Przesunięty przez: treker 25 Cze 08 10:16 |
Serwa - o co chodzi? |
| Autor |
Wiadomość |
tomaha1

|
Wysłany: 18 Lut 07 10:13 Serwa - o co chodzi?
|
|
|
| Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na chłopski rozum ideę działania, sterowanie i budowę serwomechanizmów (tak ogólnie)? Wiem, że pytanie może się wydać banalne, ale wcześniej nie miałem do czynienia z robotyką a definicje na wikipedii itp. za dużo mi nie mówią. |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 18 Lut 07 10:26
|
|
|
Wysyłasz co 20ms sygnał długości 900-1500ms, a serwo ustawia się stosownie do długości impulsu |
|
|
|
|
 |
tomaha1

|
Wysłany: 19 Lut 07 01:05
|
|
|
| Czyli przykładowo im dłuższy będzie sygnał tym dłużej będzie się np. obracać? |
|
|
|
|
 |
inf-el

|
Wysłany: 19 Lut 07 08:04
|
|
|
"Idea działania serwomechanizmu polega na zrównywaniu sygnału wejściowego z wyjściowym. Odpowiada za to układ porównujący te dwie wielkości i wytwarzający sygnał korekcyjny. Zazwyczaj w praktyce jest tak, że sygnał wejściowy i wyjściowy mają różny charakter. Np w serwie modelarskim sygnałem wejściowym jest czas trwania impulsu a sygnałem wyjściowym kąt obrotu osi. Zadaniem układu korekcji jest przetworzenie obydwu sygnałów do jednakowego rodzaju, umożliwiającego bezpośrednie porównanie. Następnie następuje obliczenie różnicy i zostaje podjęta akcja według zaszytego w układ algorytmu. Algorytm w serwach modelarskich jest prawie najprostszy możliwy:
- jeśli różnica jest mniejsza od umownej wartości minimalnej, nic nie rób
- jeśli różnica jest większa od minimalnej uruchom silnik w przeciwnym kierunku z prędkością proporcjonalną do różnicy sygnałów.
W efekcie oś serwa ustawia się pod kątem proporcjonalnym do szerokości impulsu." |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 19 Lut 07 12:40
|
|
|
tomaha1: Nie, poprostu czas impulsu odpowiada położeniu osi.
zazwyczaj jest:
900us - max w jedna stronę
1500us - środek
2100us - maz w drugą stronę
treker: Jak go przerobi to już by enkoder trzeba było, żeby dalej to działało jak serwo... |
|
|
|
|
 |
tomaha1

|
Wysłany: 19 Lut 07 06:22
|
|
|
| Dzięki, ideę zrozumiałem. A jakie są różnice w sterowaniu serwem fabrycznym a tym przerobionym do pełnego obrotu? |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Lut 07 06:44
|
|
|
Różnią się tym, że nie mają potencjometrów i nie można na ich podstawi sprawdzać położenia, aby sprawdzić ich położenie trzeba użyć enkodery
Pozdrawiam
//daniel93
Przede wszystkim to się mogą dookoła obracać
|
|
|
|
|
 |
McRancor

|
Wysłany: 20 Lut 07 09:46
|
|
|
Danielu, wprowadzasz kolegę w błąd i to dość poważny, nie 1500ms dla neutrum, tylko 1500µs
Czyli impulsy co 20ms, o długości 1-2ms (można nieco powiększyć zakres)
Przy przerobionym serwie i wydłubanej elektronice steruje się bezpośrednio silnikiem, traci się wtedy sprzężenie zwrotne (stabilizację) i znajomość pozycji orczyka, zyskuje się możliwość nieograniczonego obracania
Przy przerobionym serwie i wydłubanym tylko potencjometrze, należy zastosować dzielnik rezystorowy zamiast potencjometru, albo można jakoś sprytnie odłączyć go tylko mechanicznie. Dzielnik dobiera się tak żeby odzwierciedlał nieskrajne położenie potencjometru, wtedy można sterować serwem w ten sam sposób co nieprzerobionym, jednak podaje się skrajne sygnały i nie ma się kontroli nad prędkością (sprzężenie też nie działa i pozycja jest nieznana).
Tak to mniej więcej wygląda, kiedyś to jeszcze na elektrodzie opisałem, alu już znaleźć nie mogę. |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 21 Lut 07 10:36
|
|
|
| Rzeczywiście pomyliłem jednostki, przepraszam i dziękuję za zwrócenie uwagi. |
|
|
|
|
 |
wacek

|
Wysłany: 08 Sty 08 08:51
|
|
|
| A czym się różni serwo analogowe od cyfrowego? |
|
_________________ Coś kreatywnego |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 09 Sty 08 01:20
|
|
|
| Cytat: | | A czym się różni serwo analogowe od cyfrowego? |
Z tego co wyczytałem w internecie (nie jestem modelarzem, a szkoda... )
*Serwomechanizmami cyfrowymi można sterować w ten sam sposób jak analogowymi
*Serwomechanizmy cyfrowe działają znacznie szybciej niż analogowe i oznaczają się dużą większą siłą trzymania i większą dokładnością ustawiania.
*Zależnie od warunków mogą zużywać więcej prądu niż analogowe
*Dodatkowo posiadają możliwość programowania (ustawiania) różnych parametrów jak: centralnego i skrajnych wychyleń, kierunku obrotu, maksymalnej prędkości ruchu, funkcję failsafe (do tego potrzebny jest jakiś programator)
*Chyba są znacznie droższe.
* Inne ciekawostki jak: Hitec Multi-protocol Interface
źródła:
http://futaba-rc.com/servos/digitalservos.pdf
http://robosavvy.com/Buil...8HB%20Servo.pdf
http://www.societyofrobot...rs_servos.shtml
http://www.fatlion.com/sailplanes/servos.html |
|
|
|
|
 |