Przesunięty przez: treker 25 Cze 08 10:19 |
Regulator obrotów |
| Autor |
Wiadomość |
Maxo

Pomógł: 2 razy Posty: 185 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Krynica-Zdrój
|
Wysłany: 29 Kwi 08 11:19 Regulator obrotów
|
|
|
Panowie.... pytam was po znajomości bo na Elektrodzie by mnie zjedli ;]
http://allegro.pl/item356...a_12_24vdc.html
Patrzę tak na tą fotę.. i czy tylko mi się wydaje czy łatwo byłoby zrobić taki sterowniczek we własnym zakresie... i podstawowe pytanie czy wyjdzie taniej niż "kupny" ;]
Może ktoś orientuje się w temacie ? (lub nawet zarzuci schematem?:P)
pozdro |
|
|
|
|
 |
drukarz

|
Wysłany: 30 Kwi 08 07:03
|
|
|
Gdzieś widziałem ale inny regulator. poszukam i wkleje linka.
Czy wyjdzie taniej zrobić samemu? to zależy jaki silnik chcesz podłączyć. Jak będziesz chciał wyciągnąć z tego sterownika np 5A to Cię wyjdzie taniej. A jak chcesz tak jak tam pisze 25A to już zależy gdzie i po ile kupisz MOSFETy.
Zarzucę linkiem jak znajdę.
Pozdrawiam.
Coś nie mogę znaleźć tego linka.
Poszukaj w avt. Tam kilka regulatorów było. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 01 Maj 08 06:32
|
|
|
Do sterowania silnikami takiego robota to potrzebny jest raczej h-mostek i uC. |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 02 Maj 08 02:09
|
|
|
Jak największy noob planuje zrobić go zdalnie sterowanego... więc uC mi jest tu zbędny.
Hm.. a po zrobieniu mostka (odpowiednio mocnego dla takich silników) nie występował by efekt "zżerania styków" na aku/silniku/niszczeniu mostka ? Pozatym samo sterowanie 0/1 było by trochę nieporęczne... hm..
(edit:głupi głupi głupi... zapomniałem o mostkach z pwm... więc jakie 0/1...mea culpa) |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 03 Maj 08 01:05
|
|
|
| Maxo napisał/a: | | Hm.. a po zrobieniu mostka (odpowiednio mocnego dla takich silników) nie występował by efekt "zżerania styków" na aku/silniku/niszczeniu mostka ? |
Nie, nie występuje. Nawet nie bardzo sobie mogę wyobrazić jaki wpływ na to mógłby mieć mostek H |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 03 Maj 08 03:53
|
|
|
Cytat z elektrody działu o rowerach elektrycznych na moje pytanie o ewentualnie nie używanie regulatora które zadałem jakiś czas temu
| Cytat: | | ................. Bez regulatora nie dasz rady! wypalą się styki przy aku lub w przełączniku który byś zastosował. |
i tym się martwię ;d |
|
|
|
|
 |
daniel93

Pomógł: 11 razy Posty: 390 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wujskie
|
Wysłany: 03 Maj 08 08:57
|
|
|
| Nie wypalą się. |
|
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 04 Maj 08 05:38
|
|
|
"kamień spada z serca" Ale piwa nie dostaniesz... bo się jeszcze opijesz i co ? ;d
No nic.. bierzemy się za blendera i projekt... pozdro |
|
|
|
|
 |
abxyz
Expert programowanie

Pomógł: 18 razy Posty: 166 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: zza winkla
|
Wysłany: 04 Maj 08 09:29
|
|
|
| Maxo napisał/a: | | Jak największy noob planuje zrobić go zdalnie sterowanego... więc uC mi jest tu zbędny. |
Czemu? Przecież zastosowanie mikrokontrolera radykalnie upraszcza budowę takiego robota. A o program do uC zawsze możesz spytać na diodzie. |
|
_________________ Nie powie ci nawet wiedźma Pleple, czego się dowiesz wprost z Google_ |
|
|
|
 |
Maxo

|
Wysłany: 05 Maj 08 12:47
|
|
|
| hm.. uC jako pośrednik między aparaturą a mostkami ? pomyślimy.. narazie mam dużo części mechanicznych do wykonania ale pomyślimy.. |
|
|
|
|
 |
|
|