Przesunięty przez: treker 29 Lis 08 06:39 |
regulacja napięcia za poocą potencjometru |
| Autor |
Wiadomość |
marek91

|
Wysłany: 29 Lis 08 06:36 regulacja napięcia za poocą potencjometru
|
|
|
Witam, muszę napisać kilka zdań na temat podany wyżej, szukałem w necie i niczego nie znalazłem, gdyby ktoś sformułował to własnymi słowami to byłoby super |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 29 Lis 08 06:46
|
|
|
Dzielnik napięcia to co innego mi potrzebna regulacja napięcia za pomocą potencjometru, mam kilka tematów:
1.Prawo ohma
2.Uogólnione prawo ohma
3.Regulacja napięcia za pomocą potencjometru
4.Dzielnik napięcia
Mam już wszystko oprucz pkt 3 szukam już 2,5 gadziny w necie i nic
[ Dodano: 29 Lis 08 06:50 ]
a może to?
| Cytat: | | Najczęściej używanym typem dzielnika napięcia jest zwykły potencjometr, będący dzielnikiem rezystancyjnym. Jest to specyficzna odmiana dzielnika, w której wartości R i R1 mogą być płynnie regulowane. Można więc dokonać płynnej regulacji stosunku tych rezystancji, co prowadzi z kolei do regulacji napięcia wyjściowego. |
|
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 209 Otrzymał 49 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29 Lis 08 09:39
|
|
|
Regulacja napięcia za pomocą potencjometru to wstawienie potencjometru szeregowo w obwód. Suwak potencjometru łączysz z którąkolwiek z 2 pozostałych nóg i masz regulację spadku napięcia na tym potencjometrze przez co zmieniasz napięcie na obwodzie do którego płynie prąd:
Sorki za screen z crocodyla, ale nie chciało mi się już w eaglu rysować . |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
| Ostatnio zmieniony przez Sabre 29 Lis 08 09:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
pawel

|
Wysłany: 29 Lis 08 09:55
|
|
|
| Moim zdaniem regulacja napięcia za pomocom potencjometru to dzielnika napięcia. Można też zrobić tak jak mówi Sabre ale ten układ o ile dobrze myślę będzie ograniczał prąd. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Mateusz

|
Wysłany: 30 Lis 08 08:15
|
|
|
Potencjometru można używać dwojak. Tzn jako rezystor ze zmienną rezystancją lub jako dzielnik napięcia.
Potencjometry mają 3 nóżki.
Jedna taka główna i dwie niemniej ważne ale nazwijmy je poboczne .
Podłączając potencjometr tak żeby wykorzystać tylko dwie jego nóżki główną i poboczną mamy po prostu rezystor o zmiennej rezystancji w obwodzie.
Podłączając go tak aby + i - zasilania był na dwóch pobocznych nóżkach, to napięcie na nóżce głównej i którejś z pobocznych będzie napięciem z dzielnika. Gdzie jedna rezystancja będzie rezystancją pomiędzy jedną z nóżek pobocznych a główną a druga z drugą nóżką poboczną i główną.
Sorka że mój język nie jest profesjonalny ale chyba idzie zrozumieć o co chodzi |
|
|
|
|
 |
|
|