Przesunięty przez: daniel93 24 Cze 08 10:05 |
Zębatki rowerowe |
| Autor |
Wiadomość |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 23 Lut 08 04:44 Zębatki rowerowe
|
|
|
| Wiecie może gdzie można dostać 4 identyczne zębatki o średnicy 5cm, na łańcuch rowerowy? |
|
|
|
|
 |
Ikar

Pomógł: 3 razy Posty: 69 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: się biorą dzieci ?
I miejsce w konkursie na najlepszy artykuł.
|
Wysłany: 23 Lut 08 06:22
|
|
|
Może w rowerowym z częściami do składaczków typu wigry i podobnych. Ale taniej i chyba łatwiej będzie dostać zębatki do motoroweru na szrocie.
pozdro |
|
_________________ Gość jeżeli pomogłem kliknij pomógł lub postaw browarka
Kontakt gg: 9044954
 |
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 24 Lut 08 01:45
|
|
|
Ale łańcuch na zębatki z motoroweru jest za ciężki.
70cm łańcucha i 2zębatki nie mogą ważyć więcej niż 600-700g. |
|
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 25 Lut 08 01:08
|
|
|
Rowerowy,najlepiej taki gdzie też naprawiają.. i popytać o zepsute "koniki" lub korby itd..
Poza tym rozglądać się za wszelkimi szyldami "części skutery" i szukać zębatek z elektryków... bo w przeciwieństwie do spalinowych mają zwykły łańcuch (o ile sie nie mylę..)
Jak znajdziesz dobre źródło to napisz... będę do gąsienic na wakacjach szukał.. |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 25 Lut 08 01:16
|
|
|
| Mam taki "konik", ale zębatki są nakręcone na zapadki, przez co bardzo trudno będzie je zamontować. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 25 Lut 08 10:07
|
|
|
Zespawać zastawki |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 26 Lut 08 09:01
|
|
|
Okazało się że wystarczy odciąć pierwszą zębatkę i reszta sama spada. Kolega mi załatwił 3x16zębów. Teraz powiercę otwory i przymocuje jakieś przeniesienie napędu
Dzięki za pomoc |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 27 Lut 08 12:36
|
|
|
| A co ty tam takiego knujesz z tymi zębatkami ? 5cm... 4 .... gąsienice małego robocika? Może sumo ?;] |
|
|
|
|
 |
daniel93

|
Wysłany: 27 Lut 08 05:05
|
|
|
7cm
| Cytat: | | gąsienice małego robocika? Może sumo ?;] |
tak |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 20 Wrz 08 09:26
|
|
|
jezeli chodzi o lancuch rowerowy:) i odpowiadajace do niego zebatki o srednicy 50mm a do tego nisa wage:) mam lepsze rozwiazanie niz rozkrecanie kaset rowerowych ( tych 6,7,8 zebatek na wspolnym korpusie najczescioej z tylu:P:P:) proponowal bym popytac o plastikowe zebatki z tylniego automatu (tylniej przezutki) standartowe sa mniejsze niz 50mm ale kupujac zebatki tymu "mega range" mega rendz te ju maja odpowiednia srednice:) a i do tego doze ulatwienie nie musisz nic nawiercac poniewaz one standardowo maja otwor FI8 i posiadaja tuleje na FI6 ale oczywiscie to tylko jedna z metod:) pozdro:P
Komentarz dodany przez: treker:
Używaj znaków diakrytycznych. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 23 Wrz 08 02:31
|
|
|
| Eeee.. popatrz kilka postów wyżej... tylko ty nazwałeś to "tylna przerzutka" a ja nazwałem to "konik" jak się na to popularnie mówi... |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 23 Wrz 08 09:03
|
|
|
| jezdze kilka lat w bike trialu i nigdy nie slyszalem oczyms takim jak konik:P:) pozdro |
|
_________________ I do it becouse i can, I can becosuse I want to , I want to becouse you said I couldn't |
|
|
|
 |
pawel

|
Wysłany: 23 Wrz 08 09:09
|
|
|
| Ja też od jakiś czterech lat jeżdżę wyczynowo na rowerze i zawsze nazywam to tylna przerzutka. No ale czasem mnie ludzie zaskakują swoimi określeniami na temat rowerów. |
|
_________________ www.robotyka.net.pl
www.peakoil.pl |
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 24 Wrz 08 08:53
|
|
|
| Ja jeżdżę amatorsko do spożywczaka i jak rozwaliłem tylną przerzutkę to zawsze kupowałem "konika"... inny region-inne zwyczaje -inne nazewnictwo. |
|
|
|
|
 |
pixster

|
Wysłany: 10 Paź 08 04:24
|
|
|
Witam:)
jak myślicie czy te małe kółka z przerzutki tylniej/konika
nadawały by się do napędu łańcucha?
i może ma ktoś pod ręką albo mierzył - jaką średnicę wewnętrzną mają te kółka bez tulejek czy łożysk samo kółko? |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 10 Paź 08 11:13
|
|
|
jasne ze mierzyl:) to z tulejkami chyba m6 lub m5 ale na 100% bez tulejek m8:)
dobrze przenosi naped pod warunkiem ze ma dozy kat opasania:) idealna sprawa:) pozdrawiam cena takiego coda to okolo 5zl:) komplet(2 sztuki) czyli okolo 2.50 sztuka:) w rowerowym:) oczywiscie mozna spotkac wieksze zebatkie ale one sa drozsze a uzywane sa do tylniej przezutki/konika z MEGARANGE jest sporo wieksza a srednica wewnetrzna tak jak w zwyklej:) (bez tulejek m8)
np tu maci zamontowane te kóleczko:)
http://www.makrolff.pl/allegro/rowery/acera340.jpg |
|
_________________ I do it becouse i can, I can becosuse I want to , I want to becouse you said I couldn't |
| Ostatnio zmieniony przez damoon 10 Paź 08 11:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Maxo

|
Wysłany: 11 Paź 08 03:33
|
|
|
| Hm.. a nie wie ktoś w sumie czy da się kupić gdzieś na necie same takie kółka, bez reszty przerzutki ?;] |
|
|
|
|
 |
pixster

|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 12 Paź 08 09:43
|
|
|
| no i o to mi chodzilo:) mozna pobajezyc z srednicami kol:) mozna zrobic minimalny multiplikator luz reduktor:) |
|
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 13 Paź 08 07:44
|
|
|
| Troszkę się wtrącę do tematu jako że jeden pojazd jeździ u mnie na takich zębatkach. Otóż mają one jedną wadę. Za mało szpiczaste zęby przez co przy większych obciążeniach pojazdu mogą się przekręcać. Mam taki właśnie problem. Czyli tak jak pisał damoon, konieczny jest spory kąt opasania zębatki łańcuchem. I nie za szeroka gąsiennica żeby było jak najmniejsze tarcie. |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 14 Paź 08 03:45
|
|
|
no to tak faktycznie zeby maja krotkie ale szerokie kat opasania im wiekszy tym lepszy pozatym to i tak nic nie da jezeli lancuch jest zle napiety jezeli ma przenosci dozy naped to powinnien byc mocna naciagniety lub zastosowac napinajaca rolke a efekt bedzie dobry ja przenosilem tymi zebatkami naped z silnikow fso na piasty rowerowe w pojezdzie gasienicowym (szerokosc gasienicy25 mm) ktorego waga wynosi 20kg a maksymalny udzwig przod tyl lewo prawo wynosi 400%+ jego wlasna waga:)(blisko 100kg) jezeli chcecie moge dotac kilka fotek moje konstrukcji (jescze niedokaczonej)pozdro
Używaj znaków interpunkcyjnych, zdania zaczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką. Używaj też znaków diakrytycznych. Rozumiem, że jesteś dys..., ale piszesz z FireFox'a, który podkreśla błędy, wystarczy chwila, aby je poprawić. |
|
|
|
|
 |
Sabre

Pomógł: 12 razy Posty: 209 Otrzymał 49 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14 Paź 08 04:45
|
|
|
| damoon napisał/a: | | jezeli chcecie moge dotac kilka fotek moje konstrukcji |
Oczywiście, że chcemy. Wszystko co ma silnik i jeździ samo lub nie, ale jest to konstrukcja własna, zasługuje na umieszczenie na tym forum. |
|
_________________ Gość jeśli pomogłem, postaw piwo. |
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 14 Paź 08 06:44
|
|
|
| damoon napisał/a: | | no to tak faktycznie zeby maja krotkie ale szerokie kat opasania im wiekszy tym lepszy pozatym to i tak nic nie da jezeli lancuch jest zle napiety jezeli ma przenosci dozy naped to powinnien byc mocna naciagniety lub zastosowac napinajaca rolke a efekt bedzie dobry |
Masz rację:) Ja mam troszkę za mały kąt opasania przy zębatce napędowej i próbowałem naciągać ale to powoduje że wzrasta mi sporo pobór prądu a efekt niewielki. Także przede wszystkim trzeba się postarać o jak największy kąt opasania. |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 14 Paź 08 08:49
|
|
|
wiesz co może spróbuj dać jakąś dodatkową rolkę przy tej zębatce żeby nią zmienić kąt opasania jniepowinno wplywać na zwiększenia oporów ja bym to tak zrobił
 |
|
| Ostatnio zmieniony przez damoon 14 Paź 08 08:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 14 Paź 08 10:21
|
|
|
| Eee... a może miniszlifereczka i poprostu głębiej się wciąć w zębatke? albo wiertarką stołową.. (ręczną było by trudno chyba) |
|
|
|
|
 |
damoon

|
Wysłany: 15 Paź 08 09:45
|
|
|
tak jak kiedyś pisałem "to jest tylko jedno z wielu rozwiązań " ale osobiście nie nacinałbym zębatek można je bardzo osłabić a i tak nie wiadomo czy by się ogniwa nie zacinały na tym z dwojga pomysłów łatwiej zrobić chyba rolkę:)
tu macie filmik jakiegoś robotka na ciekawym napędzie ( nie mój:))
http://pl.youtube.com/watch?v=oRyf1u2oq7s |
|
| Ostatnio zmieniony przez damoon 15 Paź 08 10:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|