|
Robotic Tournament |
| Autor |
Wiadomość |
Decado 

Programuję w: BASCOM
|
|
|
|
 |
madik 

|
Wysłany: 17 Sty 10 11:39
|
|
|
Fajnie, bo na t-bot chyba nie wyrobię się a do Rybnika mam ok. 80 km Decado ty też będziesz z robotem? |
|
|
<script type="text/javascript" src="http://widget.gadu-gadu.pl/getCode.php?id=6e8f8be9328eabe669bac2343fb64623dab16bc0"></script> |
|
|
|
 |
Decado 

|
|
|
|
 |
BoBBy 

Programuję w: Bascom / C
|
Wysłany: 17 Sty 10 01:10
|
|
|
| Zaraz, zaraz na pewno 17 marca? W samym środku tygodnia? Trochę głupio : / |
|
|
|
|
|
 |
Decado 

|
Wysłany: 17 Sty 10 01:25
|
|
|
| Owszem, ale niestety jest to jedyna rzecz na która nie mam wpływu. Niestety dyrektor ZST nie zgodził sie na inny termin. |
|
|
Wykonuję płytki drukowane na zamówienie, szczegóły pod adresem www.decado.dioda.com.pl |
|
|
|
 |
KD93 

Posty: 268 Pomógł: 11 razy Piwa: 29/19 Skąd: Siemianowice Śląskie
|
Wysłany: 17 Sty 10 03:52
|
|
|
To będziecie mieć prawdopodobnie problem z obsadą. Regulamin LF trochę ubogi i nieczytelny, np:
| Kod: | Zwycięzcą zawodów zostaje uczestnik, którego robot zwycięży w
największej liczbie przejazdów. |
Co to oznacza? Nie prościej napisać że zwycięzcą zostaje uczestnik, którego robot osiągnie najszybszy czas przejazdu? |
|
|
Moje roboty:
"Prototyp nr.1" , "Urwis"
"Bajtel" |
|
|
|
 |
Decado 

|
|
|
|
 |
KD93 

|
Wysłany: 17 Sty 10 05:35
|
|
|
A jak np 2 roboty będą miały wygrane po 2 trasy?
Może by wprowadzić system punktowy? 1sze miejsce na danej trasie - 3pkt, 2gie miejsce - 2pkt, 3cie miejsce 1pkt.
Takie coś wydaje mi się bardziej sprawiedliwe, bo np. robot który wygra 1 trasę a na dwóch polegnie (np. zajmie 6-8 miejsce) i tak wygra z robotem który zajmie np. 3 razy 2 miejsce na trasach. A przy systemie punktowym ten pierwszy będzie miał 3 pkt a drugi 6 i wygra konstrukcja z bardziej systematycznymi wynikami. |
|
|
Moje roboty:
"Bajtel" |
|
|
|
 |
Nawyk 
AiR PW

Programuję w: BASCOM, C
|
Wysłany: 17 Sty 10 05:49
|
|
|
| Myślę, że prościej dało by się to zrobić na podstawie sumowania wszystkich czasów - wygrywa ten, który po zsumowaniu czasów uzyska najkrótszy (pod uwagę brany najlepszy czas z kilku przejazdów dla danej trasy) |
|
|
Gość, jeśli okazałem się pomocny - podziękuj mi klikając piwo pod moim postem
Aktualnie pracuję nad:
>Barracuda LFr
>ZPM1 (platforma oparta o procesor Intel P Centrino) - szczegóły lada miesiąc
>Praca inżynierska |
|
|
|
 |
Decado 

|
Wysłany: 17 Sty 10 05:53
|
|
|
Dobra może nie do konca jest ten punkt zrozumiały ale właśnie na takim sumowaniu czasów bedzie polegało ocenianie |
|
|
Wykonuję płytki drukowane na zamówienie, szczegóły pod adresem www.decado.dioda.com.pl |
|
|
|
 |
KD93 

|
Wysłany: 17 Sty 10 08:12
|
|
|
| Decado napisał/a: | Dobra może nie do konca jest ten punkt zrozumiały ale właśnie na takim sumowaniu czasów bedzie polegało ocenianie |
To miałem na myśli pisząc że regulamin jest nieczytelny, to co napisałeś w poście powyżej powinno się w nim znaleźć. |
|
|
Moje roboty:
"Bajtel" |
|
|
|
 |
BoBBy 

Programuję w: Bascom / C
|
Wysłany: 17 Sty 10 11:00
|
|
|
| W regulaminie minisumo nie ma też nic o skanowaniu otoczenia w ciągu pierwszych 5 sekund - jest dozwolone? |
|
|
|
|
|
 |
nes86 

Programuję w: ASM/C/BAS.
|
Wysłany: 17 Sty 10 11:13
|
|
|
| Cytat: | | W regulaminie minisumo nie ma też nic o skanowaniu otoczenia w ciągu pierwszych 5 sekund - jest dozwolone? |
Nikt ci nie zabrania "patrzeć" czujnikami przez te 5 sekund, a nawet wcześniej, ale poruszające się serwa z czujnikami to jawne łamanie regulaminu. |
|
|
Aktualnie pracuję nad:
-Poprawki do Jeżyka
-Robot na gąsienicach klasy mini-sumo#2
-Robot klasy sumo |
|
|
|
 |
rasta 

Programuję w: C, Bascom
|
Wysłany: 18 Sty 10 12:24
|
|
|
| W sumie trochę szkoda, wydaje mi się, że w zupełności wystarczy zakaz przemieszczania się. Niemniej regulamin ustala organizator ;] |
|
|
|
|
|
 |
co_pat 

Programuję w: ANSI C
|
Wysłany: 24 Sty 10 11:49
|
|
|
| Czy jeden robot może startować w kilku konkurencjach jeżeli jego konstrukcja na to pozwala? |
|
|
|
|
|
 |
CAROLUS 

|
|
|
|
 |
Decado 

|
Wysłany: 27 Sty 10 07:29
|
|
|
Już odpowiadam:
Skanowanie czujnikami terenu przez pierwsze 5s nie jest zabronione jeśli robot nie przekroczy w tym czasie wymiarów 10cm x 10cm
Tak jeden robot może startować w kilku konkurencjach jeśli jego budowa na to pozwala i spełnia wymagania zawarte w regulaminach.
W regulaminie LF jest przesunięcie w numeracji tzn. art9 to tak naprawde art8. Jestem teraz chory ale juz to mam poprawione, i inne ciekawostki dorzucone. Po niedzieli będzie na stronce poprawiony regulamin.
Zostało wprowadzone ograniczenie wysokości robota do 40cm ze względu na specyfikacje bramki pomiarowej. To również pojawi sie w regulaminie.
Formularz rejestracyjny będzie dostępny niebawem, z racji że ostatni tydzien spędziłem bez dostępu do internetu i komputera bo w górach byłem ale teraz to poprawie. Bardzo przepraszam za opóźnienia. |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): CAROLUS |
 |
KD93 

|
Wysłany: 12 Lut 10 05:24
|
|
|
Coś się dzieje niedobrego ze stroną "Zarejestrowani" pod Firefoxem:
[ Dodano: 12 Lut 10 11:31 ]
Poza tym zarejestrowałem robota 6h temu a jeszcze się na tej stronie nie pojawił.
Zajmuje się ktoś wogóle ta stroną? Bo od zgłoszenia minęło już ponad 30h. |
|
|
Moje roboty:
"Bajtel" |
| Ostatnio zmieniony przez KD93 14 Lut 10 11:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CAROLUS 

|
|
|
|
 |
czołg 

|
Wysłany: 15 Lut 10 09:54
|
|
|
| Mam pytanie odnośnie regulaminu LF. W samym regulaminie nie jest nic powiedziane, że robot musi jechać po lini całą trasę, czyli co w przypadku gdy w pewnym momencie robot opuści linię i uda się prosto (nie po lini) w kierunku mety? |
|
|
|
|
|
 |
CAROLUS 

|
|
|
|
 |
czołg 

|
Wysłany: 19 Lut 10 07:34
|
|
|
| Nie mówię, że chce zrobić takiego robota tylko pytam się z czystej ciekawości. Metę mógłby znaleźć tak samo jak sumo przeciwnika bo zawsze są jakieś wystające bramki. |
|
|
|
|
|
 |
CAROLUS 

|
|
|
|
 |
Decado 

|
Wysłany: 20 Lut 10 03:26
|
|
|
Witam, przepraszam za przestój w temacie, troszke jestem zabiegany.
Odnośnie strony, jest tworzona w programie iWeb... czyli ogólnie jest do bani, problem z flagami i nazwami juz jest poprawiony ale na stronie pojawi sie poprawka dopiero w tym tygodniu. Niestety uaktualnianie wyglada tak ze musze wszystkie pliki na serwer wgrywac a niemam dostepu do serwera szkolnego inaczej niz przez admina.
Co do pojawiania się zgłoszeń, najważniejsze jest potwierdzenie na maila jednego z uczestników, w przypadku ekip szkolnych na maila opiekuna. Osobiście je wysyłam, wiec spokojna głowa, wszystkie roboty się pojawią.
Obecnie jest zarejestrowanych 20 robotów, 4 micromouse, 4 minisumo i 12 line followerów.
Labirynt został już wykonany, tolerancja korytaży to +-3mm. Poprawki w regulaminach zostaną wprowadzone w czasie aktualizacji strony.
Narazie wszystko zapowiada się bardzo dobrze, powiem szczeże ze nie spodziewałem się tylu MM tak wczesnie przed zawodami.
Negocjowane jest partnerstwo dwóch politechnik, i czekam nadal na odpowiedź kuratorium oświaty odnośnie sponsorowania przez nich nagród o wartości 2tys zł.
No chłopcy i dziewczęta , rejestrujcie się bo musze wiedziec czy zamawiac 200 czy 300 smyczy
Pozdrawiam
Krzysztof "Decado" Piontek |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez Decado 20 Lut 10 03:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ruzam 

Posty: 11 Pomógł: 1 raz Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Koło / Poznań
Programuję w: C
|
Wysłany: 25 Lut 10 10:03
|
|
|
| Decado, jeżeli masz ochotę to prześlij mi jakąś zbiorczą informację prasową o tych zawodach - to zamieszczę na swojej stronie. Może to pomoże trochę w rozreklamowaniu eventu. |
|
|
mechatronika |
|
|
|
 |
|
|