Przesunięty przez: daniel93 24 Cze 08 10:03 |
Skąd wziąć przekładnie ślimakowe? |
| Autor |
Wiadomość |
ADI-mistrzu

|
Wysłany: 17 Maj 07 04:43 Skąd wziąć przekładnie ślimakowe?
|
|
|
CD-ROM na allegro za 1zł a PS dostałem od kumpla bo był zepsuty =).
P.S. Wiecie może skąd można wziąc przekładnie ślimakowe ? Takie małe jak mam np w tym robocie (z 5mm ma), bo buduje 2 robota i nie mam z czego teraz.
//daniel93
Wydzielono z tematu Robot kroczący "Reksio" |
|
_________________ "Niema rzeczy niemożliwych, są najwyrzej rzeczy nieosiągalne..." Adrian Chmiel |
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 17 Maj 07 06:49
|
|
|
| A może przekładne ślimakową zastąpisz innym mechanizmem? Do czego ta przekładnia będzie użyta? |
|
|
|
|
 |
mictronic

|
Wysłany: 17 Maj 07 07:32
|
|
|
no ,slimakowej tak latwo nie znajdziesz chyba ze jakies duze w sprzecie motoryzacyjnym
No albo z cdroma nastepnego... |
|
|
|
|
 |
ADI-mistrzu

|
Wysłany: 17 Maj 07 07:56
|
|
|
No w CD-ROM'ach za bardzo nie ma, tam są albo zwykłe koła zębate albo takie coś jak jest we flopach i napędach LG, taki mocno rozciągnięty ślimak, ale to jest beznadziejne.
Potrzebował bym PS więcej ale niema skąd je brać za bardzo a duże też odpadają ;p.
Potrzebuje je do sterowania mechanicznym ramieniem, a zwykła przekładnia po odłączeniu napięcia z silników się ruszy i np ramie opadnie, dlatego wybrałem ślimakowe. |
|
_________________ "Niema rzeczy niemożliwych, są najwyrzej rzeczy nieosiągalne..." Adrian Chmiel |
|
|
|
 |
raddeon

|
Wysłany: 18 Maj 07 08:13
|
|
|
| a nie lepiej serwomechanizmy na stronie www.conrad.pl są już od 29zł za sztukę. |
|
_________________ Jestem otwarty na kontakty związane z elektroniką i robotyką (ja nie ukrywam swojej wiedzy . |
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 18 Maj 07 02:05
|
|
|
Do ramienia można wykorzystać siłowniki, zrobione z nagwintowanej ośki i nakrętki |
|
|
|
|
 |
ADI-mistrzu

|
Wysłany: 18 Maj 07 09:18
|
|
|
Servo mechanizm dobra rzecz, ale ja nie mam takich funduszy =].
W tym robocie planuje jakieś 20 silników więc kwota za serva wy wyniosła oś sporo =].
Do do nakrętki i śrubki, też chciałem to zrobi, ale skąd wziąć silnik z tak długą osią =] ?
Albo oś do niego. |
|
|
|
|
 |
treker
www.dioda.com.pl

|
Wysłany: 19 Maj 07 08:24
|
|
|
oś to zwykła śruba, którą trzeba przymocować do silnika |
|
|
|
|
 |
ADI-mistrzu

|
Wysłany: 19 Maj 07 10:12
|
|
|
Czyli mam do osi przymocować śrubę ?
Czy zamiast osi wsadzi tam śrubę ? |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 19 Maj 07 05:06
|
|
|
W sklepach z metalem kupisz takie pręty nagwintowane, długości 1m.
Można to:
a) Przyspawać - choć to trudne
b) Wywiercić i nagwintować otwór w takiej ośce, i wkręcić w nią nagwintowaną oś silnika. |
|
|
|
|
 |
mictronic

|
Wysłany: 19 Maj 07 08:59
|
|
|
Ja sobie poradziłem tak
Silnik z printera(drukarki)
Oś gwintowana 1m za ok 2 zl + 2x nakretka ta dluga pare groszy w castoramie
Image.PNG
|
 |
| Plik ściągnięto 1523 raz(y) 202,73 KB |
Image2.PNG
|
 |
| Plik ściągnięto 1523 raz(y) 231,79 KB |
|
|
|
|
|
 |
ADI-mistrzu

|
Wysłany: 20 Maj 07 05:33
|
|
|
Ten twój silnik jest sporych wielkości, ja potrzebuje takie coś do silnika 1cm wysokości i 1,5cm szerokości.
Co do tej metody... chyba są tam spore bicia, mocny odchył jest od osi, niechce aby co chwile się rozpadał. |
|
|
|
|
 |
PoPeK

|
Wysłany: 28 Maj 07 08:02
|
|
|
Zwykłe silniczki z cd-romów by wystarczyły... nawet mierzyłem |
|
_________________ Ja myśle przyszłościowo, a przyszłością jest robotyka |
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 28 Lis 07 12:17
|
|
|
| Najprościej to od gitary ;] Różne wielkości/długości w różnych modelach + zębatka do każdej (zepsuta gitara lub sklep muzyczny...ale nie wszędzie mają części :/) |
|
|
|
|
 |
JFKCorp

|
Wysłany: 15 Lip 08 10:56
|
|
|
Witam!!
To dobry pomysł z tymi siłowniczkami z nagwintowanych osi. Tak się zastanawiam, czy wystarczą tylko te ośki czy lepiej pomiędzy ośką a silniczkiem dorzucić jakąś przekładnię? |
|
_________________ Na prawdziwą chwałę i uznanie zasługuje Ten, który stworzył umysł ludzki, mogący tworzyć roboty. |
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 16 Lip 08 05:33
|
|
|
| To zależy od obrotów silnika, ale taka ośka zapewnia dość spore przełożenie. |
|
|
|
|
 |
JFKCorp

|
Wysłany: 19 Lip 08 10:48
|
|
|
Zdecydowałem się wybrać motory ok 12 - 24 v z przekładnią 1/16 i do tego podczepić ośkę. Myślę że konstrukcja będzie dość mocna |
|
_________________ Na prawdziwą chwałę i uznanie zasługuje Ten, który stworzył umysł ludzki, mogący tworzyć roboty. |
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 20 Wrz 08 09:36
|
|
|
| JFKCorp napisał/a: | Zdecydowałem się wybrać motory ok 12 - 24 v z przekładnią 1/16 i do tego podczepić ośkę. Myślę że konstrukcja będzie dość mocna |
nie zebym sie klocil:) ale silnik 12-24v niezle ale po co ci tam multiplikator bo tak opisales te przelozenie:) czyt. 1/16 tz 1 obrot silnika to 16 obrotow walu wychodzacego tak zwanego zdawczego:) taki cus sie nazywa jak juz pisalem multiplikator a tobie chodzilo (chyba) o 16/1 to juz jest reduktor:) a pret z nakretka:) dobry primitywny naped kulowy:) pozdro |
|
| Ostatnio zmieniony przez damoon 20 Wrz 08 09:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JFKCorp

|
Wysłany: 21 Wrz 08 07:25
|
|
|
Tak, masz rację. Chodziło mi o reduktor 16/1
Ale jak dla moich potrzeb, te silniki są całkowicie nieprzydatne, trzeba zastosować troszkę inne napędy.
Dzięki za korektę |
|
|
|
|
 |
|
|