Przesunięty przez: daniel93 21 Paź 08 10:09 |
Co z tymi regulatorami?? |
| Autor |
Wiadomość |
Robotboy

|
Wysłany: 04 Paź 08 09:01 Co z tymi regulatorami??
|
|
|
| Witajcie am problem otóż konstruuje robota (na zdalne sterowanie radiem) i teraz tak kiedyś ktoś mi powiedział ze muszę dać tam regulator obrotów a ja nie wiem poco i jakie może ktoś mi to powie?? mianowicie miałby być miedzy odbiornikiem a silnikiem bo odbiornik ma 6v a silniki 12v i odbiornik ma mieć swój akku a silniki swój... proszę o pomoc bo szukałem na forum i w Google i nic nie znalazłem... |
|
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 04 Paź 08 09:50
|
|
|
Chodzi o to że, aparatura RC steruje tylko serwomechanizmami a nie silnikami. Regulator przetwarza sygnał i steruje silnikiem. Podczas kupna regulatora zwróć uwagę na prąd jaki może pobierać silnik.
Jeszcze do dam że skoro to ma być sterowane to nie jest robot tylko pojazd zdalnie sterowany. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
Robotboy

|
Wysłany: 04 Paź 08 10:24
|
|
|
| No tak wiem ze to nie robot ale robot lepiej brzmi;p dzięki a mam jeszcze jedno pytanie ile kabli wchodzi i wychodzi z tego regulatora?? |
|
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 190 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 05 Paź 08 11:03
|
|
|
| Jaką budujesz tą aparature?? Jak na jakiejś mega to kod idzie przerobić, by ci sterował pwm'em mosfeta, który steruje silnikiem + drugie wyjście do przekaźnika, który by ci włączał wsteczny. Jest to beznadziejnie proste, ale skuteczne rozwiązanie. |
|
|
|
|
 |
Robotboy

|
Wysłany: 05 Paź 08 11:10
|
|
|
Juz kilka płyt spaliłem i teraz chce wszystko dobrze zaplanować zamówiłem aparature 4 kanałową od jakiegoś modelu za 100zl Sanwa Blazer Sport taka silniki są dwa od wycieraczek samochodowych i duzy akku samochodowy 12v to chyba wszystkie wiadomości które znam a jeszcze waga ok 20kg da się coś z tym zrobić oprócz oddać na złom moze mógłby ktoś podać jakiś prosty schemacik??
[ Dodano: 19 Paź 08 10:40 ]
No i co nikt nie pomoze?? |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 20 Paź 08 04:56
|
|
|
| No to rzeczywiście bez regulatora to sie nie obędzie. Tam gdzie podłączasz silnik do regulatora daj jakiegoś irl'a i silnik z tym twoim aku samochodowym. Co jeszcze chcesz wiedzieć? |
|
|
|
|
 |
Robotboy

|
Wysłany: 20 Paź 08 05:10
|
|
|
| no jedyny poczciwy człowiek raczył mi odpisać dzięki ale co to ten irl i poco on jest a i Jeszce jakie te regulatory takie zwykle modelarskie czy cos specjalnego?? z gory dzieks |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 20 Paź 08 05:35
|
|
|
| Masz aparature i na niej 4 kanały na serwa. Regulator zmienia sygnał dla serwa na zwykły sygnał pwm i podaje do silnika. Jednakże regulator może nie wytrzymac za dużych napięć, a tym bardziej prądów. Ty masz 12V i dwoje silniki mogą żreć pewnie z 10A, dlatego trzeba to jakoś "przeskalować" na wyższe napięcia i prądy. Sposób jest prosty: do wyjścia silnika podłączasz mosfeta (tranzystora), a do mosfeta zasilanie z twojego aku 12V i silniczek. Robisz wspólną masę i git. |
|
|
|
|
 |
Robotboy

|
Wysłany: 20 Paź 08 06:03
|
|
|
| Dzieki już łapę jak coś jeszcze nie będę wiedział to napisze na razie wielkie dzięki.. |
|
|
|
|
 |
|
|