Witam, mam pytanie. W jaki sposób odbywa się komunikacja pomiędzy czujnikiem a "cegłą" w lego NXT
Konkretnie chodzi mi o to:
http://www.robonet.pl/?shop&p=nxt_color
Mam zamiar podłączyć to do AVR, ale nigdzie nic nie moge znaleść na temat standardu transmisji sygnału w lego NXT.
Generalnie ma być to do tego projektu:
Komunikacja pomiędzy tym czujnikiem a kostką NXT odbywa się za pomocą magistrali I2C.
Po stronie AVR możesz pracować za pomocą TWI.
Poszukaj na stronie producenta czujnika: hitechnic.com może znajdziesz jakieś informacje.
Jednak uprzedzam - sam próbowałem zrobić transmisję akcelerometr lego <-> AVR i nic z tego nie wyszło.
Kaytec Pomógł: 2 razy Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 17 Paź 08 09:11
no właśnie nie ma co chyba niepotrzebnie go kupować. Może znacie jakieś inne fajne (gotowe) rozwiązania rozpoznawania barw? Bo wszedzie na googlach tylko projekty z roczników 2000... :/ ...
Wysłany: 11 Gru 08 12:56
Daj 3 fototranzystory/fotorezysory za filtrami R, G i B, czyli czerwonym, zioelony i niebieskim. Potem zmierz odczyty napięć dla poszczególnych barw i masz skalibrowany czujnik. Oczywiście będzie tym łatwiej im mniej kolorów będzie musiał rozpoznać.
_________________ Życie byłoby prostsze, gdybyśmy mieli do niego kod źródłowy A BASCOMem się brzydzę :P:P
Kaytec Pomógł: 2 razy Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 11 Gru 08 06:46
Gdzieś widziałem gotowe fototranzystory z filtrami r,g,b. Czy nie widzieliście czegoś podobnego?
Ostatnio zmieniony przez Kaytec 11 Gru 08 06:47, w całości zmieniany 1 raz
czesc,
tutaj jest ciekawy czujnik koloru
http://are.net.pl/?id=pro...ts&cmd=9&pid=15
ma wyjscie analogowe czyli bedzie trzeba zmierzyc napiecie jezeli chcesz miec pomiar roznych barw, jezeli konkretnej to powinno sie dac to zrobic na wbudowanym komparatorze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum