Q: Mam problem z układem. Nie wiem co do czego podłączyć, albo jakim napięciem go zasilać. A:
Odpowiedź na tego typu pytania (i wiele innych) dotyczące dowolnego układu, znajdziesz w jego nocie katalogowej. Google => "[oznaczenie układu] datasheet". Na ogół wymagana znajomość języka angielskiego.
Q: Mam różne urządzenia elektroniczne do rozebrania i chcę z tego zrobić robota. Co mogę wykorzystać? A:
Na początku opłaca się właściwie tylko wydobycie silników i mechaniki z np. magnetofonu - musisz jednak pamiętać, że sam silnik to ledwo połowa sukcesu, aby wykorzystać go w robocie potrzebujesz przekładni. Całą elektronikę do robota lepiej kupić w sklepie - chyba, że Twoje doświadczenie jest na wysokim poziomie i wiesz co robisz...ale wtedy nie zadawał byś takich zbędnych pytań. Zakupy w sklepie mają jeszcze jedną zaletę - masz pewność, że kupowany podzespół będzie sprawny i szansa na uruchomienie robota zaraz po złożeniu dramatycznie wzrasta. No i nie oszukujmy się - przykładowe 60 groszy za fototranzystory to nie majątek.
Q: Jak zaprogramować procesor? Jak podłączyć programator do mikrokontrolera? A:
Jeśli jesteś początkującym, powinieneś wiedzieć, że wykorzystanie bluetooth do sterowania robotem nie jest zadaniem łatwym. Radzimy Ci najpierw spróbować swoich sił przy prostszym projekcie - niech to będzie chociażby programowalny linefollower.
Jeśli jednak podchodzisz do sprawy bardzo ambitnie, to niestety informacji na forum nie ma dużo - planujemy wkrótce opublikować szczegółowy artykuł na temat tej technologii, póki co jednak, w tym temacie znajdziesz kilka ciekawych linków i informacji związanych z tym zagadnieniem:
Moduły radiowe
Wszelkie sugestie mile widziane - zapraszam na PW lub w temacie (postaram się systematycznie dopisywać nowe pytania/odpowiedzi).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum