Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RegulaminRegulamin  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Kurs AVR-GCC

Przyszłość jest w naszych rękach...
...bo przyszłość to robotyka.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: treker
25 Cze 08 10:37
W jakim języku programujecie

Programuje w
Bascom'ie
47%
 47%  [ 19 ]
C
35%
 35%  [ 14 ]
asembler'ze
12%
 12%  [ 5 ]
innym języku
5%
 5%  [ 2 ]
Głosowań: 40
Wszystkich Głosów: 40

Autor Wiadomość
treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 29 Kwi 06 07:52   W jakim języku programujecie

Ja osobiście programuje w Bascomie
Postaw piwo autorowi tego posta

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 30 Kwi 06 09:11   

Ja też programuje w Bascomie.

Żeby nie zrobiła się z tego tematu rozmowa nad przeważaniem języków:
Wiemy, że bascom jest powolny i gorszy od c. Ale jest posty i łatwy, a z c to ja nic nie zrozumiałem :-D

Frubi 

Wysłany: 15 Lip 06 08:25   

Zaraz wszystko przeniesiecie do off topa :P Ja? Ja umiem programowac w C++ (C sie mialem nauczyc ale mialem problemy z kompem i musialem [dalej musze] wszystko rekonfigurowac) troche w Perlu i HTML'a zaznalem :P

Daniel co do twojej oceny: Sa rozne gusta tak samo jak rozna jest kapusta... Jedni naprzyklad mowia ze Bascom jest lepszy od C a inni temu zaprzeczaja, a jeszcze inni (w tym ja) na temat Bascom'a wogole nie maja zdania bo go nie znaja...

A to do tych co nie moga sie nauczyc C: Trzeba sie uczyc w niewielkich kawalkach i sobie pisac programiki z uzyciem tych funkcji, opcji, zaleznosci itepe nawet jesli to oznacza wypisywanie zmiennych lub stalych ;) W http://pl.wikibooks.org/wiki/Programowanie:C jest to dobrze podzielone ;) A jak sie nauczymy i na nastepny dzien nie pamietamy to musimy jeszcze raz sie nauczyc. Pojdzie nam duzo szybciej. A i slyszalem gdzies od kogos aby NIE WKUWAC na pamiec. Po prostu uzywac czesto. Robic niepotrzebne programy by utrwalic sobie w glowce wiadomosci i ich zastosowanie w praktyce. Przeciez usuniecie nic zbednego programu nas nic nie kosztuje? A przez pisanie nawet 10 linijkowych programow zdobywamy doswiadczenie. Pamietemy o takich znaczkach jak ";". Jak mam jakies bledy uczymy sie je szybko lokalizowac i neutralizowac (dla niewiedzacych odnajdywac i usuwac bledy). Jeszcze jesli ban cos nie wchodzi mozemy sobie naprzyklad przy komputerze zrobic sciage ;) Albo jak macie dwupietrowe lozko to mozecie sobie nakleic nad soba. Tez skutkuje. Mozna sobie czytac na glos i nagrywajac sie przy tym. Potem jak naprzyklad jedziecie autobusem biezecie to nagrywacie na plytke w formie audio i sobie odsluchujecie. Metoda b. dobra dla ludzi ktorzy sa sluchowcami. Warto tez prosic o kody znajomych programisotow. Dzieki temu nauczymy sie jak XY rozwiazal ten problem. A moze sie okazac ze jego rozwiazanie jest duzo latwiejsze i lepsze (oczywiscie moze byc odwrotnie). Oj ale to nie o tym temat a ja sie tak rozpisalem... Zostawie to wam moze komus sie przyda a moze ktos mnie zacytuje w innym poscie? Naprawde przepraszam was, za to ze tak sie rozpisalem.

Powodzenia w programowaniu zyczy Frubi....

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 19 Sie 06 07:02   

Preferuję asembler. Żaden język nie daje mi takiej kontroli nad prockiem :) Widzę dokładnie co i gdzie się dzieje. Jestem w stanie dokłądnie policzyć czas wykonania się danej procedury no i kod wynikowy jest znacznie krótszy. Ostatnio zacząłem pisać w C w połączeniu ze wstawkami asm. Ogólnie mam doświadczenie w programowaniu '51, AVR i PIC ;)

Frubi 

Wysłany: 19 Sie 06 09:28   

zaquadnik, ale w asmie programy są bardzo długie (chodzi o źródła) więc nic dłuższego pod PC się nie opłaca pisać bo samo klepanie by zajeło sporo czasu... Dlatego ja zrezygnowałem z asma na początek :P
Jabber: frubi@chrome.pl
Tlen.pl: ---

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 19 Sie 06 09:45   

A próbowałeś dobić się do sprzętu z jezyka wysokiego poziomu ? :> W asmie (mówię o PC) można napisać prosty sterownik np. do COMa i program będzie naprawdę krótki. A co do asm na mikrokontrolery. Wolę wiedzieć co się dzieję w procku i mieć dłuższy kod i możliwość poprawy błędu niż nie mieć nad tym praktycznie żadnej kontroli jak to ma miejsce w BASCOMie.

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 19 Sie 06 10:02   

Jest też mankament ASM'a - o wszystkim trzeba pamietać :-P

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 20 Sie 06 03:07   

No i wtedy najszybciej nauczysz się specyfiki architektury mikrokontrolera i obsługi peryferiów, że o samym programowaniu nie wspomnę :]

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 20 Sie 06 11:51   

Co nie zmienia faktu, że w BASCOM'ie napisanie prostego programu zajmuje chwile...

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 21 Sie 06 09:18   

W asemblerze też :) Program, który wysyła komunikat powitalny przez UART, a następnie odbiera dane i wyświetla na LCD pisałem w jakieś 20 - 30 minut ;) Nie ma to jak zrobić sobie biblioteki ;)

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 21 Sie 06 01:16   

W BASCOM'ie zajeło by to 15min od zera...

treker 
www.dioda.com.pl

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 21 Sie 06 02:00   

tak bascom jest szybsyz i prostrzy;) jest w sam raz dla początkujących

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 21 Sie 06 02:05   

Małe sprostowanie BASCOM jest duzo wolniejszy od innych języków ale oszczędza czas programisty...

Frubi 

Wysłany: 21 Sie 06 04:39   

treker, niewiem czy się zgodzić bo niewiem o co ci chodzi :P Chodzi ci o pisanie źródła czy o wykonywanie programu?
Bo jak o źródło to zostane bez zdania (bo biblioteki mogą skrucić bardzo pisanie )...
A jak o wykonywania programu to asm ma dużo szybszy od BASCOM'a i C. Chociaż C jest i tak szybszy od BASCOM'a.

A tak swoją drogą to C++ jest szybszy od BASCOMA'a? 8-)
PS: Widziałem robota zaprogramowanego w C++ :mrgreen: "A oczy miałem jak pięco złotówki"//metafora taka ;-)

PoPeK 

Wysłany: 27 Sie 06 04:26   

zagłosowałem na C :P
a jeszcze nic nie programuje :)
po prostu na początku chce sie nauczyc C
Czy musze umieć BASCOM ? :-/

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 27 Sie 06 05:12   

Na początek najlepszy jest BASCOM - ewentualnie potem C...

Frubi 

Wysłany: 27 Sie 06 05:33   

Jeśli nie miałeś styczności z programowaniem niskiego poziomu, nie używasz linuxa lub nie jesteś sado-masohistom nie wybieraj C na początek ;) Nawet jeśli używasz linuxa rok radze zaczynać od języka wysokiego poziomu ;) Python, basic, pascal... albo skryptowego ;) Perl, ruby, php, htlm( :) )...

man_hunt

Wysłany: 27 Sie 06 06:35   

Frubi napisał/a:
Jeśli nie miałeś styczności z programowaniem niskiego poziomu, nie używasz linuxa lub nie jesteś sado-masohistom nie wybieraj C na początek ;) Nawet jeśli używasz linuxa rok radze zaczynać od języka wysokiego poziomu ;) Python, basic, pascal... albo skryptowego ;) Perl, ruby, php, htlm( :) )...

A C to co innego, jak nie język wysokiego poziomu?
Jesteście nieźle niedoinformowani. Dlaczego niby C jest zły na początek? To, że sam nie zacząłeś od niego, nie oznacza, że inni też nie powinni. Są przyjemne ksiązki, które łatwo i przyjemnie wprowadzają nawet zupełnych nowicjuszy w świat programowania.
Jest książka (też po polsku), która była pierwszym poradnikiem dla C, tak wygląda:
http://en.wikipedia.org/w...uage_%28book%29
I przestańcie pisać bzdury, bo większość z was wypowiada się na temat innych języków, podczas gdy ich nigdy na oczy nie widziała.

Daniel93 na samym początku dyskusji pisałeś, że nie chcesz z tego robić dyskusji na temat wyższości jednago nad drugim, a sam dalej się kłócisz, że Bascom lepszy. Pisałeś coś w ogóle w ASM?
Po prostu szkoda słów na więkość z Was.

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 27 Sie 06 06:43   

Czy ja pisze nie wyraźnie :!: :?: :?: :!: :->
Napisałem, że na pcozątek jak nic nie umimy najlepszy jest BASCOM a jak isę nauczymy go to polecam C.

Z ASM nie miałem styczności...

Frubi 

Wysłany: 27 Sie 06 07:11   

man_hunt, ASCII C w skrócie C to język niskiego poziomu ;) C++ to już język wysokiego poziomu.
C do nauki jako pierwszy język jest dość trudny (ja zaczynałem od C/C++ więc wiem) i większość programistów odradza.
Panie oqz wiem że to ty. A twoje cwaniactwo kojarzy mi się z pewnym hunterem, neo3 czy jak tam miał jeszcze, Nie chcesz wiedzieć jak się to skończyło (bo to nie było miłe).

Jestem teraz na ponad podstawowym poziomie. C ma wiele headerów przez co trzeba pamiętać gdzie co jest. Trzeba również pamiętać o takich szczegółach jak adresowanie portu. Gdyby nie dokładne manuale C byłby bardzo trudnym językiem. Na szczęście ludzie piszą dokładne manuale do każdego headera. Linux ma je ukryte pod man i nazwa komendy, headera. ;)

Nie zamierzam się rozpisywać nad różnicami między C i C++ bo to nie ma sensu. Tylko wojnę bym rozpętał.

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 28 Sie 06 12:50   

A ja bardziej wytrwałym polecam asembler na początek. Przemawia za tym kilka argumentów. Po pierwsze, język ten ma składnię prostą jak żaden inny. Po drugie, zmusza piszącego do gruntownego poznania architektury procesora i przestudiowania dokumentacji technicznej (o tym, jak bezcenna jest wiedza zdobyta w ten sposób chyba nie musze wspominać. Do tego jest masa kursów w necie, w razie czego, służę też własnym doświadczeniem. Po trzecie, daje on niesamowitą kontrolę nad wszystkim, co dzieje się w procesorze. nad wszystkim się panuje i można przewidzieć czas wykonania się danej procedury co do cyklu ;) Szczególnie ważne jest to w wypadku tworzenia procedur, które mają "wyrabiać się" w określonym czasie (zwłaszcza procedury obsługi przerwań). Osobiście, pierwszy mikrokontroler jaki zaprogramowałem to był AT89C1051 i napisałem w nim, jako pierwszy program, emulację programową interfejsu UART. Także polecam asembler. Jeśli macie niedobory wiedzy w zakresie architektury systemów mikrokomputerowych to piszcie :]

Frubi 

Wysłany: 28 Sie 06 06:29   

zaquadnik, ja potrzebowałem język którym napisze i te mniejsze aplikacje na PC jak i te większe. W ASM'ie mi się nie chce babrać ponieważ kody są w nim za długie, a o przenoszeniu między kompami (prockami?) moge zapomnieć :P By trzebabyło jeszcze raz zkompilować program. Najlesze rozwiązanie to C+ASM ;) Oczywiscie to jest tylko moje zdanie ;)

daniel93 

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: 28 Sie 06 12:35   

Właśnie zapomniłem dodać, że dla początkujących jest jeszcze rozwiązanie - BASCOM + ASM...

Frubi 

Wysłany: 28 Sie 06 04:20   

ASM??? Dla początkującego??? Nie popieram :P A szczególnie czystego ASM :P

C+ASM rox :D Do PC i mikroplocka :)

zaquadnik 
Expert PLD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 28 Sie 06 05:08   

Marudzicie :P Powiedzcie od razu, że wam się nie chce ;P
Oczywiście żartuję sobie, takl naprawde to każdy pisze wedle upodobania. Wyraziłem swoje zdanie po prostu :]

//daniel93
I tym stwierdzeniem kończymy rozmowe nad wyszszościa języków. Posty na temat wyższości jednego języka od drugiego polecą do kosza...

therifler 

Wysłany: 01 Wrz 06 01:54   

Widzę że cała wszech obecna tu rozmowa ogranicza się do 3osób (założycieli), a mianowicie do Furbiego, Trekera, Damiana. Oczywiście raz na jakiś czas pojawia sie jakiś przerywnik którym urzeka was osoba z poza waszego multi otoczenia. Urzekł MNIE ten temat. Gdyż robotyka to głównie zagadnienie AI ( Asortyment Inteligention ) jak i związanych z tym spraw dot. nie programowania które tu mało daje, a samego działu algorytmiki.

Reasumując chciałbym dodać iż twierdzenie że ASM jest dobry jest sprzeczne z tym portalem (??? gotowe forum + gotowy theme... ). Gdyż ASM jest językiem ograniczonym jednego z najniższych rzędów. Oprogramowanie czegokolwiek za pomocą ASM'u na potrzeby Robotyki (wyróżniamy również dział elektroniki który cechuje sie zdarzeniami zapalenia lampki i tym podobnych wg. ściśle określonych wzorów
Kod:
 If ($jestem_madry==true) { lampa_przeczaca('off'); } else { lampa_przeczaca('on'); }

Do czego dochodzimy? Języki klasy C są jedynymi godnymi uwagi jak dla tego typu zagadnień. A mikrokontroler nie jest ośrodkiem robota, gdyż miktro kontroler za przeproszeniem cenura może zdziałać.

Co dalej? Wiem że ktoś odpisze że napisałem tu herezje. No to może jeszcze przywołam antyteze dla przyszłej krytyki mojej osoby wraz z tą jakże bogatą wypowiedzią.
"Porównywaniem najlepszym będzie nauka C++ (prostszy od C i asemblera) w wieku (UWAGA! 17 lat) możemy porównać do nauki "całek" z matematyki co przypada na 1-wszy rok studiów." Wynik? Jeżeli osoba w wieku 14-16 lat twierdzi że umie programować to albo ma naprawdę wysokie aspiracje, albo sama nie wie co mówi.

Jeżeli ktoś wątpi w mą wypowiedź może napis