|
Odzysk śmieci |
| Autor |
Wiadomość |
helmut_

|
Wysłany: 22 Paź 08 12:00 Odzysk śmieci
|
|
|
Witam.
Mam takie pytanie:
Czy można wykorzystać układy/kontrolery/pamięci ... etc. ze starych płyt znalezionych np. w szafie (tak jak to mi sie zdarzyło
Załączam fotki tego co odnalazłem:
Jedno to płyta główna od Komodore 64
Drugie i trzecie to płyta głowna.. ale nie wiem czy to AT czy XT ... czy cokolwiek podobnego.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam!
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 22 Paź 08 01:47
|
|
|
Można by z tej płytki od commodorka wyciągnąć (są umieszczone w podstawkach więc się nie uszkodzą) układy:
6526/8520 Complex Interface Adapter (CIA)
6581/8580 SID (Sound Interface Device)
i pobawić się tymi "starożytnymi" scalakami próbując podłączyć je do jakiegoś procka, ale ... |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
misiek1994

Pomógł: 2 razy Posty: 190 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: z Sędziszowa
|
Wysłany: 22 Paź 08 01:12
|
|
|
| Wedłu mnie jest to głupie. Nie ma co kombinować. Teraz atmega8 przewyższająca takie układy 10x kosztuje 3zł. Zresztą wyjdzie ci znaczni drożej programator do tego. |
|
|
|
|
 |
helmut_

|
Wysłany: 22 Paź 08 06:28
|
|
|
No jasne, że tak.
Chodziło po prostu o użyteczność / przydatność takiego "sprzętu" w celach zabawy / nauki
W sensie czy to już totalnie bezużyteczne śmieci czy jednak można to do czegokolwiek wykorzystać.
Ale OK.
Dzięki za odp. |
|
| Ostatnio zmieniony przez helmut_ 22 Paź 08 06:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zaquadnik
Expert PLD

|
Wysłany: 23 Paź 08 07:06
|
|
|
| Z płyty od jakiegoś 486 wyciągnąłem kości pamięci SRAM 61256, łatwe do zastosowania z prockami 8051. Można jeszcze wydobyć logikę 74xxxx. Zobacz czy Ty nie masz czegoś takiego. |
|
_________________ Życie byłoby prostsze, gdybyśmy mieli do niego kod źródłowy A BASCOMem się brzydzę :P:P |
| Ostatnio zmieniony przez zaquadnik 23 Paź 08 07:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 24 Paź 08 11:44
|
|
|
| Sprzedaj jako części zamienne do Komodore.. pewnie ktoś się znajdzie i kupi ;p |
|
|
|
|
 |
|
|