Zamknięty przez: treker 27 Lis 08 07:50 |
Robot "Domo" |
| Autor |
Wiadomość |
Frubi

|
Wysłany: 01 Wrz 06 06:40 Robot "Domo"
|
|
|
Domo jest nowym człekoształtnym robotem tj. sposobem funkcjonowania oraz wyglądem zbliżonym do człowieka.
Największy nacisk w tej konstrukcji położono na wykrywanie przedmiotów oraz manipulowanie za pomocą przedmiotów celem przybliżenia do zachowania ludzkiego. Robot posiada 29 stopnie swobody, z elektroniki zaopatrzony został w dwie czarno-białe kamerki CCD, 7 układów DSP Motorola 56F807, 4 kanały CANbus, 49 potencjometrów, 24 sensory, kilkanaście wzmacniaczy sygnałów.
Warto obejrzeć film i zobaczyć w jaki sposób robot radzi sobie z przedmiotami codziennego użytku. To jak odbiera i przekłada przedmiot a następnie pionowo ustawia bez możliwości przewrócenia budzi podziw dla twórców.
Źródło: www.elektroda.pl
PS: Zróbcie mi dział newsy
zdjecie.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 477 raz(y) 6,26 KB |
|
|
_________________ www.pajacyk.pl www.google.pl pl.wikipedia.org www.coderscity.net dioda.com.pl
Kontakt:
GG: 8738123
Jabber: frubi@chrome.pl
Tlen.pl: ---
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 03 Wrz 06 09:52
|
|
|
| Nie wiem czy m a takie możliwości ale słyszałem o maszynie/robocie który rozpoznaje zapachy i następnei umie je odtworzyć za pomocą różnych substancji chemicznych które ma na pokłądzie;) |
|
|
|
|
 |
Stvoreq

|
Wysłany: 27 Lis 08 07:47
|
|
|
| SRY, ale chyba usuneli film z youtuba. pisze sie:This video has been removed due to terms of use violation. |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 27 Lis 08 07:50
|
|
|