|
Mostek H (H-bridge) |
| Autor |
Wiadomość |
Mihau 

Programuję w: C++
|
Wysłany: 14 Mar 09 05:24
|
|
|
| A po co te diody przy L298? To przed zwarciem, czy przed przepięciami? I czy trzeba KONIECZNIE to dawać? |
|
|
Bo w tym prawda jest kochani, że nasz świat tworzymy sami.
-------------
Na biurku:
1. LFr --> projekt, pierwsze płytki
2. Czujnik RGB --> koncepcja, projekt |
|
|
|
 |
Nawyk 
AiR PW

Programuję w: BASCOM, C
|
Wysłany: 14 Mar 09 05:41
|
|
|
| Silniki to w praktyce nic innego jak układ RL, w pracującym silniku pojawiają się gwałtowne skoki napięcia. Ponadto kiedy takie silniki kręcą się "samopas" (gdy np. robot porusza się z wyłączonym zasilaniem silników, z rozpędu) to generują pewne napięcia, które mogły by uszkodzić scalaka - diody wszystko odprowadzają. |
|
|
Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska |
| Ostatnio zmieniony przez Nawyk 14 Mar 09 05:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): Mihau, Le_Cheque |
 |
Mihau 

|
Wysłany: 14 Mar 09 07:02
|
|
|
| Aha, a przy L293D nie trzeba tego dawać? Na schemacie tego nie ma. |
|
|
-------------
Na biurku:
|
|
|
 |
McRancor 

|
Wysłany: 14 Mar 09 07:13
|
|
|
| eosik napisał/a: | | wiec pomozecie z tymi tranzystorami?? jak zapytalem w sklepie o irl540, to sie za glowe zlapal facet i nic wiecej;/ jakie moga byc inne tranzystory?? moga miec mniejsza wydajnosc pradowa |
Podać kolejny symbol, wtedy znowu pójdziesz do sklepu i znowu się sprzedawca za głowę złapie?
Zapytaj go jakie ma, skoro koniecznie chcesz jemu płacić za te tranzystory. |
|
|
|
|
|
 |
Nawyk 
AiR PW

Programuję w: BASCOM, C
|
Wysłany: 14 Mar 09 10:25
|
|
|
| Mihau napisał/a: | | Aha, a przy L293D nie trzeba tego dawać? Na schemacie tego nie ma. |
L293 -> D, czyli jak sama nazwa wskazuje ma już te zabezpieczenia diodowe wbudowane, czyli nie trzeba stosować dodatkowych. Bo ponoć można jeszcze spotkać układy L293 (nigdy nie szukałem). |
|
|
Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska |
| Ostatnio zmieniony przez Nawyk 14 Mar 09 10:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mihau 

|
Wysłany: 15 Mar 09 09:09
|
|
|
Wielkie dzięki, spaliłbym scalaka . |
|
|
-------------
Na biurku:
|
|
|
 |
eosik 

|
Wysłany: 17 Mar 09 05:46
|
|
|
| McRancor napisał/a: | | eosik napisał/a: | | wiec pomozecie z tymi tranzystorami?? jak zapytalem w sklepie o irl540, to sie za glowe zlapal facet i nic wiecej;/ jakie moga byc inne tranzystory?? moga miec mniejsza wydajnosc pradowa |
Podać kolejny symbol, wtedy znowu pójdziesz do sklepu i znowu się sprzedawca za głowę złapie?
Zapytaj go jakie ma, skoro koniecznie chcesz jemu płacić za te tranzystory. |
no nie zupelnie. a gdybym tak zbudowal mostek na bipolarnych np bd139 i bd140?? tylko one maja spory prad bramki i co zrobic, zeby procka nie spalic?? moze je wysterowac przez bc548?? pomozcie!! to jedyny elektroniczny w miescie, a z netu, to wysylka wyjdzie drozej niz czesci same;/
[ Dodano: 18 Mar 09 07:47 ]
prosze o sprawdzenie kogos tego pcb. nie powinno byc bledow, ale chce, zeby ktos inny na to spojzal, to moze cos zauwazy. prosze o szybka odpowiedz
[ Dodano: 18 Mar 09 07:49 ]
aha. robilem ze schematu z tego tematu. tranzystory sa bipolarne 8x bd139 i 4x bd140 |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez eosik 18 Mar 09 07:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Twin 

|
Wysłany: 06 Kwi 09 09:39
|
|
|
Ma ktos gotowy schemat do tego mostka ?
Albo czy jest mozliwosc kupna gotowego kita ? |
|
|
|
|
|
 |
Mihau 

|
Wysłany: 07 Kwi 09 09:47
|
|
|
| Mostki możesz kupić w postaci scalaków (patrz pierwsza strona lub porównanie scalonych H brigde) lub złożyć samemu (schemat też jest na pierwszej stronie). Nie wiem czy są kity, ale wątpię - nie byłoby sensu dla producenta, a koszt scalaków nie jest taki duży. |
|
|
-------------
Na biurku:
|
|
|
 |
rasta 

Programuję w: C, Bascom
|
Wysłany: 22 Kwi 09 12:40
|
|
|
| Jakie realnie napięcia dostają silniki przy mostku L298? Chciałbym zasilać 6V silniki z aku 7,2V i niestety niecałe 4V przekazane na silniki na L293DNE (zasilanie 6V) mnie trochę zniechęciły do tego założenia. Może jakieś inne propozycje mostków z niewielkim spadkiem napięcia? |
|
|
|
|
|
 |
dark 

|
Wysłany: 23 Kwi 09 07:13
|
|
|
jaki jest sposob na obliczanie mocy tranzystorow mosfet uzytych w mostku.przypuscmy,ze mamy silnik dc na 12V i 2 A w normalnej pracy a 3A w impulsie; moc pobierana przez silnik to 12*3=36W? przez tranzystory plynie 2 A,czyli tyle ile przez silnik;i jak teraz dobrac tranzystory,czy tylko aby ich prady byly wieksze od pradu w szczycie i jak najmniejsza rdc,aby spadek na nich byl jak najmniejszy czy te tranzysory musza miec moc wieksza od mocy silnika?czy moze polowa mocy na jeden tranzystor?
dzieki. |
|
|
|
|
|
 |
Decado 

Programuję w: BASCOM
|
Wysłany: 23 Kwi 09 07:42
|
|
|
Najlepiej sobie zakupić tranzystory z Id ok dwa razy większym od planowanego ciągłego prądu. Należy również zwrócić uwagę na parametr Rds(on). Im mniejszy Rds(on) tym lepiej, ponieważ na tranzystorze wydzielą sie mniejsze ilości ciepła czyli straty .
Wzór na moc czynną P=U*I a więc dla U = 12V, I=2A P=12*2=24W
Pozdrawiam |
|
|
Wykonuję płytki drukowane na zamówienie, szczegóły pod adresem www.decado.dioda.com.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Decado 23 Kwi 09 07:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dark 

|
Wysłany: 23 Kwi 09 09:03
|
|
|
Dzieki.
Tylko,że jak przeglądam katalogi to są tranzystory na ten sam prąd np.6A ale jest spora rozbieżność mocy; ta moc jest rzędu 100W; i właśnie nie wiem czy potrzeba tranzystorów o takich dużych mocach na silnik,który podałem czyli o 36W w impulsie. co się stanie jeśli zastosuję tranzystor o mniejszej mocy np.10W o prądzie 6A ?jak wyliczyć tę krytyczną moc tranzystorów? |
|
|
|
|
|
 |
Decado 

|
|
|
|
 |
rasta 

|
Wysłany: 26 Kwi 09 01:20
|
|
|
| Gdzie można dostać (w PL...) mostki SI9986 lub TC4424? Bardziej zależy mi na tym drugim ze względu na PDIP'a którego będę w stanie polutować :] |
|
|
|
|
|
 |
Decado 

|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): rasta |
 |
rasta 

|
Wysłany: 26 Kwi 09 04:01
|
|
|
Decado, dzięki.
Przeważnie szukam po googlach, i niestety fraza "tme tc4424" nie dała wyników, więc na samo tme już nie zaglądałem. |
|
|
|
|
|
 |
dada08091987 

|
Wysłany: 09 Maj 09 06:59
|
|
|
Jestem nowym tutaj i z góry przepraszam za jakiekolwiek błędy.
Witam serdecznie drogich kolegów z forum, mam takie pytanie co myślicie o Driverze BA6418 (jest to układ pod jeden silnik). Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
|
 |
Mihau 

|
Wysłany: 29 Maj 09 05:19
|
|
|
A mam pytanie odnośnie L298. z noty katalogowej wynika, że:
Wyjścia SENS_A i B należy podłączyć do masy, żeby mostek w ogóle działał, przez bocznik, jeśli chce się mierzyć prąd płynący przez mostek, a i tak wyście trzeba podłączyć do układu mierzącego napięcie, obliczającego wartość prądu i wyłączającego ew mostek?
Dobrze myślę, czy się mylę?
Sory wyjścia SNES_A i B, pomyliłem się. |
|
|
|
|
|
 |
Xweldog 

|
Wysłany: 31 Maj 09 06:12
|
|
|
Witam
Parę uwag. Przykładowy mostek na tr. bipolarnych jest błędny. W kolektorach tr. wejściowych muszą być jakieś R ( zal. od zastosowanego Uz i β tr ). Bez nich będzie krótkie zwarcie.
Dyskusyjna jest potrzeba bocznikowania MOS-ów diodami. Wszystkie mają wewnętrznie zintegrowane diody. Dodatkowe chronienie i tak chronionych MOS-ów nie zaszkodzi ale tu trzeba przede wszystkim zadbać tłumienie szpil zakłóceń tam, gdzie powstają - bezpośrednio na pinach silnika. Najlepiej wlutowywać tam transila. Dla Uz 12V np. P6KE15.
Optymalne do mostków na większe prądy MOS-y występujące na rynku to IRF3205 / IRF4905. |
|
|
|
|
|
 |
aaadamw 

|
Wysłany: 02 Sie 09 10:06
|
|
|
witam,
czy do zabezpieczenia mostka l298 diody 1n4148 będą odpowiednie? akurat takie mam na stanie. |
|
|
|
|
|
 |
hakroom 

Programuję w: C

|
Wysłany: 02 Sie 09 10:38
|
|
|
| Według mnie mogą być za małe. Powinieneś wziąć tak koło 2A tak jak podane jest w datasheet. |
|
|
Robot nie może skrzywdzić ludzkości, lub poprzez zaniechanie działania doprowadzić do uszczerbku dla ludzkości.
In vino veritas in aqua sanitas
Non scholae sed vitae discimus
|
|
|
|
 |
Treker 

Programuję w: Bascom
|
Wysłany: 04 Sie 09 03:26
|
|
|
| aaadamw, diody 1n4148 są złe. Poszukaj czegoś szybszego i tak jak kolega wyżej napisał na ~2A. |
|
|
Potrzebujesz pomocy - pisz na forum, nie mam czasu pomagać każdemu osobno na PW.
Jeśli Ci pomogłem użyj przycisku pomógł. |
|
|
|
 |
aaadamw 

|
Wysłany: 05 Sie 09 07:23 diody
|
|
|
| znalazłem 1n5817 - te chyba będą juz lepsze. |
|
|
|
|
|
 |
Elvis 

Programuję w: C, asm

|
Wysłany: 05 Sie 09 07:42
|
|
|
Nie wiem jaki silnik chcesz podłączyć, ale jeśli używasz L298 zamiast L293 to zakładam, że silnik bierze większy prąd.
A skoro większy prąd, to nie oszczędzaj na diodach. Ja proponowałbym np. SR240 (dostępne w TME).
1n5817 są marne z 2 powodów: tylko 1A i tylko 20V |
|
|
|
|
|
 |
|
|