Przesunięty przez: daniel93 25 Cze 08 01:01 |
gdzie mozna kupic gotowego robocika??? |
| Autor |
Wiadomość |
taratura13

|
Wysłany: 23 Paź 07 01:48 gdzie mozna kupic gotowego robocika???
|
|
|
witam wszystkich,
wiem ze temat nie bardzo pasuje do problematyki poruszanej na forum, ale zaryzykuje ;-p
Zaczne od poczatku.... Temat mojej pracy dyplomowej- "Zastosowanie robota mobilnego do automatyzacji wybranych procesow technologicznych"
Celem pracy jest analiza mozliwosci wykorzystania robotow mobilnych do automatyzacji wybranych procesow technologicznych. W robocie zostanie wykorzystane srodowisko LabView. Konieczne bedzie opracowanie oprogramowania umozliwiajacego wspolprace robota z siecia Ethernet. Robot bedzie dodatkowo wyposarzony w kamere wizyjna.
Promotor powiedzial mi ze jemu bardziej zalezy na tej czesci programowej (tzn. interfejs uzytkownika itd) i jesli znajde jakiegos dobrego robota, ktory bedzie mial szerokie mozliwosc programowe (moze byc jakis chwytak dodatkowo lub cos w tym stylu), to on jest w stanie sfinansowac jego zakup
Problem polega na tym ze nie bardzo wiem gdzie mozna sie zglosic z checia zakupu takiego robota. Zazwyczaja na stronach (np. robotyka.com) sa juz przedstawione gotowe konstrukcje, a mi by bardziej odpowiadala jakas stronka w formie katalogu tzn. robot-jego mozliwosci-spis czesci-CENA
jezeli ktos zna taka stronke albo wie gdzie moglbym sie zglosic z tym problemikiem ;-p to bede bardzo wdzieczny za pomoc
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
ma666ti

|
Wysłany: 24 Paź 07 09:30
|
|
|
mistrzu chuba będzie problem... tego chyba w polse nie da sie kupić-trzeba sobie samemu zrobić ale może jakiś robotyk podejmie się tego zadania... |
|
_________________ Smokin' in Jamaica inna Poland
Smokin' in Africa in New Zeland
Smokin' every civilization
Smoke' marihuana of them all ova nations |
|
|
|
 |
raddeon

|
Wysłany: 25 Paź 07 01:11
|
|
|
Polecał bym ci go zrobić nawet takiego najprostrzego nie wiele wydasz a jaka satysfakcja i kupe zabawy. |
|
_________________ Jestem otwarty na kontakty związane z elektroniką i robotyką (ja nie ukrywam swojej wiedzy . |
|
|
|
 |
pawel

|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 25 Paź 07 05:20
|
|
|
| Jedyne co można zrobić to albo kupić od kogoś, albo zlecić komuś wykonanie... |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
|
|
|
 |
tajny10

|
|
|
|
 |
marekmakrecki

|
Wysłany: 18 Kwi 08 12:49
|
|
|
Witam
Gotowe goboty do złożenia znajdziesz w firmie Elfa.Oto adres www.elfa.se szukaj w zakładce basic stamp,albo na stronie paralaxatam znajdziesz wszystko łącznie z programme sterującym |
|
|
|
|
 |
adamusx

|
Wysłany: 12 Maj 08 10:21 Re: gdzie mozna kupic gotowego robocika???
|
|
|
Witam.
Gotowego złożonego robocika jak i kit do montazu można kupić w
http://mobot.pl/index.php...pe=1&details=29
Dodatkowo do robota dołączana jest aplikackja do jego graficznego programowania ( nie trzeba znac jezyków C,C++ czy assemblera).
Można takze dokupic radiowe moduły do bezprzewodowej komunikacji z robotem. |
|
|
|
|
 |
topbot_marcin

|
Wysłany: 12 Maj 08 03:30
|
|
|
Jakiej wielkości to ma być robot? Jeśli dość niewielki to polecam Bioloida. Do kitu w wersji expert masz dołączone m.in. 21 serw, kamerę bezprzewodową, 3 multisensory (odległości, dźwięku i światła w jednym plastiku), 2 jednostki sterujące + 2 moduły bezprzewodowe ZigBee, adapter ZigBee->serial. Masa części konstrukcyjnych z przykładami, więc buduje się łatwo. Programowalny w m.in. C. Ale wtedy przetwarzanie obrazu i współpracę z Ethernetem musiałbys zrobić od strony peceta. Koszt zestawu koło 5 tys.
Druga możliwość to HEMISSON od K-TEAM:
http://www.k-team.com/kte...e=16&version=EN
Niewielki robocik, można dokupić do niego kamerę liniową (przetwarzanie obrazu przez procek onboard), albo bezprzewodową kolorową z wyjściami video. Do tego moduł Bluetooth. Programowalny również w C, a co ciekawe, ma dołączony niezły symulator robota. Cena 3-4,5 tys.
Obie opcje do zrealizowania. Gdybyś był zainteresowany to kontaktuj się z ludzmi z RoboNETu - biuro@roboshop.pl . Mają u siebie oba robociki i bez problemu wystawiają ofertę/fakturę dla uczelni. |
|
_________________ Roboty |
|
|
|
 |
JStan

|
|
|
|
 |