Przesunięty przez: daniel93 24 Sty 08 05:49 |
ZAsilacz od PC [problem][ |
| Autor |
Wiadomość |
_cyna_PL

|
Wysłany: 24 Sty 08 05:18 ZAsilacz od PC [problem][
|
|
|
Witam chcę zbudować zasilacz o płynnej regulacji 1,2 - 18V / 3A na układzie LM350 I potrzebuje jeszcze do tego wszystkiego transformatora. Mam w domu zasilacz od PC
ATX model. MGB - 350B .
Więc czy mogę z tego zasilacza wymontować transformator i inne potrzebne rzeczy.
A i jeszcze który to transformator bo jest ich 4szt. jeden większy od innych[czy to ten ten]??
Z góry dzięki za odpowiedź !! |
|
|
|
|
 |
Radzu

|
Wysłany: 24 Sty 08 05:37
|
|
|
W komputerze PC jest zastosowany zasilacz impulsowy i nie da rady zrobić nic innego jak wykożystać go w całości.
Na złączu masz do dyspozycji 3,3;5 i 12 V i co najwyżej możesz z tej 12 zrobić regulowany.
Tak pozatym to przecież na pierwszy rzut oka widać że trafa zastosowane w takim zasilaczu w niczym nie przypominaja typowych traf i nie da się przy tak małych wymiarach osiągnąć dużych prądów (nie mówiąc już że i tak mają inną przekładnię). |
|
|
|
|
 |
raddeon

|
Wysłany: 24 Sty 08 07:39
|
|
|
| Polecałbym koledze tradycyjne rozwiązanie zasilacza bo widzę że nie bardzo zna się na rzeczy a zasilacze impulsowe są wyższą szkołą jazdy po za tym występują tam napięcia groźne dla życia np. kondensatory za mostkiem łącznie 315V. |
|
_________________ Jestem otwarty na kontakty związane z elektroniką i robotyką (ja nie ukrywam swojej wiedzy . |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 24 Sty 08 08:08
|
|
|
Rozejrzyj się wokół, na pewno znajdziesz jakiegoś zużytego dużego "grata" (np telewizor lub duże radio ) z którego można wymontować transformator o odpowiedniej mocy.
Polecam ten artykuły, jest tam dobrze opisane jak zbudować prosty zasilacz, jak dobierać elementy.
Praktyczny Elektronik 7/1997 strona 28, artykuł "Zasilanie urządzeń elektronicznych".
Praktyczny Elektronik 8/1997 dokończenie artykułu
Praktyczny Elektronik 7/1997 strona 25, artykuł "Uniwersalny zasilacz stabilizowany"
http://vss.pl/?q=node/68 |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
_cyna_PL

|
Wysłany: 24 Sty 08 10:16
|