Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: daniel93
18 Gru 08 02:18
Początek początków
Autor Wiadomość
orient 

Wysłany: 06 Lis 08 01:03   Początek początków

Witam
Słuchajcie, mam do was taką oto prośbę.
Chciałbym zacząc moją zabawę w elektronikę i na początek zbudować sobie jakąś prościutką konstrukcję. Zaczne pewnie od jakiegoś projektu i będę go ewentualnie modyfikował zanim zabiorę się za coś poważniejszego, ale zanim to nastąpi muszę się zaopatrzyć w odpowiednie elementy. Jako że moje dotychczasowe doświadczenie w elektronice sprowadza się do zorobienia tylnej lampy do motoroweru z diód led, proszę o radę. Chciałbym mianowicie przy okazji zamawiania jakiegos układu skompletować jakiś w miarę podstawowy zestaw uniwerslanych elementów, które kosztują grosze i nie opłaca się ich kupować pojedynczo. Chodzi mi głównie o rezystory, kondensatory i... no właśnie? Co jeszcze powinienem kupić i w jakiej ilości? Bardzo proszę o radę - co każdy początkujący elektronik powinien mieć w zapasie?
PS. Myślę, że generalnie taki temat możnaby gdzieś przykleić jeśli będą jakieś sensowne odpowiedzi ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 06 Lis 08 10:13   

Generalnie weź do tego dużej pojemności ze 3 kondensatory (jak bawisz się w wzmacniaczach to się przydają) oraz troche tranzystorów (bc547, bc557, jaiegoś darlingtona i mosfeta n i p).

Sabre 

Otrzymał 49 piw(a)
Wysłany: 06 Lis 08 11:48   

Ja gdy robiłem zamówienie w jakimś sklepie, to brałem po 100 szt rezystorów o typowo używanych wartościach czyli 10, 100, 220, 330, 470, 1k, 10k, 100k, 1MΩ (były napewno jakieś jeszcze, ale nie pamiętam w tej chwili). Jak się bierze w takich ilościach to ceny wcale nie są takie wysokie, a w każdej chwili ma się pod ręką wartości potrzebne lub takie, z których da się uzyskać inne łącząc szeregowo bądź równolegle. Co do kondensatorów to mam spory zapas 10n, 100n (MKT, do odsprzęgania zasilania różnych układów). Mam obecnie większy zapas elementów smd niż przewlekanych. W sumie w Warszawie i tak dość często jestem na Wolumenie i dokupuję potrzebne rzeczy, ale te najczęściej używane mam zawsze w zapasie w domu. Z układów mam spory zapas różnych mikroprocesorów avr, kilkanaście sztuk różnych stabilizatorów 5V, 12V, LM317 (tych mam pewnie ponad 20, kilkanaście w TO220 praz kilka LM317L w TO93) ponieważ bardzo często ich używam. Ostatnio zaopatrzyłem się w kondensatory elektrolityczne o niskiej impedancji gdy robiłem moją przetwornicę.

Co do tranzystorów też posiadam sporą ilość BC547, BC557, BC558 oraz BC548. Ostatnio zaopatrzyłem się w spory zapas tranzystorów mosfet ale w smd (sot23) biją one na głowę wszystko z czym miałem do tej pory styczność(chociaż wiem, że ZETEX robi lepsze, ale w zasadzie niedostępne u nas). Te mosfety otwierają się w pełni już przy 2,5V (dane z noty) ja używałem ich w przetwornicy zasilanej z 1 akumulatorka Li-ion przy napięciach 3-4,2V i sprawowały się idealnie. Przy prądach rzędu 600mA miały temperaturę pokojową :mrgreen: ponieważ mają bardzo małą rezystancję w stanie otwarcia (około 40mΩ).
Ostatnio zmieniony przez Sabre 06 Lis 08 12:06, w całości zmieniany 2 razy  

Wyświetl szczegóły
orient 

Wysłany: 06 Lis 08 01:30   

Właśnie o taką radę mi chodziło! dzieki wielkie. Jeśli jeszcze ktoś ma pomysły to proszę pisać. Zamierzam na sam początek spróbować programować ATmega8 w prosty sposób żeby poznać zasady rządzące tym światem i ewentualnie brnąć dalej, ale będę robił zamówienie przez internet to od razu wezmę sobie różne takie potrzebne drobiazgi. Wiadomo, że nie można przewidzieć wszystkiego, ale chcę jak najrzadziej biegać do sklepu, bp akurat niedaleko mnie nie ma żadnego.

Dodano przez administratora:
Zdania zaczynamy z wielkiej litery, popraw :!:

P.S.
Proponuję nie popadać w paranoję tylko z tego powodu, że jest się adminem. Nie uważasz, że szkoda twojego czasu na dodawanie takich komentarzy i szkoda mojego na poprawianie takich literówek? Trochę dystansu dobrze wszystkim robi. Wiem, że jestem tu nowy i to mój drugi post, ale to nie jest powód, żeby tak wytykać brak wielkiej litery na początku.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez orient 06 Lis 08 04:45, w całości zmieniany 2 razy  

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 06 Lis 08 09:24   

Nie, nie uważam, widząc post z błędami, nie patrze czy to ktoś nowy czy stały bywalec. Po prostu staramy się utrzymać posty w poprawnej formie ;-)

orient 

Wysłany: 06 Lis 08 11:06   

Ja też się staram, uwierz mi. Zazwyczaj nie używam ani polskich znaków, ani dużych liter ;)
Ale raz jeszcze dziękuję za te rady, tworzę właśnie mój 'zestaw startowy' do zabawy z elektroniką.

Odpowiedz do tematu