|
AtTiny2313 - pierwsze pytanka. |
| Autor |
Wiadomość |
Laik

|
Wysłany: 03 Wrz 08 02:01 AtTiny2313 - pierwsze pytanka.
|
|
|
Ok. Zaczynam brać się za pierwszy poważniejszy projekt i mam kilka pytanek co do tego:
1. Czy AtTiny2313 wymaga kwarcu czy ma wbudowany rezonator?
2. Reset tinego to rezystor 10k i przycisk do masy ?? Spowoduje to ponowne uruchomienie tinego z powrotem ?
3. Układ będzie zasilany z zasilacza 9V. Chcę stabilizować napięcie na 5V. Jakie dać kondensatory ? Elektrolity, ceramiczne ?? O jakich wartościach ?
Jak będę miał więcej pytań to napisze. Pozdrawiam |
|
| Ostatnio zmieniony przez Laik 03 Wrz 08 02:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 03 Wrz 08 02:05
|
|
|
1. Ma rezonator o częstotliwości 1 Mhz
2. Do + a nie do masy (ale w 100% nie jestem pewien) |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
| Ostatnio zmieniony przez marek91 03 Wrz 08 04:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Laik

|
Wysłany: 03 Wrz 08 02:20
|
|
|
| no rezystor do plusa od rezystora do resetu i do przycisku a przycisk do masy |
|
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 190 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 03 Wrz 08 03:29
|
|
|
Jesteś po prostu leniwy. Gdybyś raczył przeczytać coś na ten temat, to wiedziałbyś, że
1. tiny ma wbudowany bardzo niedokłądny oscylator
2. przycisku wogóle nie musisz podpinać - tylko rezystor do +
3. jednego elektrolita (ok. 100uF) i jednego ceramicznego (kilka nF). |
|
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 209 Otrzymał 49 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03 Wrz 08 06:51
|
|
|
| ATTiny2313 ma oscylator, ale 8MHz i nie dałbym sobie ręki uciąć czy jest taki bardzo niedokładny. Robiłem kilka konstrukcji na nim właśnie i z takim oscylatorem, według mnie do większości zastosowań wystarczy. Jeśli ktoś nie robi zegara to nie ma co instalować rezonatora. |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 03 Wrz 08 07:11
|
|
|
| Oj człowieku, poczytałbys trochę. Tiny2313 ma wewnętrzny oscylator o wartości (!) 1mhz. Jeżeli mówisz o dokładności to sprubuj zrobić na nim trnsmisje rs232 nie mówiąc już o pbsłudze sonarów, dalmierzy oraz usb. |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 03 Wrz 08 07:49
|
|
|
ATtiny2313 ma wewnętrzny oscylator, który może pracować z częstotliwością 8MHz lub 4MHz. Fabrycznie oscylator jest ustawiony na 8MHz i ma zaprogramowany fusebit CKDIV8, czyli czyli częstotliwość pracy jest dzielona przez 8, stąd fabrycznie procek przychodzi z oscylatorem 1MHz. Przynajmniej tak twierdzą w dokumentacji |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 209 Otrzymał 49 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03 Wrz 08 07:57
|
|
|
| misiek1994 napisał/a: | | Oj człowieku, poczytałbys trochę. Tiny2313 ma wewnętrzny oscylator o wartości (!) 1mhz. Jeżeli mówisz o dokładności to sprubuj zrobić na nim trnsmisje rs232 nie mówiąc już o pbsłudze sonarów, dalmierzy oraz usb. |
No właśnie człowieku, poczytałbyś trochę załączoną dokumentację na stronie 22. W tabelce 2 jak byk jest napisane:
"Device Clocking Select"
"Calibrated internal RC Oscillator 8MHz"
ATTiny2313 all.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 29 raz(y) 1,78 MB |
|
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
misiek1994

|
Wysłany: 04 Wrz 08 03:34
|
|
|
Użytkownik pubus elektroda.pl: Fabrycznie włączony jest wenętrzny generator... z tego co pamiętam to na 1MHz...
To mnie zmyliło. Bardzo przepraszam, jeśli rzeczywiście w attiny jest oscylator 8mhz. W każdym razie nie zmienia to faktu, że jest niedokładny. |
|
|
|
|
 |
|
|