Przesunięty przez: daniel93 31 Sie 08 08:40 |
Programowanie |
| Autor |
Wiadomość |
weid911

|
Wysłany: 25 Maj 08 04:19 Programowanie
|
|
|
| Chciałbym nauczyć się programować ale nie wiem od jakiego języka zacząć.Mógłby ktoś podać linki do kursów??? |
|
_________________ I kill my self!!! |
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 25 Maj 08 07:23
|
|
|
Wszystko, już było dokładnie na forum opisane, od czego zacząć.
Temat ten był już wielokrotnie poruszany na naszym forum. Użyj wyszukiwarki!
Masz już jakieś podstawy w programowaniu? |
|
|
|
|
 |
marek91

|
Wysłany: 26 Maj 08 10:22
|
|
|
| Najprostszy jest basic a najtrudniejszy c, opanowanie tego języka trwa od kilku miesięcy do kilku lat w zależności od zapału programisty. W internecie jest masa kursów wystarczy poszukać google nie śpi. |
|
_________________ Gość klikając przycisk "piwo" stawiasz browara biednemu dziecku z afryki |
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 26 Maj 08 11:14
|
|
|
marek91, nieprawda że C jest najtrudniejszy. Ja pisze w C i wcale nie jest taki straszny. Bascom rzeczywiście jest najłatwiejszy bo masz gotowe moduły np do obsługi LCD, serw itp itd a w C trzeba to od podstaw pisać. Poza tym w Bascomie raczej nie trzeba nawet znać architektury procesora.
C jest prosty, po prostu w porównianiu z Bascomem jest trudniejszy.
A zdecydowanie trudniejszy od C jest assembler. Od niego zaczynałem kiedyś programowanie procesorów i można się zniechęcić. Ale jak ktoś nie ma słomianego zapału to obojętnie od jakiego zacznie to się nauczy.
A tak naprawdę to nie języki są trudne tylko sama sztuka pisania programów i umiejętność logicznego myślenia. |
|
|
|
|
 |
Decado

|
Wysłany: 26 Maj 08 01:52
|
|
|
Powiem tak:
Pisze w BASCOMie i ucze się C, c może i jest trudny ale bardo łatwo sie tam układa jakiekolwiek operacje matematyczne które zazwyczaj działają zgodnie z oczekiwaniem programisty.
Niedawno pisałem w Bascomie programowego PWM na wszystkie wyjścia, miało to sterowac jasnością diod led ale efektem nie była płynna zmiana a migająca czyli diody rozjaśniały się i znowu ściemniały ale migały z częstotliwością ok 20 paru Hz, w C po 15 min myśleniu i odrobinie pomocy kuzyna zawodowego programisty udało mi sie to uzyskac perfekcyjnie. A wracając do Bascoma to kuzyn który jak w/w jest zawodowym programistą też pisał w BASCOMie i próbował tak jak ja uzyskac efekt programowgo PWMa ale no cóż z skutkiem tragicznym;/
Pozdrawiam |
|
_________________ "Niema ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani" Feliks "Krwawy Feliks" Dzierżyński |
|
|
|
 |
weid911

|
Wysłany: 23 Sie 08 08:23
|
|
|
| moje umiejętności programowania są znikome umiem coś tam robić (czyt. prawie nic) w c++ |
|
_________________ I kill my self!!! |
|
|
|
 |
|
|