Przesunięty przez: treker 25 Cze 08 10:37 |
W jakim języku programujecie |
| Programuje w |
| Bascom'ie |
|
47% |
[ 19 ] |
| C |
|
35% |
[ 14 ] |
| asembler'ze |
|
12% |
[ 5 ] |
| innym języku |
|
5% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 40 |
| Wszystkich Głosów: 40 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 01 Wrz 06 03:23
|
|
|
| racja daniel ale jak chcesz je połączyś przez szyne danych czy jak? |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 09 Wrz 06 03:55
|
|
|
| Przez RS’a i z każdego uC jeden pin kontrolujący. Plus jeden uC do kontrolowania przepływu danych.... |
|
|
|
|
 |
spectrum

|
Wysłany: 19 Paź 06 10:41
|
|
|
A ja chcialbym wrocic do rankingu jezykow programowamia.
Moim zdaniem aby wydajnie programowac microkontrolery i PC trzeba znac swieta trujce baskom C ASM.
Baskom - gdy ci placa za program,
C - gdy robisz dla siebie,
ASM - jak inaczej sie nie da.
A na poczatek to polecal C jako ze jest najbardziej uniwersalny (uC i PC).
PS. Nie ma lepszych lub gorszych jezykow programowania poprostu kazdy ma inna filozofie i do czego innego sluzy. |
|
_________________ Każdy dowolnie skomplikowany system da się jeszcze bardziej skomplikować jednakże działalność odwrotna bywa zwykle niemożliwa - Prawa Murphiego |
|
|
|
 |
zaquadnik
Expert PLD

|
Wysłany: 02 Gru 06 09:49
|
|
|
| Gdy mi płącą, piszę w asm. Gdy nie widzę innego wyjścia odwołuję się do C (ze wstawkami asm). BASCOMa unikam :] |
|
_________________ Życie byłoby prostsze, gdybyśmy mieli do niego kod źródłowy A BASCOMem się brzydzę :P:P |
|
|
|
 |
McRancor

|
Wysłany: 05 Gru 06 02:30
|
|
|
W każdym języku można pisać beznadziejnie i w każdym można wyczyniać cuda. Główną wadą bascoma jest brak możliwości wglądu do kodu wynikowego, gdyby była taka możliwość, można by wtedy poprawiać jego zbędne push-e i pop-y, upraszczać algorytmy i wycinać kolejne kroki. Asembler jest bardzo przyjemny kiedy ma się dobry pomysł i krótki program do napisania. Jest jedyną opcją przy pisaniu na mikrokontrolery nie posiadające SRAM-u. C jest brakującym ogniwem pomiędzy asemblerem i bascomem, umożliwia już pisanie złożonych programów, ma wiele mechanizmów sprawiających że jest "juser frendli" ale nadal wymaga wiedzy w zakresie budowy procesora i znaczenia poszczególnych bitów rejestrów konfiguracyjnych.
Bascom ma jedną zasadniczą niedogodność, jak na razie występuje tylko w w wersji na AVR i 51 (przy czym obie wersje się różnią), a jest sporo ciekawszych i lepiej wyposażonych mikrokontrolerów... |
|
|
|
|
 |
Master

|
|
|
|
 |
inf-el

|
|
|
|
 |
Master

|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 08 Mar 07 05:01
|
|
|
No to sobie kup full version za około 500zł |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 08 Mar 07 06:23
|
|
|
Jest za 200zł, do 8KB kodu, można potem za dopłatą ok.300 zł zmienić ją na pełną |
|
|
|
|
 |
inf-el

|
Wysłany: 08 Mar 07 07:16
|
|
|
| Master napisał/a: | | Ale to demo!! !! !! |
Demo, ale różni się od pełnej wersji tylko ograniczeniem wielkości generowanego kodu do 4096 bajtów. Uważam, że na początek to dość dużo.
Choć program napisany w asemblerze o wielkości 4096 B po skompilowaniu, może o wiele więcej niż BasComowy. Basic generuje dużo kodu na wyrost (nie optymalizuje też kodu) |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 08 Mar 07 07:29
|
|
|
| inf-el napisał/a: | | Demo, ale różni się od pełnej wersji tylko ograniczeniem |
Raczej nie. Czytałem też, że użytkownicy DEMA narzekają na brak niektórych bibliotek. |
|
|
|
|
 |
Frubi

|
Wysłany: 10 Mar 07 09:22
|
|
|
| Biblioteki można dociągnąć :] Co do assemblera: W assemblerze kod wynikowy jest mały jeśli programista doskonały. Kod wynikowy w assmie może być większy niż w BASCOMIE. Po prostu to zależy od tego jak kto umie programować, co widać. Pan XY użyje 146 operacji do rozwiązania problemu, a pan Z tylko 53. Co ciekawe w assemblerze 5 operacji może być szybsze niż 2 :] |
|
_________________ www.pajacyk.pl www.google.pl pl.wikipedia.org www.coderscity.net dioda.com.pl
Kontakt:
GG: 8738123
Jabber: frubi@chrome.pl
Tlen.pl: ---
|
|
|
 |
Master

|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 12 Mar 07 05:45
|
|
|
W AVT lub pezpośredio w sklepie internetowym MCS'a
podzr. |
|
|
|
|
 |
pablopawel

|
Wysłany: 03 Lip 08 08:25
|
|
|
A jakiś internetowy kurs BASCOMA ?? Czy tylko książki ??
Pozdrawiam i czekam na odp. |
|
|
|
|
 |
Kshaq

II miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 03 Lip 08 08:50
|
|
|
Wybrałem C. Miałem zakusy kiedyś na naukę assemblera, ale rozeszło się po kościach. A ponieważ C był mi najbliższy, to zaczynając przygodę z mikrokontrolerami sięgnąłem właśnie po niego. Na bascoma się raczej nie skuszę, ale za to może kiedyś uda mi się coś skrobnąć w asm.
Nie wiem na ile to prawda, ale gdzieś trafiłem na informację, że mikrokontrolery Atmela są projektowane z myślą o programowaniu ich w C. Ot taki dodatkowy powód, żeby wybrać C |
|
_________________ Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
|
|