|
Podstawowe parametry najpopularniejszych mikrokontrolerów |
| Autor |
Wiadomość |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 377 Otrzymał 17 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 22 Kwi 08 11:09 Podstawowe parametry najpopularniejszych mikrokontrolerów
|
|
|
Napisałem podstawowe parametry popularnych uC, jeśli macie jakieś pomysły na dołożenie procesorów, lub parametrów to chętnie posłucham.
AVRy.png
|
 |
| Plik ściągnięto 279 raz(y) 13,99 KB |
|
|
|
|
|
 |
McRancor

|
Wysłany: 25 Kwi 08 11:19
|
|
|
| Nie zgadza się prędkość dla Atmega48/88/168 ich maksymalne taktowanie to 20MHz |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 26 Kwi 08 10:54
|
|
|
W nocie pisze, ze 24Mhz:
bez_tytułu.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 41 raz(y) 145,29 KB |
|
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 26 Kwi 08 01:25
|
|
|
| Dla atmegi16 16MHz to niby max a tak naprawdę to przy 16MHz już wariuje ;/ |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 26 Kwi 08 03:51
|
|
|
| Na stabilność duży wpływ ma napięcie zasilania. |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 28 Kwi 08 04:33
|
|
|
| Taa zasilanie 5V(katalogowe 4.5V do 5.5V), na stab. LM7805 z filtrem jakieś 5000uF |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 16 razy Posty: 158 Otrzymał 26 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 28 Kwi 08 07:02
|
|
|
| Decado napisał/a: | | Dla atmegi16 16MHz to niby max a tak naprawdę to przy 16MHz już wariuje ;/ |
Ja właśnie mam przed sobą na płytce 2 szt. atmaga16 z rezonatorem 16MHz i wszytko działa jak powinno.
A co się dzieje z tym twoim uC, może są niewłaściwie skonfigurowane fuse bity. |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 28 Kwi 08 07:34
|
|
|
Teraz trudno mi to sprawdzić bo układ ma mój kuzyn, z którym tworzę pewien projekt do robota i właśnie mieliśmy z tym 16MHz rezonatorem zdrowe problemy, później stwierdziliśmy że kupimy po prostu nowy procek bo może fusy są źle ustawione(a była już późna noc ok 2 nad ranem i żadne mu z nas nie chciało się grzebać w fusach) no i wszystko fajnie wgrywamy prosty program zmieniający tylko stan wyjść aby przetestować pewien moduł urządzenia no i psinco nie działa, dobra zdenerwowaliśmy sie zdrowo wygrzebałem gdzieś z pojemniczka rezonator 5MHz i na nim perfekto. Co ciekawe mój kuzyn zawodowo programuje procesory ARM32 i tego typu. Oraz muszę się troszkę nim pochwalić wygrał dwa razy "Potyczki Algorytmiczne" na polibudzie warszawskiej chyba czy cuś w tym stylu bynajmniej ma takie zaje*** statuetki |
|
|
|
|
 |
|
|