Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs programowania uC AVR w C (WinAVR, Kurs AVR-GCC)
Autor Wiadomość
treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 21 Wrz 08 07:22   Kurs programowania uC AVR w C (WinAVR, Kurs AVR-GCC)

Miło mi poinformować wszystkich czytelników naszego wortalu, że już od 1 października 2008r, na naszej stronie będzie pojawiał się internetowy kurs programowania mikroprocesorów AVR firmy Atmel w języku C. Kurs będzie prowadzony przez abxyz.

Po więcej informacji zapraszam na kursC.dioda.com.pl

Zapraszam do komentowania na forum :-)
Postaw piwo autorowi tego posta

jamtex 

Otrzymał 12 piw(a)

III miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 21 Wrz 08 07:39   

Fantastyczny pomysł - moje szczere gratulacje!

Czy jest przewidziany projekt jakiegoś "zestawu uruchomieniowego" (tak jak miało to miejsce przy "Mikroprocesorowej Oślej Łaczce") ?

Skoro pierwsza lekcja już za kilka dni, to jeszce sporo czasu by coś takiego zmajstrować ?

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 21 Wrz 08 07:45   

Nie, kurs będzie prowadzony z użyciem płytki stykowej ;-)
Uznaliśmy, że takie rozwiązanie będzie lepsze i praktyczniejsze dla użytkowników ;-)

Brosper 

Wysłany: 22 Wrz 08 06:40   

Czekam z niecierpliwością

misiek1994 

Otrzymał 13 piw(a)
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 22 Wrz 08 02:40   

No to pozostaje mi czekać i życzyć powodzenia.

Master 

Otrzymał 2 piw(a)
Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: 22 Wrz 08 04:59   

treker napisał/a:
Nie, kurs będzie prowadzony z użyciem płytki stykowej ;-)
Uznaliśmy, że takie rozwiązanie będzie lepsze i praktyczniejsze dla użytkowników ;-)

I masz racje :D

A co do kursu to właśnie tego mi brakowało ;) i jedna rzecz... Nie udostępniajcie tego innym forom ;) trzeba zwiększyć zainteresowanie diodą xD

Krótko = BRAVO!

Zapraszam

PoPeK :D ! Nie zmieniaj mi sygny
(dajcie warna popkowi :D )

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 22 Wrz 08 05:51   

Master napisał/a:
trzeba zwiększyć zainteresowanie diodą xD

Takie jet nasz zamiar :-)

Kanday 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 22 Wrz 08 07:57   

hehe Jak zapewne duźo uźytkowników poczatkujących z forum i ja też sie "najaralem" tym że powstanie takowy kurs.

Na dodatek już zamuwiłem dzisiaj stk200/300 !!! także już nie ma odwrotu i znów wpadne w ten programistyczny nałóg ,pamietam jak samodzielnie probówalem stworzyc system logowania i rejestracji uzytkownikow na stronach internetowych, dzien i noc myslalem jak mozna to czyli kolejne cele uzupelnic kodem php/mysql.

Część z was tez zapewne miala taki nałóg szukania odpowiedzi na zagadki ktore sie samemu wymyślalo przy poprzednich trudnosciach :D ale jak to mowiął (moj probosz po kolędzie) "chleb smakuje najlepiej po ciezkiej pracy".

P.s
Master dobrze gada ja bym proponowal aby dostep do kursu mialy osoby z kontem na dioda.com.pl .

wkoncu kurs C bedzie tak porzadany ze komus zrobienie konta na forum nie stanie zadnym problemem a bedzie pewnie czesciej odwiedzal forum i moze cos wyskrobie jeszcze madrego i komus pomoze :D (sam kiedys takiemu czemus uleglem for e.x. elektroda.pl)

Komentarz dodany przez: treker:
Proszę nie usuwać dopisków dodanych przez administratora :-x
Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
Popraw pisownie :!:

Kolejne lekceważenie i usunięcie mojego dopisku poskutkuje ostrzeżeniem.

pasta20 

Wysłany: 23 Wrz 08 06:45   

Spoko, miejmy nadzieję ,że będzie to kurs dla osób które są zielone i dopiero zaczynają.
Ja zaczynam dopiero zabawę a mikrokontrolerami i czytam kilka kursików, w jednym deklaracja portów jest inaczej a w drugim też.
Mam nadzieję że będą opisywane różne metody deklaracji jak np:
DDRB=0x03
PORTB=0x02

sbi(DDRB,PB1)

sbi DDRB,0
sbi DDRB,1

sbi PORTB,0
cbi PORTB,1

Fajnie bylo by aby opisane były by te opisy no i jeszcze te z przesunięciem bitowym

DDRB != (1<<DDB0);
PORTB &=~(1<<PORTB0);
PORTB |=(1<<PORTB0);

Liczę na to ,że kurs będzie zrozumiały prosty przejrzysty i dużo z niego będzio można się dowiedzieć.

Pozdrawiam i dodaję linka do kursu do mojego opisu gg oraz linka na moją stronkę :D

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 23 Wrz 08 06:52   

Kurs będzie prowadzony od totalnego zera, wymaganie jest tylko jedno ;)
Znajomość podstaw elektroniki.

Master 

Otrzymał 2 piw(a)
Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: 23 Wrz 08 07:38   

Kanday napisał/a:

...ja bym proponowal aby dostep do kursu mialy osoby z kontem na dioda.com.pl .

wkoncu kurs C bedzie tak porzadany ze komus zrobienie konta na forum nie stanie zadnym problemem a bedzie pewnie czesciej odwiedzal forum i moze cos wyskrobie jeszcze madrego i komus pomoze :D (sam kiedys takiemu czemus uleglem for e.x. elektroda.pl)...

No dokładnie o to mi chodziło :D przecież chyba Nasi Szanowni Admini nie byli by tacy głupi by tego nie zrobić :D :?: prawda :?: , prawda :!: :?: , prawda :!: :!: :!: :?:

Kanday napisał/a:

...Master dobrze gada...

No a jak :D Tak jak zawsze :P

Zapraszam

Ikar 

Otrzymał 41 piw(a)

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 23 Wrz 08 07:43   

No bardzo fajnie następny kurs na forum :) czyżbym ja to zapoczątkował... ;) nie żartuje tylko tak sobie :D

Jeżeli już blokować dostęp do jednego kursu to sugeruje zrobić to z całym działem z artami bo jakby nie było to znajduje się tam sporo informacji.
pozdro

Master 

Otrzymał 2 piw(a)
Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: 23 Wrz 08 07:46   

Ikar napisał/a:
No bardzo fajnie następny kurs na forum :) czyżbym ja to zapoczątkował... ;) nie żartuje tylko tak sobie :D

Jeżeli już blokować dostęp do jednego kursu to sugeruje zrobić to z całym działem z artami bo jakby nie było to znajduje się tam sporo informacji.
pozdro

ŚWIĘTA RACJA! dziennie przecież jest pełno gości ;) a co szkodzi się zalogować :D ja nawet w lato z komórki na plaży sobie siedziałem na diodzię :D i nawet pare razy pisałem posty i nie miałem z tym problemu (jedyny to był taki że w operze {przynajmniej u mnie} mogę mieć do 456 kb przetransferowanych xD :D a w niektórych artach jest tego więcej {ale to nie ma znaczenia xD}) :P Ikar... -> popieram :D

Zapraszam

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 23 Wrz 08 07:55   

Nie będziemy blokować nikomu dostępu do kursu, jak i do artykułów. Powód jest prosty, taka sytuacja zalała by diodę setkami fikcyjnie rejestrowanych użytkowników. Jak ktoś się zainteresuje tematyka wortalu, to i tak się zarejestruje i tak.

Master, nie masz jakiegoś ładniejszego avatara :-) :?:

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 23 Wrz 08 09:00   

yeaaahhh ! ;P Wkońcu zmuszę się do nauki C... bascom jakoś do mnie nie przemawiał - wychodzi z użytku a za ogólne poradniki C nie tylko dla uC jakoś nie moglem się zabrać...
Proponuje tylko jedno rozwiązanie - spis elementów potrzebnych w kursie (coby można było wcześniej zamówić całość a nie dokupywać później na ~30 razy po każdej cześć kursu... to tylko taka prośba ;] ) .

Kanday 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 24 Wrz 08 06:23   

Kurs bedzie przedstawiac tylko tutoriale do stworzenia jakiegos linefollower`a czy jeszcze typu zapal na pewnien czas diode itp ?

P.s
Ciesze sie ze kurs bedzie prowadzony przez abxyz wydaje mi sie on na bardzo konkretnego czlowieka ktory wie co robi i mowi i nie robi pomyłek.

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 24 Wrz 08 08:40   

Ikar napisał/a:
czyżbym ja to zapoczątkował... ;)

Ktoś musiał być pierwszy ;-)

Kanday napisał/a:
Ciesze sie ze kurs bedzie prowadzony przez abxyz wydaje mi sie on na bardzo konkretnego czlowieka ktory wie co robi i mowi i nie robi pomyłek.

Według mnie, to abxyz jest najbardziej zasłużoną osoba na forum.

Ogólnie mówiąc to dioda rozwija się co raz szybciej. Głownie dzięki wam. Moim marzeniem jest by na diodzie powstała "siła w grupie" i powstawały by same wspólne projekty i artykuły, ale do tego jeszcze daleko... a może nie? - wszytko zależy od was :-)

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 24 Wrz 08 08:43   

daniel93 napisał/a:
Ikar napisał/a:
czyżbym ja to zapoczątkował... ;)

Ktoś musiał być pierwszy ;-)

Żeby nie było tak słodko, to zdradzę, że kurs C był planowany już od bardzo dawna, ale dopiero teraz zostało to zrealizowane :-)

//daniel93
Dałbyś się pocieszyć chłopakowi :mrgreen:

Kanday 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 25 Wrz 08 06:48   

daniel93 napisał/a:

Ogólnie mówiąc to dioda rozwija się co raz szybciej. Głownie dzięki wam. Moim marzeniem jest by na diodzie powstała "siła w grupie" i powstawały by same wspólne projekty i artykuły, ale do tego jeszcze daleko... a może nie? - wszytko zależy od was :-)

Racja ale trzeba dac takze innym szanse poczatkujacym tak aby forum bylo dla zaawansowanych i poczatkujacych jednoczesnie :)

Ikar 

Otrzymał 41 piw(a)

I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 25 Wrz 08 11:38   

Kanday napisał/a:

Racja ale trzeba dac takze innym szanse poczatkujacym tak aby forum bylo dla zaawansowanych i poczatkujacych jednoczesnie :)

Nie wiem czy to dobrze zrozumiałem ale...
Na forum jest aktualnie tyle informacji że początkujący ze znajomością podstaw z podstaw elektroniki powinien sobie poradzić z budową kilku pierwszych prostych robotów bez napisania jednego posta. Tylko trzeba po nie sięgnąć a nie tak jak do niedawna (bo już od jakiegoś czasu nie widuje tu takich postów i bardzo dobrze zresztą :) ) "Mam autko zdalnie sterowane i chcę zbudować robota. Pomocy!!". Widać że forum ma wyższy poziom już.
Od taka moja refleksja :)
pozdro

Wyświetl szczegóły
miszczu 

Wysłany: 27 Wrz 08 04:45   

popieram jak najbardziej pomysł :-D
specjalnie się zalogowałem,gdyż właśnie czegoś takiego szukałem.
tak 3mać!!!!!

wacek 

Wysłany: 28 Wrz 08 06:21   

Aa ja tu nie byłem od dawna(wiem, że za mną tęskniliście :mrgreen: ) i we wtorek (czyli dzień po wydaniu pierwszego odcinka tego elektronicznego tasiemca kupie co trzeba, możliwe że szarpnie budżecik, ale bywa. Na coś takiego czekałem, bo zabawa z bascomem się jakoś nie udała...
Pokłony dla expertów którzy będą wprowadzać mnie(nas?) w zawiłości C w AVRach.

pidpawel 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 01 Paź 08 06:34   

Dodam tylko kilka rzeczy:
a) lista zakupów, skoro to ma być na stykowej to nie ma siły ;)
b) jakie biblioteki? jak na mój gust to można by rozwijać avrlib(są ostatnie z chyba 2006 roku) - jak dla początkujących niezastąpione - pisze się z ich użyciem fajniej niż w bascom, poza tym ciekawa opcja rprintf-może "wyrzucać" dosłownie na co nam pasuje, lcd,uart,v100(czy jak mu tam było ;) )
c)czy to będzie kurs dla robotów, czy ogólny?
d)gdzie można podsyłać propozycje? chętnie coś wyślę, jednak musi być klauzula, że to co wysłałem mogę umieszczać również gdzie mi się spodoba (na zasadzie pozwalam Wam tego użyć u siebie, ale prawo dalej moje :-P )Po prostu też jestem webmasterem i czasem dzielę się na swoich stronkach moimi kodami xD
e) newsettler? będzie można się zapisać? - tzn kurs np na maila w pdf? xD
f) fajnie by było, gdyby pod odcinkiem(częścią odcinka) był cały listing - nigdy nie chce mi się przeklepywać po kawałku xD
To tyle mojego ;)
Pozdrawiam
Paweł
//Jako, że forum nie działało to to post pisany 2 dni temu ;)

Laik