Przesunięty przez: daniel93 24 Cze 08 10:04 |
Silnik od Hdd |
| Autor |
Wiadomość |
opaopa76

|
Wysłany: 05 Sty 08 03:15 Silnik od Hdd
|
|
|
| Mam pytanie. Jak podłączyć silnik z dysku twardego? Co trzeba użyć aby go uruchomić? Posiada on 4 wyjścia. |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 3 razy Posty: 69 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 05 Sty 08 05:36
|
|
|
To może nie za bardzo w temacie ale może się przydać. Tu jest opis jak przerobić taki silniczek. www.old.modelarstwo.org.pl
(dział technika>inne-pomoce....modelarskie>silniki bezszczotowe własnej konstrukcji)
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
mictronic

|
Wysłany: 05 Sty 08 05:43 Re: Silnik od Hdd
|
|
|
| opaopa76 napisał/a: | | Mam pytanie. Jak podłączyć silnik z dysku twardego? Co trzeba użyć aby go uruchomić? Posiada on 4 wyjścia. |
Witam,jest to silnik BLDC steruje sie go podobnie jak krokowe,musisz sprawdzić gdzie jest pin wspólny ...Com od masy,podając poklei jedynki na wyprowadzenia ABC uzyskujemy obrót talerza,wału.
-COM
-PINA
-PINB
-PINC
Pozdrawiam Mictronic !
Nie potrzebujesz od razu procesora,możesz go podłączyć nawet pod switche i naciskać po kolei . Możesz tez użyć licznik 4017 a pod linie clk podłączyć np ne555...
//daniel93
Scaliłem posty.
|
|
|
|
|
 |
opaopa76

|
Wysłany: 06 Sty 08 02:06
|
|
|
Podpiąłem do pierwszego pinu masę. Gdy podpiąłem do PINA ośka ruszyła się w prawo, gdy do PINB w lewo, a gdy do PINC ośka stała w miejscu. Próbowałem na różne sposoby podpiąć masę ale bez skutku.
Znalazłem jego zdjęcie w internecie:
Zdjęcie |
|
| Ostatnio zmieniony przez opaopa76 07 Sty 08 05:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mictronic

|
Wysłany: 06 Sty 08 08:48
|
|
|
To nie wiem musisz sie pomęczyć ,ja to wyczytałem na Elektrodzie.
** Dodano: 2008-01-14, 22:34 **
Witam ponowanie,dorwałem jeden taki silnik bldc i testowałem sekwencje podawania sygnałów i u mnie działa tak:
Najpierw po kolei w góre:
Com do masy...
A 1
.
B 1
.
C 1
A potem w dół"
C 1
.
B 1
.
A 1
Sprawdź to u siebie!
Pozdrawiam Mictronic! |
|
|
|
|
 |
transpacyfic

|
Wysłany: 09 Paź 08 04:18
|
|
|
| Wystarczy jak podłączysz jakiś generator np. na NE555 do scalaka typu 4017, który będzie sterował tranzystory, a każdy tranzystor na osobną linię silnika. W ten sposób silnik powinien był ruszyć. |
|
|
|
|
 |
|
|