Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: treker
02 Lip 08 09:20
Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.
Autor Wiadomość
misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 02 Lip 08 09:03   Wykonywanie płytek drukowanych w domowych warunkach.

Przedstawiam wam artykuł, dzięki któremu (jeśli jeszcze nie umiecie) nauczycie się tworzyć własne płytki drukowane. Zdjęcia sa tam dość nowe (wczorajsze, jeszcze gorące:D:D:D). Artykuł miałem zamieścić wczoraj, ale nie wyszło. Opisuje w nim metode "żelazkową"
Tak jak zwykle uwagi, sugestie na misiek1994@gmail.com lub gg 8752941.
Pozdrawiam

Termotransfer.zip
termotransfer
Pobierz Plik ściągnięto 249 raz(y) 609,91 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Master
treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 02 Lip 08 09:19   

Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką.

Po 1:

Cytat:
Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym.

Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy.

Po 2:

Cytat:
Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy.

Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam

Po 3:
Cytat:
Wydłubujemy cyrklem resztki papieru,

Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców.

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 02 Lip 08 09:34   

treker napisał/a:
Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką.

Po 1:

Cytat:
Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym.

Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy.

Po 2:

Cytat:
Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy.

Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam

Po 3:

Kod:
5.    Wydłubujemy [b]cyrklem[/b] resztki papieru,

Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców.

Po pierwsze: nie wiem, czy zauważyłeś, ale w moim wykonaniu była płytka smd.
Po drugie i trzecie: ja właśnie tak robie i nigdy nie zepsułem ścieżek!!!

Decado 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 02 Lip 08 10:45   

misiek a więc zaznacz w poradniku że odbicie lustrzane dla smd i opisu a bez odbicia dla przewlekanych

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 02 Lip 08 12:46   

poprawiłem. A tak wogóle to czy ten artykuł bierze wreszcie udził w konkursie, czy nie?? I czy ewentualnie, gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat ;P) to mógłby brać?

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 02 Lip 08 12:54   

Zaraz przeczytam, jak poprawiłeś ;)
Ciężko będzie z tymi Twoimi artami w konkursie, na razie się wstrzymałem z decyzją, powiedziane jest dokładnie że musi to być artykuł związany z robotyką, a Twoje texty są powiązane z elektroniką.

misiek1994 napisał/a:
gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat ;P) to mógłby brać?

Jasne, ale musiałby to być artykuł, w którym opiszesz jak to działa jak to zrobiłeś itd, nie wystarczy sam schemat i fotki ;)

Pozdrawiam

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 02 Lip 08 01:02   

No wiecie, ja wole żeby zielony wiedział jak lutowac, co to bramka, znał podstawowe elementy elektroniczne, a nie wiedział jak zbudowac przekładnię (to dopiero później).
Robotyka to również dział elektroniki.
Uważacie, że początkujący prędzej zroi robota znając mechanikę, czy elektronikę?
Elektronika jest trudniejsza i to na niej według mnie trzeba się skupić!

** Dodano: 2008-07-02, 14:04 **
Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje! A i moge wiedzieć kto z modów jest za mną, a kto przeciw mnie??

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 02 Lip 08 01:07   

No tak, ale konkurs jest związany z robotyką, nie możemy się skupiać tylko na osobach, które "chwytają lutownice za złą stronę", chcemy mieć materiały wartościowe dla osób, które znają na elektronikę i mechanikę, a chciałyby pogłębić swoja wiedzę w dziedzinie robotyki.

Napisz coś co jest związane z robotyką i nie będzie problemu, nie liczy się ilość tylko jakość.

Cytat:
Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje!

Tak, ale w robotyce.

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 02 Lip 08 06:56   

jeszcze jdno. Umówmy się tak ja napisze jeden (może dwa) pożądny artykuł na temat robotyki, a wy mi zaliczycie do konkursu wszystkie. OK?? :-P :-P :-P :-P :-P :-P

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 02 Lip 08 07:07   

A co to za różnica?
Ilość się nie liczy.

Decado 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 02 Lip 08 08:26   

Misiek nieliczy się ilośc ale poziom arta, a jeśli przykładowo masz dwa słabe i dwa mocne to średnią masz średnią ;) . Dlatego proponuję ci napisac jednego odjechanego i on będzie na konkurs potem jak ci się będzie chciało to napiszesz jeszcze jednego mocnego i tylko te dwa będą brac udział w konkursie ;)

Pozdrawiam

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 03 Lip 08 10:27   

Aaaaaaaaaaaaaaa... załapałęm wreszcie ;-) Rozumiem, że konkurs kończy się dokładnie 31lipca?

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 03 Lip 08 10:29   

Do 31 można przysyłać arty, wyniki będą kilka dni później.

czasas 

Wysłany: 02 Lis 08 12:12   

ten wydruk musi byc drukarka laserowa??
Ostatnio zmieniony przez czasas 02 Lis 08 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

pawel 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 02 Lis 08 02:04   

Tak. Ale można użyć ksera. To na wypadek gdy nie masz laserówki, drukujesz atramentówką i kserujesz.

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 02 Lis 08 06:17   

Ksera nie polecam. Za wiele śmieci się kseruje.

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 17 Lis 08 07:52   

To poproś o "wysoką jakość" kserowanego dokumentu... a wszelkie nadprogramowe plamki możesz zdrapać przed trawieniem, tak samo lepiej sprawdzać ścieżki... bo jak znikną to później problemy są.

Odpowiedz do tematu