Wysłany: 10 Wrz 08 12:20 Jak wykonać gąsienice, wersja mini.
Mini gąsienice.
Zainspirowany tematem: http://www.dioda.com.pl/f...enice-vt272.htm postanowiłem skonstruować gąsienice ale na trochę mniejszą skalę. I udało mi się jak w prosty i tani sposób zrobić gąsienice do robota w wersji mini.
Co będzie potrzebne:
-Łańcuszek do rolet (gęsty) cena: 1,25zł za mb. (ja skróciłem łańcuszki w domu ),
-Dwa większe kółka( z wgłębieniem, potem wyjaśnię o co chodzi),
-Chudy drucik,
-Zapalniczka,
Już wyjaśniam o co chodzi z tym kółkiem otóż moje kółko które służy do poruszania gąsienicy wygląda tak:
Zasada działania polega na tym że poprzeczki przyczepione do obręczy wchodzą między łączenia kólek w łańcuszku, mechanizm przedstawiłem na tym filmiku:
Polecam oglądanie w fullscreen.
Ja do jego zbudowania użyłem wałków dociskających papier w drukarce, ich wygląd przedstawiłem na pierwszym filmiku. Poprzeczki wykonałem poprzez nagrzanie drucika zapalniczką i zrobienie dziurki w wałku a następnie związanie drutu z jednej strony. Jako że odległość między kulkami łańcuszka jest taka sama staramy się umieszczać poprzeczki tak aby pasowały na te właśnie przerwy dzięki temu gąsienica nie będzie się ślizgać. Rowek w wałku jest ważny ponieważ zapobiega zsuwaniu się gąsienicy. Musimy zadbać jeszcze tylko o dobre naprężenie gąsienic i wszystko będzie dobrze.
Ja w swoim prototypie zastosowałem podwójne łańcuszki z każdej strony ale nie łączyłem ich w żaden sposób. Jeżeli komuś to nie odpowiada może połączyć sąsiednie kulki z łańcuszków a nawet podoklejać jakieś poprzeczki które zwiększą przyczepność.
Pierwsze testy wyszły zaskakująco dobrze, gąsienice nie zsuwają się platforma bez problemu pokonuje mniejsze przeszkody, na gładkiej powierzchni nie zaobserwowałem efektu ślizgania się.
Poniżej kilka fotek, oraz film z działania platformy wykorzystującej te gąsienice.
Czekam na pytania i opinie.
Pozdrawiam Siemian.
Opis, wykonanie, grafiki i filmy wszystko jest mojego autorstwa i zabrania się kopiowania artykułu bez zgody autora.
Wysłany: 10 Wrz 08 01:57
Gratuluje
Swietny i tani sposob na gosienice moze nie sa najbardziej trwale i solidne (plastik slizga sie po prawie wszystkim) ale i tak gratuluje pomyslu.
P.s
Skoro sa 2 lancuszki to jak odzielone sa w kolkach ? kolka z zebatkami tez sa od rolet ?
Gratuluje
Swietny i tani sposob na gosienice moze nie sa najbardziej trwale i solidne (plastik slizga sie po prawie wszystkim) ale i tak gratuluje pomyslu.
Masa dociska konstrukcję i nawet na panelach próbowałem i nie zauważyłem żeby się ślizgała.
Kanday napisał/a:
P.s
Skoro sa 2 lancuszki to jak odzielone sa w kolkach ? kolka z zebatkami tez sa od rolet ?
nie są oddzielone, są położone obok siebie
można użyć tych od rolet ale to już będzie pewnie większy koszt o ile można takie coś samodzielnie kupić, przeczytaj mój cały post to się dowiesz jak ja zrobiłem tą rolkę.
Pomógł: 2 razy Posty: 186 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
Wysłany: 15 Wrz 08 05:58
Hm- sztuka dla sztuki. Wymyśl jeszcze sposób na polepszenie przyczepności bo takie łańcuszki o ile mi wiadomo to nawet na gumowym podłożu by się ślizgały...
Konstrukcja -chce mieć gąsienice bo tak, której wkład pracy nie jest rekompensowany osiągami.. ;]
Może kleić poprzecznie jakieś beleczki pokryte gumą albo coś ? (z materiału z którego wykonana jest konstrukcja np).
Powodzenia
Wymyśl jeszcze sposób na polepszenie przyczepności bo takie łańcuszki o ile mi wiadomo to nawet na gumowym podłożu by się ślizgały...
Siemian napisał/a:
Masa dociska konstrukcję i nawet na panelach próbowałem i nie zauważyłem żeby się ślizgała.
Maxo napisał/a:
Konstrukcja -chce mieć gąsienice bo tak, której wkład pracy nie jest rekompensowany osiągami.. ;]
Zrobienie całości zajęło mi może razem 4 godziny, więc wkład pracy nie duży. A pokonuje przeszkody lepiej niż zwykłe koła. Przy większym wkładzie można wykonać taką konstrukcję: http://pl.youtube.com/wat...feature=related i wtedy efekt jest o wiele lepszy, ja dałem pomysł zastosowanie i wykonanie to inna sprawa.
Maxo napisał/a:
Może kleić poprzecznie jakieś beleczki pokryte gumą albo coś ? (z materiału z którego wykonana jest konstrukcja np).
Siemian napisał/a:
Jeżeli komuś to nie odpowiada może połączyć sąsiednie kulki z łańcuszków a nawet podoklejać jakieś poprzeczki które zwiększą przyczepność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum