Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

H-bridge!

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: daniel93
25 Cze 08 01:03
Jak zrobić czujnik światła i podłączyć go do ATMEGA8
Autor Wiadomość
Kshaq

Otrzymał 29 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 21 Kwi 08 09:25   Jak zrobić czujnik światła i podłączyć go do ATMEGA8

Witam serdecznie,
jako że jest to mój pierwszy post tutaj, najpierw się przywitam z wszystkimi.
Tydzień temu znalazłem to forum i odżyła we mnie na nowo chęć stworzenia własnego robota. Kiedyś było to tylko w sferze dalekich planów, ale po przeczytaniu kilku artykułów i wątków wiem, że to wcale nie takie trudne. Zresztą po tygodniu mam już działający prototyp, a to dodatkowo zachęca do dalszej zabawy.
Na dzien dzisiejszy udało mi się skonstruować Waldka Światłoluba na podstawie zamieszczonego tutaj schematu robota przez użytkownika jamtex na układzie L293D. Mam też uC ATMEGA8, na którym umiem już zaprogramować proste funkcje (świecenie diody, sterowanie silnikami na L293, na razie bez regulacji obrotów).
Teraz chciałbym przenieść czujniki światła na fototranzystorach z L293 i podłączyć je do uC, żebym mógł programowo sterować zachowaniem robota.

W jaki sposób mogę zrobić czujnik światła na fototranzystorze i podłączyć go to ATMEGA8? (chodzi mi o konkretny schemat i wartości elementów (zapewne rezystor i coś jeszcze) Drugie pytanie: jak skonfigurować wejscie na uC i odczytywać stan czujnika? (najlepiej jakiś krótki kod w C)

Decado 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 21 Kwi 08 01:21   

A więc tak ja bym to osobiście zrobił na komparatorze analogowym, albo też na przetworniku a/c mikrokontrolera co już jest o wiele trudniejsze.
W przypadku komparatora masz na wyjściu dwa stany 0 i 1 co bezproblemowo obsłużysz.
W przypadku przetwornika a/c porównywałbyś napięcia na wejściach przetwornika.
Ot i cała filozofia :D

Pozdrawiam

Maxo 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 21 Kwi 08 11:04   

(podpowiem że schemat wykorzystania komparatora znajduje się na forum)
Postaw piwo autorowi tego posta

Kshaq

Otrzymał 29 piw(a)

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.

Wysłany: 22 Kwi 08 11:29   

Witam, dzięki za podpowiedzi. Zamierzam wykorzystać schemat z krążącego schematu podłączenia czujników do robotów linefollower.

Ale udało mi się też podłączyć fototranzystory w prymitywny sposób. Ustawiłem wyjście na uC i podciągnąłem stan do 1. Wyjście podłączyłem do masy przez fototranzystor i rezystor. Program reaguje na stan wyjścia bit_is_clear() a robocik całkiem nieźle jeździ.

** Dodano: 2008-04-29, 14:14 **
Witam, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego schematu komparatora, który krąży na forum. Czy wyjścia <sensor> można bezpośrednio podpiać pod mikrokontroler, czy powinno się zastosować jakieś np. jakieś rezystory ograniczające prąd lub stosować podciąganie na wejściu mikrokontrolera?

Kaytec 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 21 Lip 08 07:44   

"Trzeba" bezpośrednio.
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu