Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: daniel93
21 Paź 08 10:09
Co z tymi regulatorami??
Autor Wiadomość
Robotboy 

Wysłany: 04 Paź 08 09:01   Co z tymi regulatorami??

Witajcie am problem otóż konstruuje robota (na zdalne sterowanie radiem) i teraz tak kiedyś ktoś mi powiedział ze muszę dać tam regulator obrotów a ja nie wiem poco i jakie może ktoś mi to powie?? mianowicie miałby być miedzy odbiornikiem a silnikiem bo odbiornik ma 6v a silniki 12v i odbiornik ma mieć swój akku a silniki swój... proszę o pomoc bo szukałem na forum i w Google i nic nie znalazłem...
Postaw piwo autorowi tego posta

pawel 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 04 Paź 08 09:50   

Chodzi o to że, aparatura RC steruje tylko serwomechanizmami a nie silnikami. Regulator przetwarza sygnał i steruje silnikiem. Podczas kupna regulatora zwróć uwagę na prąd jaki może pobierać silnik.

Jeszcze do dam że skoro to ma być sterowane to nie jest robot tylko pojazd zdalnie sterowany.

Robotboy 

Wysłany: 04 Paź 08 10:24   

No tak wiem ze to nie robot ale robot lepiej brzmi;p dzięki a mam jeszcze jedno pytanie ile kabli wchodzi i wychodzi z tego regulatora??

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 05 Paź 08 11:03   

Jaką budujesz tą aparature?? Jak na jakiejś mega to kod idzie przerobić, by ci sterował pwm'em mosfeta, który steruje silnikiem + drugie wyjście do przekaźnika, który by ci włączał wsteczny. Jest to beznadziejnie proste, ale skuteczne rozwiązanie.

Robotboy 

Wysłany: 05 Paź 08 11:10   

Juz kilka płyt spaliłem i teraz chce wszystko dobrze zaplanować zamówiłem aparature 4 kanałową od jakiegoś modelu za 100zl Sanwa Blazer Sport taka silniki są dwa od wycieraczek samochodowych i duzy akku samochodowy 12v to chyba wszystkie wiadomości które znam a jeszcze waga ok 20kg :-? da się coś z tym zrobić oprócz oddać na złom :mrgreen: moze mógłby ktoś podać jakiś prosty schemacik?? :-D

[ Dodano: 19 Paź 08 10:40 ]
No i co nikt nie pomoze??

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 20 Paź 08 04:56   

No to rzeczywiście bez regulatora to sie nie obędzie. Tam gdzie podłączasz silnik do regulatora daj jakiegoś irl'a i silnik z tym twoim aku samochodowym. Co jeszcze chcesz wiedzieć?

Robotboy 

Wysłany: 20 Paź 08 05:10   

no jedyny poczciwy człowiek raczył mi odpisać dzięki ale co to ten irl i poco on jest a i Jeszce jakie te regulatory takie zwykle modelarskie czy cos specjalnego?? z gory dzieks

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 20 Paź 08 05:35   

Masz aparature i na niej 4 kanały na serwa. Regulator zmienia sygnał dla serwa na zwykły sygnał pwm i podaje do silnika. Jednakże regulator może nie wytrzymac za dużych napięć, a tym bardziej prądów. Ty masz 12V i dwoje silniki mogą żreć pewnie z 10A, dlatego trzeba to jakoś "przeskalować" na wyższe napięcia i prądy. Sposób jest prosty: do wyjścia silnika podłączasz mosfeta (tranzystora), a do mosfeta zasilanie z twojego aku 12V i silniczek. Robisz wspólną masę i git.

Robotboy 

Wysłany: 20 Paź 08 06:03   

Dzieki już łapę jak coś jeszcze nie będę wiedział to napisze na razie wielkie dzięki..

Odpowiedz do tematu