasc takie zebatki? bo raczje zwykle rowerowe nie spasuja ze wzgledu na te wystajace nity. ktos juz moze to budowal? |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 168 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 03 Gru 07 09:53
|
|
|
| Nie budowałem ale chyba wystarczy flex i sciąć co drugi ząb w rowerowej.. albo nawet wcięcie zamiast niego i powinno pasować. |
|
|
|
|
 |
kamelsux

|
Wysłany: 03 Gru 07 11:22
|
|
|
fakt .. niedoczytalem. tyle ze rodzi sie przez to problem z wywazeniem zebatki i przy duzej predkosci obrotowej moze wprowadzac caly wał w dosc duze wibracje ;/ ale juz ja cos wymysle a jak wymysle i zrobie to sie pochwale |
|
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 09 Lip 08 09:34
|
|
|
| Temat trochę stary ale może napiszę skąd ja mam takie gumy. Otóż wziąłem je z uchwytów na rury wentylacyjne, klimatyzacyjne czy kanalizacyjne. Te uchwyty mają właśnie takie gumy. Co prawda kupić takie gumy same bez uchwytów jest ciężko ale w niektórych hurtowniach instalacyjnych czy sklepach może można kupić. Ja kiedyś trafiłem na taki jeden sklep właśnie. Mają też ten plus że łatwo je mocować do blaszki bo są "zawinięte" i się same trzymają. |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): treker |
 |
Ikar

Pomógł: 2 razy Posty: 63 Otrzymał 38 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 21 Lip 08 01:14
|
|
|
A ja znalazłem przypadkowo tą platformę na youtube. Można zobaczyć jak takie gasiennice dają rade. KILK!
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
| Ostatnio zmieniony przez Ikar 21 Lip 08 01:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 28 Lip 08 01:21
|
|
|
Może sie przydać:
http://www.whm.pl/produkty.html
|
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): rafiki7 |
 |
andrzej31-91

|
Wysłany: 01 Wrz 08 04:53
|
|
|
| Drukarz czy te uchwyty na rury mają jakąś nazwę albo mógłbyś podać adres miejsca gdzie kupiłeś. |
|
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 02 Wrz 08 08:10
|
|
|
| Kupić je można w każdym sklepie z instalacjami hudaulicznymi albo z wentylacją. Nie wiem jak to się tak całkiem fachowo nazywa ale są to po prostu uchwyty do rur metalowe z gumą. Powinni wiedzieć o co chodzi. Tyle że z kupnem samych gum mogą być problemy. |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 02 Wrz 08 01:34
|
|
|
| Coś takiego można znaleźć pod nazwą cybant |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
Vexatus

|
Wysłany: 08 Paź 08 08:25
|
|
|
Witajcie,
a macie może pomysł, z czego by te blaszki najprościej wykombinować? Ja zalazłem coś takiego => CLICK , ale cena jest troszkę odstraszająca - na komplet dwóch gąsienic potrzeba 116 takich blaszek, czyli 3 opakowania. 150x0,56 to 84 zeta, a już same 4 łańcuchy kosztowały prawie 60 ... Może jakiś płaskownik alu pociąć? |
|
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
|
|
|
 |
Vexatus

|
Wysłany: 09 Paź 08 06:21
|
|
|
Witam,
no właśnie poczytałem, oglądnąłem, ale:
po pierwsze ja bym chciał zrobić gąsienie o szerokości 7-10 cm, po drugie potrzebuje 116 takich blaszek. Co do gumy coś wymyślę, mam już nawet pomysł.
Może płaskownik aluminiowy? Wystarczyłoby pociąć i nawiercić - alu jest dość łatwe w obróbce. |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 09 Paź 08 07:22
|
|
|
Dodałem kilka nowych zdjęć |
|
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 11 Paź 08 08:36
|
|
|
Ja te blaszki miałem z ajkiegoś starego transformatora ale raczej by było ciężko taki znaleźć. Niedawno robiłem nowe gąsiennice i wyciąłem sobie takie "blaszki" z laminatu. Nie są idealnie równe ale na tym i tak są gumy. Jak kupisz sobie laminat dwustronny to pewnie będzie wystarczająco wytrzymały. Możesz też kupić grubszy laminat. Z grubszą warstwą miedzi. Myślałem też o pleksie ale jak dla mnie była trochę za krucha.
Jest tylko jeden problem. Sporo piłowania i wiercenia
Ale wytrwałem i wyciąłem sobie ok 50 sztuk
Możesz też poszukać jakiejś firmy która takie rzeczy wycina. Jak znajdziesz to koniecznie daj znać
Pozdrawiam. |
|
| Ostatnio zmieniony przez drukarz 11 Paź 08 08:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
|
|
|
 |
Vexatus

|
Wysłany: 22 Paź 08 01:58
|
|
|
Już udało mi się rozwiązać problem. Otóż zakupiłem płaskownik alu 20x3. Ponieważ zastosowałem 2 łańcuchy po 116 ogniw każdy - potrzebowałem 12 metrów płaskownika. Wyszło z tego 120 kawałków po 90 mm. plus odpad. Pociąłem o znajomego na elektrycznym brzeszczocie do metalu. Miał imadło, więc ciąłem po 12 złożonych razem. Teraz zostało jeszcze wyweircić te 232 otwory
Teraz mam kolejny problem - z czego zrobić koła jezdne (u mnie będzi koncepcja jak np. w filmie krótkie spięcie, czyli dwa koła jezdne i jedno, na górze, napędowe). W zamieszczonym tu projekcie zastosowano również koła zębate, ale ze zdjęć wnioskuję, że do każdego z zębów dospawano jeszcze kawałek metalu (wydłużono je). Zapewne chodziło o rozwiązanie problemu ściągania gąsienic z kuł na zakrętach.
Może macie jakiś lepszy pomysł na rozwiązanie? Ja myślę nad zrobieniem "czołgowego" zawieszenia, czyli wielu kół prowadzących, ale kontrargumentem jest na pewno zwiększenie masy, komplikacji całej konstrukcji i zwiększenie oporów toczenia. Przedłużanie zębów wydaje mi się dość trudnym do zrealizowania...
Z chęcią przeczytam inne propozycje.
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia
Grzegorz |
|
| Ostatnio zmieniony przez Vexatus 22 Paź 08 03:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 22 Paź 08 05:48
|
|
|
| Wydaje mi się, że w tamtym projekcie zęby nie zostały przedłużone, gdyby tak zrobiono, byłby problem bo te blaszki(gąsienice) zrzucałyby się same z kół, chyba to malowanie kół wydłużyło optycznie zęby. |
|
|
|
|
 |
Vexatus

|
Wysłany: 23 Paź 08 08:31
|
|
|
No tak, teraz to widze To raczej te wycięcia po zębach dają takie wrażenie...
No ale jak widziałem filmik z tym robotem w akcji, to ma jeszcze dorobione trzecie, środkowe koło - ciekawe, czy spowodowane to jest ściąganiem gąsienic na zakrętach, czy zbyt dużym ugięciem przy pokonywaniu wierzchołków wzniesień - zrobię moje podwozie, to zobaczymy
udało mi się znaleźć tanie koła zębate za 6 PLN za sztuke więc po weekendzie praca powinna ruszyć nareszcie
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi
P.S. jak skończę, to napiszę jakąś relację |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 25 Paź 08 10:24
|
|
|
hehe ludzie ludzie gąsienice fajne ale te kolo zębate przenoszące napęd na resztę układu nie są kolami rowerowymi:) po pierwsze zębaty rowerowe są nawiercane by zmniejszyć ich wagę a tu na zdjęciu widać cale zębatki po drugie używanie szlifierki palnika to wogule dziwny pomysł no bo ta na zdjęciach macie idętyczne wcięcia:) niech ktoś spróbuje zrobić to szlifierką a | |