Przesunięty przez: treker 25 Cze 08 10:37 |
Konfiguracja STK 200/300 |
| Autor |
Wiadomość |
ziober

|
Wysłany: 15 Gru 06 07:43 Konfiguracja STK 200/300
|
|
|
Witam!
Mam pytanie, a nawet 2
1. Jak podepnę programator do PC to co mam potem zrobić żeby działał?
2. Jak skonfigurować program BASCOM AVR (jaka wersja?) aby ten program dał rade zaprogramować ATtiny2313? |
|
|
|
|
 |
zaquadnik
Expert PLD

|
Wysłany: 28 Gru 06 12:13
|
|
|
Hmmm.. w BASCOMie konfigurujesz go jako programator równoległy STK200, ustawiasz port na LPT. W BIOSie powinieneś ustawić tryb portu na ECP + EPP (czy jakoś tak ). Hmmm... nie powinno być problemów. Jak coś to pisz |
|
_________________ Życie byłoby prostsze, gdybyśmy mieli do niego kod źródłowy A BASCOMem się brzydzę :P:P |
|
|
|
 |
sydow

|
Wysłany: 04 Sty 07 09:11
|
|
|
Witam
Dobry opis jak podłączyć programator STK200 można znaleść w dokumentacji technicznej STK200/300 na tronie
SkyLive |
|
|
|
|
 |
McRancor

|
Wysłany: 06 Sty 07 02:23
|
|
|
W programatorze z tamtej strony wtyczka jest nieprzemyślana i niepoprawna, wystarczy obrócić wtyk (jeśli nie ma bolca zabezpieczającego) i programator idzie z dymem. Wystrzegajcie się programatorów z niestandardowymi wtyczkami, może to być źródło potencjalnych problemów. Są dwa obowiązujące standardy wtyków ISP dla AVR. Są to 10-pinowa i 6-pinowa.
w 10-pinowej występuje dodatkowa linia LED, którą programator może sterować diodę na płytce z programowanym układem - jest to funkcja w którą mało który stk200 jest wyposażony, co do jej przydatności - poza efektem niewielka
A wracając do tematu - w bascomie, (dowolna wersja) W zakładce Options wchodzisz do Programmei i tam w polu "Programmer" z rozwijalnej listy wybierasz "STK200/STK300 Programmer".
Niżej masz opcje które możesz pozaznaczać - wedle gustu - ja mam zaznaczone tylko AutoVerify
Na dole w polu LPT-adress wybierasz adres LPT, w 90% jest to 378, aczkolwiek w Biosie można zmienić, oczywiście musi być ten sam, tryb pracy w biosie (jak już tam jesteśmy) może być ECP, albo EPP, ważne żeby nie był to SPP.
Niżej widać pole "Port Delay" i z nim jest problem bo jego wartość trzeba dobrać samemu, bo zależy od wydajności danego komputera (tylko nie piszcie mam P9 180 ile mam wpisać - macie to dobrać samemu) dobrą metodą jest wpisać 100 i jechać w dół sprawdzając czy programator działa prawidłowo - im wyższy parametr tym robi to dłużej.
Tak ustawiony w bascomie programator musi działać, jeśli nie działa skopaliście co innego.
avr6i10pin.GIF
|
 |
| Plik ściągnięto 812 raz(y) 6,95 KB |
|
|
|
|
|
 |
|
|