Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj MapaMapa  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Warto zobaczyć: Konstrukcje Wiadomości Artykuły

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Mostek H (H-bridge)
Autor Wiadomość
Sabre 
Elektronika i mechanika

Piwa: 190/1
Programuję w:
Bascom AVR

Wysłany: 05 Sie 09 08:07   

Panowie nie przesadzajcie, żaden z was nie ma silnika, który wyindukuje takie prądy przy normalnej pracy. Ja widziałem robota, w którym do gaszenia przepięć były użyte 1N4148. Te 1n5817 powinny spokojnie wystarczyć. W moim Psotku2 są diody schotty'kiego na 150mA bodajże i wszystko działa wyśmienicie. Zapominacie do czego te diody mają służyć, część prądu będzie też płynęła przez tranzystory mostka jeśli np użyjecie aktywnego hamowania (zwarcie przez mostek obydwu wyprowadzeń silnika do jednego bieguna zasilania, najczęściej Vcc).

Moje roboty: Psotek, Psotek2, Psotek3

Gość jeśli byłem pomocny kliknij Pomógł, lub postaw piwo.
Ostatnio zmieniony przez Sabre 05 Sie 09 08:12, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Elvis 

Piwa: 37/1
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 05 Sie 09 08:27   

Przyznaję, że z silnikami DC nie mam za dużo doświadczeń, stąd ostrożność :-)
Natomiast używałem L298 do sterowania silnikami krokowymi, i wiem, że krokowy potrafi sporo wyindukować przy sterowaniu z PWM.

Nawyk 
AiR PW

Piwa: 96/64
Programuję w:
BASCOM, C

Wysłany: 05 Sie 09 07:50   

Sabre, silniki z mojego Nippona potrafiły ciągnąć po 700mA, a przecież przy przełączaniu np. kierunku obrotu, generowane "igły" potrafią dać układowi w kość... Poza tym - co szkodzi dać zapas? :)

Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem ;)
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska

aaadamw 

Wysłany: 07 Sie 09 07:40   

w datasheecie do l298n zostało napisane ze Vf <1.2V przy prądzie If=2 A.
W datasheecie do 1n5817 jest napisane ze przy If=3A -> Vf=0.875. warunek konieczny jest więc spełniony wobec tego powinno wystarczyć.
Jak miałem wlutowane 1n4148 to na zwykłym silniku dc tylko przy zmianie kierunku przy dużych pręgkościach wszystko wariowało, a na krokowcu juz po kilku krokach Atmega głupieje, bo zamiast obracać silnikiem zatrzymuje się.

brodzikair 

Wysłany: 05 Paź 09 02:29   

Witam
Autorowi artykułu pomyliły się wyprowadzenia w układzie scalonym MC34151. Wyprowadzenia powinny być jak na rysunku:

Dobrze by było to poprawić, ponieważ zamiana może spowodować uszkodzenie układu.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez brodzikair 05 Paź 09 02:29, w całości zmieniany 1 raz  

lucky7 

Wysłany: 05 Paź 09 09:09   

Witajcie. Mam pytanie o Mostek L298N. Mostek ten wykorzystuję do sterowania 2 silnikami 6V połaczonymi równolegle. Kanały wejściowe i wyjściowe motska H mam połącozne równolegle tak aby na wyjściu do silników był większy prąd. Zastosowałem diody Schottky'ego SB560 mimo to na wyjściu do silników mam jedynie ok 3,3V czyli prawie 50% mniej od napięcia zasilającego. Na logikę układu podaje 5V ze stabilizatora, a na Vs podaje napięcie z Aku żelowego (nieco ponad 6V). Samym mostkiem steruję z ATmegi32. Pytanie czemu mostek daje jedynie 3,3V? Czy tak poprostu jest czy coś pominąłem i jak ew zwiększyć wartość tego nap. dla silników? Dodam że aplikację mostka zastosowałem dokładnie taką jak w nocie katalogowej i dałem dodatkowo kondensator elektrolityczny 470uF między Vs a GND. Z góry dziękuję za pomoc.

Dorzucam schemat połączeń opracowany jak już wspominałem na podstawie datasheet mostka L298.

Sygnał wysoki na ON_M1 i ON_M2 załącza mostek, natomiast na WE_x podaje '1' bądź '0' w zależności od żadanego kierunku obrotu zresztą zgodnie z tabelą prawdy podaną w nocie katalogowej. Załączanie kierunków, włączanie i wyłączanie obu mostków odbywa się prawidłowo. Jedyny problem to to obniżone napięcie na wyjściach WY_1-WY_2 oraz WY_3-WY_4. Maksymalna wartość po dokładniejszych pomiarach nie przekracza 3.3V. Co ciekawsze jeśli odłącze silniki od tych wyjść to otrzymuje napięcia na poziomie 5.8V przy napięciu na akumulatorze ok 6,2V. Daje to spadek napięcia ok 0,3-0,4V. Skąd taka różnica? Na wyjściach SEN_A i SEN_B spadki napięcia wynoszą ok 0,3V.

Ostatnio zmieniony przez lucky7 12 Paź 09 01:37, w całości zmieniany 2 razy  

kepus 

Wysłany: 21 Paź 09 10:51   

Cześć. Nie za bardzo się znam na elektronice, więc wybaczcie głupie pytania. Chciałbym wykorzystać Rys. 11. Schemat podłączenia mostka scalonego L298 (z pierwszego postu) do sterowania dwoma elektromagnesami (żeby zmieniając prąd raz przyciągały, raz odpychały). Dodatkowo chciałbym mieć możliwość zmiany częstotliwości, z jaką to następuje. Nie wiem jednak, w jaki sposób sterować tym układem, abym nie musiał go podłączać do komputera. Domyślam się, że muszę wykorzystać jakiś kontroler, czy generator sygnału prostokątnego. Ale jaki? Jak go zaprogramować (nigdy tego nie robiłem)?

Na forum wyczytałem, że mogę L298 połączyć z L297 (tak jak tu http://www.st.com/stonlin...ure/ds/1334.pdf ). Ale nie wiem co mam podawać na wejście CW/CCW. Sygnał prostokątny? Czy jeżeli do tego układu pod wejście CW/CCW podepnę generator sygnału prostokątnego, to to zadziała? Jak tak to proszę o informację jak taki prosty generator zrobić?

Ostatnio zmieniony przez kepus 21 Paź 09 12:15, w całości zmieniany 2 razy  

mw 

Programuję w:
C

Wysłany: 30 Paź 09 07:02   

Schematy mostków z rysunków nr 3 i 7 są NIEPOPRAWNE - nie działają. Proponuję usunąć temat. Za dużo błędów!!!

wacek_ 

Postawił 2 piw(a)
Programuję w:
C

Wysłany: 07 Lis 09 09:43   

Witam wszystkich,

To i ja dorzucę swoje trzy grosze.

Cytat:
3.ZAWSZE przy MOSFET'ach trzeba stosować diody zabezpieczające, przed przepięciami!!!

Być może autorowi chodziło o tranzystory bipolarne. Tak się składa, że MOSFET w swojej strukturze posiada taką diodę, co prawda o marnej charakterystyce, ale w wielu (sprawdzonych, sprzedanych i działających do dzisiaj) przypadkach wystarcza.
Cytat:
Warto wspomnieć również o możliwości łączenia kaskadowego układu L298, po więcej odsyłam do noty katalogowej

Nie bardzo jestem w stanie wyobrazić sobie cel takiego działania. Domyślam się, że autorowi chodziło raczej o łączenie równoległe (odpowiednie wejścia razem i odpowiednie wyjścia razem).

Ogólnie gratuluję artykułu, dobre wprowadzenie w temat dla zaczynających przygodę z silnikami. Miał zadatki na coś więcej, szkoda, że część o MOSFETach zniknęła zamiast się rozwijać...

Pozdrawiam,
Wacek.

Ostatnio zmieniony przez wacek_ 07 Lis 09 09:44, w całości zmieniany 1 raz  

Treker 

Piwa: 72/56
Programuję w:
Bascom

Wysłany: 07 Lis 09 10:18   

Cytat:
Ogólnie gratuluję artykułu, dobre wprowadzenie w temat dla zaczynających przygodę z silnikami. Miał zadatki na coś więcej, szkoda, że część o MOSFETach zniknęła zamiast się rozwijać...

Zniknęła, a raczej została ukryta bo nikt z nas nie ma czasu tego poprawić z dnia na dzień. Jeśli ktoś ma ochotę nam pomóc i poprawić tą część, to proszę się zgłosić na PW.

Potrzebujesz pomocy - pisz na forum, nie mam czasu pomagać każdemu osobno na PW.
Jeśli Ci pomogłem użyj przycisku pomógł.

wy-zy 

Programuję w:
Bascom

Wysłany: 21 Gru 09 07:44   

Witam! Jestem w trakcie budowy mojego pierwszego robota. Mam pewien problem. Mianowicie czy w układzie z L298 jako diody zabezpieczające można zastosować typ 1N4007, nie będą za powolne??

Ostatnio zmieniony przez wy-zy 21 Gru 09 08:26, w całości zmieniany 1 raz  

Nawyk 
AiR PW

Piwa: 96/64
Programuję w:
BASCOM, C

Wysłany: 22 Gru 09 05:21   

Zastosuj dowolne diody Schottky'ego.

Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem ;)
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska

codeking 

Wysłany: 03 Sty 10 04:11   

Co się stanie z układem L293D gdy będę nim sterował serwomechanizmem i w pewnym momencie (takie jest założenie) gdy serwo będzie wyłączone będzie ono napędzane z prędkością max 1 obrót na sekundę (pomijam fakt, że taka prędkość zniszczy przekładnię serwa). Wyindukuje się wtedy pewnie niezły prąd. L293D pójdzie z dymem ?

Jak można na stałe, elektronicznie (najlepiej bez użycia PWM i bez dodatkowych przekładni), zmniejszyć prędkość obrotową serwa (przerobionego) ?

kemustek 

Otrzymał 8 piw(a)
Programuję w:
Bascom

Wysłany: 03 Sty 10 04:18   

codeking, może się mylę bo nie za bardzo znam się jeszcze na elektronice ale wydaje mi się że najłatwiej użyć jakiś regulator obrotów do silników elektrycznych, można go zrobić samemu albo zakupić gotowy zestaw za ok 20-30zł.
Jeśli się mylę to proszę o wyjaśnienie dlaczego :)

Nim się odezwiesz, pomyśl pierw nieco, bo często słowa jakby z worka lecą.
Szukasz silnika? Sprawdź tutaj!

KD93 

Piwa: 29/19
Programuję w:
BASCOM

Wysłany: 03 Sty 10 04:22   

codeking napisał/a:
Jak można na stałe, elektronicznie (najlepiej bez użycia PWM i bez dodatkowych przekładni), zmniejszyć prędkość obrotową serwa (przerobionego) ?

Zmniejsz mu napięcie zasilania.

Ostatnio zmieniony przez KD93 03 Sty 10 04:22, w całości zmieniany 1 raz  

pi1er 

Piwa: 3/11
Programuję w:
Bascom

Wysłany: 28 Sty 10 12:45   

Czy mostek z rysunku 8 jest na pewno poprawny? Wyżej wyczytałem że nie, no i nie ma diod zabezpieczających...

Gdzie dać diody o ile trzeba i jaki rezystor skoro zasilam procka 5V stabilizowanym?
100k?

Ostatnio zmieniony przez pi1er 28 Sty 10 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

BoBBy 

Piwa: 29/8
Programuję w:
Bascom / C

Wysłany: 28 Sty 10 12:54   

Osobiście używałem ten mostek i mogę powiedzieć, że jest ok. Diody dodaj tak jak w przypadku l298. Rezystory możesz dać te 100k.

Ostatnio zmieniony przez BoBBy 28 Sty 10 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

pi1er 

Piwa: 3/11
Programuję w:
Bascom

Wysłany: 28 Sty 10 01:31   

Dodałem diody tylko po 1 stronie (lewej) na schemacie, czy poprawnie?

Xweldog 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 28 Sty 10 10:42   

Ten schemat jest zły, T1 i T2 muszą mieć w kolektorach jakieś R. Nie wierzysz, to sprawdź - wprowadź któryś w stan przewodzenia na max zwierając CE. Poleci złącze BE albo górnego PNP albo współpracującego z nim NPN lub w obu. "Jakoś" to chodził, zwłaszcza przy małym Uz.

driverman 

Wysłany: 12 Lut 10 06:51   

Ja używałem układu tc4424, jednak na jego wyjściu pojawił się spadek napiecia ok 3V tak więc z 12V zrobiło sie 9. Ktoś mi doradzi co było tego przyczyną? No i po podaniu 18 V na wejście układ się momentalnie spalił (ma w katalogu do 18 i 3 A, a silnik miał znam. 1.2 A). Diody były prawidłowo zamontowane.

Robiłem coś nie tak czy poprostu układ nadaje się do mniejszych elementów? Tak mi doradzili na uczelni że to bardziej do zabawek niż do 10kg. robota.

BoBBy 

Piwa: 29/8
Programuję w:
Bascom / C

Wysłany: 12 Lut 10 06:54   

Podejrzewam, że na wejście ma max 5V (może 6), a zasilanie silników to max 18. Inna sprawa - przy starcie silnik pobiera znacznie większy prąd, to też mogła być przyczyna.

Ostatnio zmieniony przez BoBBy 12 Lut 10 06:55, w całości zmieniany 1 raz  

Elvis 

Piwa: 37/1
Programuję w:
C, asm

Wysłany: 12 Lut 10 08:12   

Wydaje mi się, że tc4424 nie służy do sterowania silnikami. To sterownik mosfet-ów, więc dopiero do niego trzeba podłączyć tranzystory sterujące silnikiem. Te 3A to tylko parametr dla peak, czyli bardzo krótkiego impulsu. Chodzi o znaczne prądy przy przełączaniu tranzystora MOSFET.

driverman 

Wysłany: 16 Lut 10 12:41   

I tak też zrobiłem, na wej 5V a zasilanie silników 18V.

Elvis napisał/a:
Wydaje mi się, że tc4424 nie służy do sterowania silnikami. To sterownik mosfet-ów, więc dopiero do niego trzeba podłączyć tranzystory sterujące silnikiem. Te 3A to tylko parametr dla peak, czyli bardzo krótkiego impulsu. Chodzi o znaczne prądy przy przełączaniu tranzystora MOSFET.

I pewnie masz racje. Tak też pomyślałem. Teraz spróbuje na L298.

Dzięki za odp.

Odpowiedz do tematu