|
Podstawowe parametry najpopularniejszych mikrokontrolerów |
| Autor |
Wiadomość |
Daniel93 

Posty: 397 Pomógł: 11 razy Piwa: 42/13 Skąd: Sanok(okolica)
|
Wysłany: 22 Kwi 08 11:09 Podstawowe parametry najpopularniejszych mikrokontrolerów
|
|
|
Napisałem podstawowe parametry popularnych uC, jeśli macie jakieś pomysły na dołożenie procesorów, lub parametrów to chętnie posłucham.
AVRy.png
|
 |
| Plik ściągnięto 1216 raz(y) 13,99 KB |
|
|
|
|
|
|
 |
McRancor 

|
Wysłany: 25 Kwi 08 11:19
|
|
|
| Nie zgadza się prędkość dla Atmega48/88/168 ich maksymalne taktowanie to 20MHz |
|
|
|
|
|
 |
Daniel93 

|
Wysłany: 26 Kwi 08 10:54
|
|
|
W nocie pisze, ze 24Mhz:
bez_tytułu.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 136 raz(y) 145,29 KB |
|
|
|
|
|
|
 |
Decado 

Programuję w: BASCOM
|
Wysłany: 26 Kwi 08 01:25
|
|
|
| Dla atmegi16 16MHz to niby max a tak naprawdę to przy 16MHz już wariuje ;/ |
|
|
Wykonuję płytki drukowane na zamówienie, szczegóły pod adresem www.decado.dioda.com.pl |
|
|
|
 |
Daniel93 

|
Wysłany: 26 Kwi 08 03:51
|
|
|
| Na stabilność duży wpływ ma napięcie zasilania. |
|
|
|
|
|
 |
Decado 

|
Wysłany: 28 Kwi 08 04:33
|
|
|
| Taa zasilanie 5V(katalogowe 4.5V do 5.5V), na stab. LM7805 z filtrem jakieś 5000uF |
|
|
Wykonuję płytki drukowane na zamówienie, szczegóły pod adresem www.decado.dioda.com.pl |
|
|
|
 |
abxyz 
Expert programowanie

Programuję w: laptoku
|
Wysłany: 28 Kwi 08 07:02
|
|
|
| Decado napisał/a: | | Dla atmegi16 16MHz to niby max a tak naprawdę to przy 16MHz już wariuje ;/ |
Ja właśnie mam przed sobą na płytce 2 szt. atmaga16 z rezonatorem 16MHz i wszytko działa jak powinno.
A co się dzieje z tym twoim uC, może są niewłaściwie skonfigurowane fuse bity. |
|
|
Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
Decado 

|
Wysłany: 28 Kwi 08 07:34
|
|
|
Teraz trudno mi to sprawdzić bo układ ma mój kuzyn, z którym tworzę pewien projekt do robota i właśnie mieliśmy z tym 16MHz rezonatorem zdrowe problemy, później stwierdziliśmy że kupimy po prostu nowy procek bo może fusy są źle ustawione(a była już późna noc ok 2 nad ranem i żadne mu z nas nie chciało się grzebać w fusach) no i wszystko fajnie wgrywamy prosty program zmieniający tylko stan wyjść aby przetestować pewien moduł urządzenia no i psinco nie działa, dobra zdenerwowaliśmy sie zdrowo wygrzebałem gdzieś z pojemniczka rezonator 5MHz i na nim perfekto. Co ciekawe mój kuzyn zawodowo programuje procesory ARM32 i tego typu. Oraz muszę się troszkę nim pochwalić wygrał dwa razy "Potyczki Algorytmiczne" na polibudzie warszawskiej chyba czy cuś w tym stylu bynajmniej ma takie zaje*** statuetki |
|
|
|
|
|
 |
rezolut 

|
Wysłany: 29 Mar 09 01:55
|
|
|
| Pod tym linkiem jest wykaz procesorów AVR. Wypadłem z obiegu na 3-4 lata i nie wiem, czy coś w tym zakresie się pozmieniało. Pewnie przybyły nowe modele. |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez rezolut 29 Mar 09 01:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Radzu 

Posty: 30 Pomógł: 2 razy Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Rydułtowy
|
Wysłany: 24 Gru 09 06:58
|
|
|
Wiem że to troszkę stary temat ale zdziwiły mnie bardzo problemy z pacą M16 przy 16MHz, prawdopodobnie zależy to od tego jaki się procek trafi, ale z własnego doświadczenia wiem że te procki można bez problemu przetaktowywać.
2 przykłady:
- u kumpla - M162 (Max 16MHz przy 5V), zasilanie 3,3 V, bezproblemowa praca przy kwarcu ok. 29MHz, przy kwarcu 32MHz wewnętrzna pętla pll zestroiła się na połowie częstotliwości tj. 16MHz i procek pomimo że wolniej chodził bardzo stabilnie, był to układ zczytujący grafiki z karty MMC i wyświetlający je na wyświetlaczu o dość dużej rozdzielczości i głębi kolorów, w układzie zewnętrzny ram oraz na tym samym zasilaniu przetwornica dla podświetlenia wyświetlacza,
- u mnie, M8 (Max 16MHz przy 5V), zasilanie 3,3 V, 25MHz, także bezproblemowe działanie.
Teoretycznie producent zaleca dla większych szybkości wyższe zasilanie ale według innego znajomego dla napięcia ok. 3V AVR ma większą szansę bez problemu chodzić przetaktowany niż przy 5V, nie pamiętam dokładnie czym to argumentował ale chodziło o coś typu że mogą być szybsze przełączenia przy stanach 0V-3V3 niż przy 0V-5V i chyba mówił też coś o przegrzewaniu. |
|
|
|
|
|
 |
Sabre 
Elektronika i mechanika

Programuję w: Bascom AVR
|
Wysłany: 25 Gru 09 01:43
|
|
|
| Radzu napisał/a: | | Teoretycznie producent zaleca dla większych szybkości wyższe zasilanie ale według innego znajomego dla napięcia ok. 3V AVR ma większą szansę bez problemu chodzić przetaktowany niż przy 5V, nie pamiętam dokładnie czym to argumentował ale chodziło o coś typu że mogą być szybsze przełączenia przy stanach 0V-3V3 niż przy 0V-5V i chyba mówił też coś o przegrzewaniu. |
To się zgadza, ponieważ czas narastania i opadania zbocza przy 3,3V jest znacznie krótszy niż to samo przy 5V. |
|
|
Moje roboty: Psotek, Psotek2, Psotek3
Gość jeśli byłem pomocny kliknij Pomógł, lub postaw piwo. |
|
|
|
 |
|
|