Przesunięty przez: treker 04 Paź 08 03:35 |
Zasilacz |
| Autor |
Wiadomość |
kaczor23

|
Wysłany: 03 Paź 08 08:07 Zasilacz
|
|
|
Witam, wiem ze do programowania potrzebny jest zasilacz 5V, ale jaki jest tam pobór mocy, ile miliamperów? Proszę o pomoc.
A i jeszcze jedno, widziałem kiedyś widziałem kiedyś przejściówkę ułatwiającą podłączenie programatora do mikrokontorlera AVR na płytce stykowej, ale nie była to taka przejściówka z kabelkami, tylko zrobiona tak jak by na "sztywno" na dwustronnej płytce. Macie jakies schematy na to, jak to polutować, żeby tak jak by nałożyć to na mikrokontroler Atmega8 o podpiąć do tego programator AVR ISP. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 190 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 03 Paź 08 08:39
|
|
|
| Wystarczy do rego najprostszy zasilacz 4,5v-5,5v (może być nawet ładowarka do telefonu). Od razu zaznaczam, że jeśli do programowania takie coś wystarczy to nie jest równoznaczne z tym, że do normalnej pracy też. |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
kaczor23

|
Wysłany: 03 Paź 08 08:45
|
|
|
Hmmm, ale to czyli jaki jest pobór mocy? A do "normalnej" pracy jaki zasilacz wystaczy?
Odpowiedzcie tez na drugie pytanie. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 03 Paź 08 08:49
|
|
|
| Do procka wystarczy zasilacz 100mA bez problemu. Ale jak juz podłączyszsilniczki, które żrą powiedzmy 1A... znasz koniec. |
|
|
|
|
 |
kaczor23

|
Wysłany: 03 Paź 08 08:56
|
|
|
| Znam, a wiec co zrobic zeby było dobrze, zeby i dla procka i dla silniczkow, diod itp było idealnie? |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 04 Paź 08 10:00
|
|
|
| Jak checsz uniwersalne źródło zasilania to kup se akumlator żelowy plus stabilizator 7805. To jest pewne źródło zasilania i w dodatku przenośne. Jak chcesz coś tańszego to najprostszy zasilaczek o prądzie 1A, albo bierz małe akumlatorki AA (takie jak od aparatu). W zasadzie to nie wiem co ci radzić. Wszystko co dotąd urzywałem ładnie działało. |
|
|
|
|
 |
kaczor23

|
Wysłany: 04 Paź 08 05:42
|
|
|
A jak by z transformatora dzwonkowego zrobić zasilacz?? Bo tam na wyjściu jest 3V, 5V, lub 8V i jest 0.5A, później mostek Gretza uda sie takie cos??
Proszę o odpowiedz na moje drugie pytanie. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 04 Paź 08 05:48
|
|
|
| Nie radze zabawy z wysokim napięciem 230V. Wogóle potym co przezyłem mam na jego punkcie... |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
kaczor23

|
Wysłany: 04 Paź 08 06:20
|
|
|
| No wiecie w zasilaczu zwykłym nawet do komórki tez macie 230V wejscia. |
|
|
|
|
 |
Kanday

|
Wysłany: 04 Paź 08 07:08
|
|
|
| kaczor23 napisał/a: | | No wiecie w zasilaczu zwykłym nawet do komórki tez macie 230V wejscia. |
Jezeli Ci chodzi o zasilacz do komorki to sie mylisz ma zmiejszone napiecie. Moj kolega uzyl go do zasilania diod chyba ten zasilacz mial 3,5 czy 4 woltów. |
|
|
 |
kaczor23

|
Wysłany: 04 Paź 08 07:54
|
|
|
| Kanday napisał/a: | | kaczor23 napisał/a: | | No wiecie w zasilaczu zwykłym nawet do komórki tez macie 230V wejscia. |
Jezeli Ci chodzi o zasilacz do komorki to sie mylisz ma zmiejszone napiecie. Moj kolega uzyl go do zasilania diod chyba ten zasilacz mial 3,5 czy 4 woltów. |
Chodziło mi prąd wejściowy, czyli ze ładowarkę do komorki (zasilacz) tez podłączamy do prądu pod wysokie napięcie, tez jest niebezpieczniej. |
|
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 05 Paź 08 11:06
|
|
|
Podłączone to jest do sieci, ale nie masz otwartej(nie zabudowanej) obudowy metalowej z podpiętą masą, ani kabelka i pinów, których możesz nieumyslnie dotknąć.
[ Dodano: 05 Paź 08 12:07 ]
A zresztą róbcie jak chcecie. Ja stanowczo odradzam. |
|
|
|
|
 |
|
|