Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: treker
25 Cze 08 10:37
Konfiguracja STK 200/300
Autor Wiadomość
ziober 

Wysłany: 15 Gru 06 07:43   Konfiguracja STK 200/300

Witam!
Mam pytanie, a nawet 2 :)
1. Jak podepnę programator do PC to co mam potem zrobić żeby działał?
2. Jak skonfigurować program BASCOM AVR (jaka wersja?) aby ten program dał rade zaprogramować ATtiny2313?
Postaw piwo autorowi tego posta

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 28 Gru 06 12:13   

Hmmm.. w BASCOMie konfigurujesz go jako programator równoległy STK200, ustawiasz port na LPT. W BIOSie powinieneś ustawić tryb portu na ECP + EPP (czy jakoś tak :P ). Hmmm... nie powinno być problemów. Jak coś to pisz :P

sydow

Wysłany: 04 Sty 07 09:11   

Witam

Dobry opis jak podłączyć programator STK200 można znaleść w dokumentacji technicznej STK200/300 na tronie

SkyLive

McRancor

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 06 Sty 07 02:23   

W programatorze z tamtej strony wtyczka jest nieprzemyślana i niepoprawna, wystarczy obrócić wtyk (jeśli nie ma bolca zabezpieczającego) i programator idzie z dymem. Wystrzegajcie się programatorów z niestandardowymi wtyczkami, może to być źródło potencjalnych problemów. Są dwa obowiązujące standardy wtyków ISP dla AVR. Są to 10-pinowa i 6-pinowa.

w 10-pinowej występuje dodatkowa linia LED, którą programator może sterować diodę na płytce z programowanym układem - jest to funkcja w którą mało który stk200 jest wyposażony, co do jej przydatności - poza efektem niewielka ;)

A wracając do tematu - w bascomie, (dowolna wersja) W zakładce Options wchodzisz do Programmei i tam w polu "Programmer" z rozwijalnej listy wybierasz "STK200/STK300 Programmer".

Niżej masz opcje które możesz pozaznaczać - wedle gustu - ja mam zaznaczone tylko AutoVerify

Na dole w polu LPT-adress wybierasz adres LPT, w 90% jest to 378, aczkolwiek w Biosie można zmienić, oczywiście musi być ten sam, tryb pracy w biosie (jak już tam jesteśmy) może być ECP, albo EPP, ważne żeby nie był to SPP.

Niżej widać pole "Port Delay" i z nim jest problem bo jego wartość trzeba dobrać samemu, bo zależy od wydajności danego komputera (tylko nie piszcie mam P9 180 ile mam wpisać - macie to dobrać samemu) dobrą metodą jest wpisać 100 i jechać w dół sprawdzając czy programator działa prawidłowo - im wyższy parametr tym robi to dłużej.

Tak ustawiony w bascomie programator musi działać, jeśli nie działa skopaliście co innego.

avr6i10pin.GIF
Plik ściągnięto 812 raz(y) 6,95 KB

Odpowiedz do tematu